Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_vyshka.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
740.43 Кб
Скачать

57. Однорідні диференціальні рівняння першого порядку

Функція називається однорідною функцією n-го виміру відносно змінних та , якщо для довільного числа виконується тотожність .1) – однорідна функція другого виміру, .2) – однорідна функція нульового виміру, .Диференціальне рівняння називається однорідним, якщо функція є однорідною функцією нульового виміру.

Рівняння виду буде однорідним тоді і тільки тоді, коли функції і будуть однорідними функціями одного й того самого виміру.

Однорідні рівняння зводяться до рівнянь з відокремлюваними змінними підстановкою , де – невідома функція. , Розв’язавши рівняння (3), знайдемо , а потім функцію .

58. Лінійні диференціальні рівняння першого порядку

Є кілька методів інтегрування рівняння (1). Один із них (метод Бернуллі) полягає в тому, що розв’язок цього рівняння шукають у вигляді добутку

, де - невідомі функції , причому одна з цих функцій довільна (але не рівна тотожно нулю). Знаходячи похідну і підставляючи значення та в рівняння (1), дістанемо:

Користуючись довільністю у виборі функції V(x), доберемо її так, щоб , тоді . Розв’яжемо ці рівняння. Відокремлюючи в рівняння (3) змінні та інтегруючи, знайдемо його загальний розв’язок:

Візьмемо за V який-небудь частинний розв’язок рівняння (3), наприклад

. Знаючи функцію V, з рівняння (4) знаходимо функцію U:

Підставляючи функції (5) і (6) в (2), знаходимо загальний розв’язок рівняння (1):

3