Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nav4alna_praktika__I_kurs_.doc3333.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

7.2. Робота зі списками і таблицями

Перелік предметів, об’єктів, пункти простого чи складного плану або будь-яку іншу впорядковану інформацію зручно подавати у вигляді списків. У редакторі Word можна створити два види списків: нумеровані (пункти послідовно нумеруються) та маркерні (кожен з пунктів позначається однаковим маркером.

Наприклад: , *, • тощо).

Якщо ввести на початку абзацу цифру, а за нею крапку або круглу дужку і пропуск, то поточний і всі наступні абзаци будуть створюватися як елементи нумерованого списку. Замість цифр можна використовувати великі та малі літери.

Наприклад: а), І), ІІ), А.

Створення списку закінчується подвійним натисканням клавіші <Enter> в кінці абзацу. Для створення маркерного списку потрібно ввести на початку абзацу символ зірочки (*) або символ дефісу (−). У першому випадку маркер списку буде круглим, у другому – звичайний дефіс. Після маркера потрібно ввести пропуск, набрати текст і натиснути клавішу <Enter> текст абзацу буде перетворено в елемент списку, а наступний абзац почнеться з маркера списку.

Щоб змінити або визначити формат списку, потрібно виконати команду у меню Формат/Список... У діалоговому вікні Список можна обрати потрібну вкладку Нумерованный (та визначити спосіб нумерації списку) або Маркированный (та обрати вид маркера).

Вкладка Многоуровневый дозволяє створити список, який містить декілька вкладених пунктів, що нумеруються окремо.

Для списків як і для звичайних абзаців можна встановлювати певні параметри абзаців та шрифту, скориставшись кнопкою вікна Изменить.

Використання таблиць

Часто текстові дані можуть подаватися у вигляді таблиць. Таблиця складається із стовпчиків та рядків . Перетин рядка та стовпчика називається коміркою таблиці.

Word дає дві можливості для створення таблиці:

  • намалювати таблицю;

  • додати (вставити) таблицю.

Перед створенням таблиці необхідно визначити, скільки стовпчиків і рядків вона повинна мати. Якщо у підрахунках допущена помилка, то можна на будь-якому етапі створення і заповнення таблиці додати потрібну кількість стовпчиків і (або) рядків. Якщо потрібна таблиця стандартного вигляду, краще вставити таблицю. Саме цей спосіб розглядатимемо у подальшому.

Щоб вставити таблицю, треба виконати такі дії:

  • Встановити курсор клавіатури на те місце, де повинна бути таблиця;

  • Виконати команду в меню Таблица/Добавить таблицу;

  • У діалоговому вікні Вставка таблицы, що з'явиться, встановити потрібну кількість стовпчиків і рядків;

  • Натиснути кнопку вікна < ОК>, після чого на екрані з'явиться таблиця із вказаною кількістю стовпчиків і рядків.

Від початку стовпчики мають однакову ширину (відповідно, рядки – висоту). Для зміни розмірів стовпчиків (рядків) потрібно виконати наступне:

Не виділяючи комірок таблиці, перевести курсор миші на внутрішню вертикальну границю стовпчика (на горизонтальну границю рядка) з'явиться двонаправлена стрілка. Натиснувши і не відпускаючи ліву кнопку миші, перетягти стрілку для збільшення або зменшення ширини стовпчика (рядка). При перетягуванні границі з'являється штрихова лінія, яка показує, де буде проходити нова границя.

Якщо перетягування границі виконувати при виділеній одній або кількох комірках, то нова границя встановиться тільки для них із зсувом інших комірок.

Заповнення таблиці

Введення тексту в таблицю здійснюють по коміркам, причому в будь-якому порядку. Комірка може містити текст, який складається з декількох абзаців.

У кожній окремій комірці таблиці можна встановити певний шрифт (розмір, нарис тощо) та відформатувати текст комірки як текст окремого абзацу. Якщо параметри для декількох комірок однакові, то можна виокремити ці комірок та встановити потрібні параметри одразу для всіх комірок. Введений текст у таких комірках буде розташований відповідно до параметрів форматування.

Виокремлення елементів таблиці

Виокремлення рядка таблиці. Помістити вказівку миші за ліву межу таблиці на рівні рядка (вказівка миші прийме форму нахиленої вправо стрілки – ) та натиснути ліву кнопку миші – рядок виокремлено. Якщо після виокремлення рядка ліву кнопку миші не відпускати, а вертикально протягнути мишею, а потім відпустити кнопку, то це приведе до виокремлення декількох рядків таблиці.

Виокремлення стовпчика таблиці. Помістити вказівку миші за верхню межу таблиці над стовпчиком (так, щоб вказівка набула форми ) та натиснути ліву кнопку миші – стовпчик виокремлено. Якщо після виокремлення стовпчика ліву кнопку миші не відпускати, а горизонтально протягнути, а потім відпустити кнопку, то це дасть змогу виокремити декілька стовпчиків таблиці.

Виокремлення комірки таблиці. Перемістити вказівку миші на ліву крайню область комірки (вказівка прийме форму ) та натиснути ліву кнопку миші. Якщо після виокремлення комірки, не відпускаючи ліву кнопку, протягнути мишею (можна одночасно по вертикалі та горизонталі), а потім відпустити кнопку, то це дасть змогу виокремити декілька комірок таблиці.

Виокремити декілька комірок можна і за допомогою клавіатури: помістити курсор у потрібну комірку; натиснути

клавішу Shift і, утримуючи її, за допомогою клавіш управління курсором на клавіатурі (< ^ > v) визначити ті комірки, які потрібно виокремити.

Виокремлення усієї таблиці . Перемістити курсор у будь-яке місце таблиці, яку потрібно виділити. Виконати команду меню Таблица/Выделить таблицу.

Щоб зняти виділення, потрібно натичнути лівою кнопкою миші у порожньому місці екрану, документа або екрану.

Форматування комірок

Команди для форматування таблиці зібрані на панелі інструментів Таблицы и границы. Щоб викликати цю панель інструментів на екран, досить натиснути кнопку Таблицы и границы, з'явиться панель інструментів. Команди правої половини панелі інструментів призначені для форматування комірок, їх призначення таке:

Добавити таблицю — викликати команду Добавить таблицу.

Об'єднати комірки — об'єднує в одну комірку дві і більше горизонтальних і (або) вертикальних виділених комірок.

Поділити комірки — ділить на задану кількість стовпчиків виділену комірку.

Вирівняти вміст комірок — при клацанні на кнопці Ў відкриється список варіантів вирівнювання вмісту комірок.

Вирівняти ширину рядків — виділені рядки з різною висотою вирівнюються і набувають середньоарифметичного розміру.

Вирівняти ширину стовпчиків — виділені стовпчики з різною шириною вирівнюються і набувають середньоарифметичного розміру.

Автоформат таблиці — відкривається діалогове вікно для вибору варіантів границі і заливки.

Змінити напрямок тексту — у виділеній комірці повернути текст вертикально. Це корисно при вузьких стовпчиках.

Границі і заливка комірок

Границі і заливка виділених комірок виконується за допомогою вже відомих команд, що використовувались для абзацу.

Ці команди розташовані на лівій половині панелі інструментів Таблицы и границы.

Виправлення помилок

Щоб виправити помилку в комірці, треба пересувати курсор по її тексту стрілочними клавішами і виправляти помилки.

Щоб замінити вміст комірки, треба його стерти і набрати новий. Щоб стерти вміст комірки, треба її виділити і натиснути клавішу Delete або викликати контекстне меню натиснути кнопку "Вырезать".

Щоб копіювати (або перенести) у комірку вміст іншої комірки, треба виконати такі дії:

  • Виділити комірку, із якої копіюється (переноситься) вміст.

  • Викликати контекстне меню.

  • Виконати Копировать (Вырезать).

  • Перевести курсор на потрібну комірку і клацнути.

  • Викликати контекстне меню.

  • Виконати команду Вставить.

Вставка стовпчиків і рядків

Щоб вставити стовпчик (або рядок), треба виконати такі дії:

  • Виділити відповідний стовпчик (або рядок).

  • Виконати команду Таблица => Добавить, з'явиться список.

  • У списку виконати потрібну команду.

Для виділеного стовпчика ліворуч (або праворуч) з'явиться новий стовпчик. Для виділеного рядка вище (або нижче) з'явиться новий рядок.

Якщо є потреба вставити кілька стовпчиків (або рядків), треба виділити стільки ж стовпчиків (або рядків) у таблиці, і виконати попередні дії.

Зміна ширини стовпчика

Ширину стовпчика, крім вже вказаного способу, можна змінити ще так:

  • Перетягти відповідний маркер на горизонтальній лінійці для збільшення або зменшення ширини стовпчика. При цьому з'являється штрихова лінія, яка показує, де буде проходити нова границя.

  • Виділити стовпчик, ширину якого треба змінити, і виконати команду Таблица => Высота и ширина ячеек, з'явиться діалогове вікно. Натиснути кнопку Столбец, ввести значення ширини і натиснути кнопку ОК.

Зміна висоти рядка

Висоту рядка, крім вже вказаного способу, можна змінити ще так:

  • Перетягти відповідний маркер на вертикальній лінійці для збільшення або зменшення висоти рядка. При цьому з'являється штрихова лінія, яка показує, де буде проходити нова границя.

  • Виділити рядок, висоту якого треба змінити, і виконати команду Таблица => Высота и ширина ячеек, з'явиться діалогове вікно. Натиснути кнопку Строка, ввести потрібне значення висоти і натиснути кнопку ОК.

Якщо зміну ширини стовпчика виконувати при виділеній одній або кількох комірках, то нова границя встановиться тільки для них із зсувом інших комірок.

Зміна розміру і положення таблиці

Розміри і положення таблиці можна міняти за допомогою маркерів:

  • нижній правий у вигляді двонаправленої стрілки — пропорційно змінити розміри таблиці, перетягуючи маркер;

  • верхній лівий у вигляді "рози вітрів" — можна, встановивши курсор миші на маркер, перетягнути таблицю в інше місце документа.

Виконання обчислень

Якщо таблиця має числові дані у комірках і над ними треба виконати певні обчислення, слід виконати такі дії:

  • Виділити комірку, де повинен бути результат обчислення;

  • Виконати команду Таблица => Формула, відкриється діалогове вікно, в якому можна вибрати формулу;

  • "За замовчуванням" пропонується формула SUM(ABOVE), за якою обчислюється сума чисел всіх комірок вище від вибраної. Щоб підрахувати суму чисел комірок зліва, вибрати формулу SUM(LEFT).

Сортування рядків

Сортування рядків полягає у перестановці рядків відповідно до даних у вибраному стовпчику. Сортування можна проводити за зростанням (за алфавітом) або за зменшенням (проти алфавіту). Щоб провести сортування, треба виконати такі дії:

  • Виділити комірки ОДНОГО стовпчика, згідно даних якого буде проводитися сортування;

  • Виконати команду Таблица => Сортировка, відкриється діалогове вікно Сортировка текста;

  • Вибрати По возростанию, якщо сортування проводиться за зростанням (за алфавітом) або По убыванию, якщо сортування проводиться за зменшенням (проти алфавіту);

  • Натиснути кнопку ОК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]