Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_vyshka.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
740.43 Кб
Скачать

55.Диференціальні рівняння 1-го порядку:основні поняття та означення.Задача Коші

Диференціальним рівнянням першого порядку називається рівняння виду

, яке зв’язує незалежну змінну , невідому функцію та її похідну .Рівняння (1) може не містити явно або , але обов’язково має містити похідну (у протилежному випадку воно не буде диференціальним рівнянням).

Диференціальне рівняння (1), нерозв’язане відносно похідної називають неявним диференціальним рівнянням. Якщо рівняння (1) можна розв’язати відносно , то його записують у вигляді

і називають рівнянням першого порядку, розв’язаним відносно похідної, або рівнянням в нормальній формі.

Рівняння (2) можна записати так:

або .

Помноживши останнє рівняння на деяку функцію , дістанемо рівняння першого порядку, записане в диференціальній формі:

,де і – відомі функції. Рівняння (3) зручне тим, що змінні та в ньому рівноправні, тобто кожну з них можна розглядати як функцію другої. Приклади диференціальних рівнянь виду (1), (2) і (3): .

Знаходження невідомої функції, що входить в диференціальне рівняння, називають розв’язанням або інтегруванням цього рівняння. Розв’язком диференціального рівняння (2) на деякому інтервалі називається диференційована на цьому інтервалі функція , яка при підстановці в рівняння (2) обертає його в тотожність по на , тобто . Графік розв’язку диференціального рівняння називається інтегральною кривою цього рівняння.

Теорема Коші (про існування і єдиність розв’язку).Нехай функція і її частинна похідна визначені і неперервні у відкритій області площини і точка . Тоді існує єдиний розв’язок рівняння (2), який задовольняє умову при , тобто . Ця теорема дає достатні умови існування єдиного розв’язку рівняння (2). Умову (4) згідно з якою розв’язок набуває наперед задане значення в заданій точці , називають початковою умовою розв’язку і записують так: або . Задача знаходження розв’язку рівняння (2), який задовольняє початкову умову (5), називається задачею Коші. Частинним розв’язком рівняння (2) називається функція , яка утворюється із загального розв’язку при певному значенні сталої . Якщо загальний розв’язок диференціального рівняння знайдено в неявному вигляді, тобто у вигляді рівняння , то такий розв’язок називають загальним інтегралом диференціального рівняння. Рівність у цьому випадку називають частинним інтегралом рівняння.

56. Диференціальні рівняння з відокремлюваними змінними

Рівняння виду ,де і – задані і неперервні на деякому інтервалі функції називається диференціальним рівнянням з відокремлюваними змінними.

Права частина рівняння (6) являє собою добуток двох множників, кожен з яких є функцією лише однієї змінної. Щоб розв’язати рівняння (6), треба відокремити змінні. Для цього замінимо на , поділимо обидві частини рівняння (6) на (вважатимемо, що ) і помножимо на , тоді рівняння (6) запишеться у вигляді

,Диференціальне рівняння виду (7), в якому множник при є функцією, яка залежить лише від , а множник при є функцією, яка залежить лише від , називається диференціальним рівнянням з відокремленими змінними.

Оскільки рівняння (7) містить тотожно рівні диференціали, то відповідні невизначені інтеграли відрізняються між собою на сталу величину, тобто