Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lec11.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
268.29 Кб
Скачать

7.6 Окремі представники. Викростання оксосполук

Оксосполуки мають надзвичайно велике значення в органічному синтезі, оскільки від них можна переходити до багатьох класів органічних сполук і одержувати цінні продукти. Крім того, окремі альдегіди і кетони мають і самостійне значення.

Формальдегід, або мурашиний альдегід – найпростіший представник гомологічного ряду насичених альдегідів. За звичайних умов він єдиний перебуває у газуватому стані, характеризується різким запахом, добре розчинний у воді і спиртах, гірше – у неполярних етерах чи бензолі. Більша частина формальдегіду використовується для виробництва фенолформальдегідних та сечовиноформальдегідних смол і параформу. З нього одержують уротропін, спирти, ароматичні оксигенвмісні похідні тощо. Водневий 40%-ний розчин формальдегіду, стабілізований домішком 6-10% метану, називається формаліном і застосовується як антисептичний засіб.

Ацетальдегід СН3-СН=О – рідина із специфічним запахом, добре розчинна у воді та більшості органічних сполук. Оцтовий альдегід, виробництво якого перевищує 2 млн. т, є сировиною для добування великої кількості органічних сполук – оцтової кислоти, оцтового ангідриду, етилацетату, бутанола-1, хлораля та ін.

Акролеїн СН2=СН-СН=О – безбарвна рідина із стійким неприємним запахом, розчинна у воді (до 21%) та органічних розчинниках. Акролеїн належить до лакріматорів – речовин, що викливають сльози. Одержують при каталітичному окисненні пропілену киснем (CuO, 3500C) . Використовується для синтезу акрилонітрилу, гліцерину, деяких амінокислот.

Бензальдегід – безбарвна рідина із запахом гіркого мигдалю, лакріматор. Нерозчинний у воді, але добре розчиняється в етанолі, диетиловому етері та інших органічних розчинниках. Використовується для одержання коричного альдегіду і коричної кислоти, бензилбензоату, трефенілметанових барвників тощо.

Ацетон СН3-С(О)-СН3 – найпростіший кетон, безбарвна рідина, розчиняється у воді та в органічних розчинниках. Використовується як розчинник лаків і барвників при виробництві ацетатного шовку, пороху, кіноплівки, а також для синтезу оцтового ангідриду, виробництва органічного скла та інших сполук.

Циклогексанон – рідина з різким запахом, обмежено розчинний у воді і добре – в органічних розчинниках. З нього добувають капролактам і арипінову кислоту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]