Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді на питання до екзамену - адмістративн...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
643.58 Кб
Скачать

73. Поняття і характеристика стадій провадження в справах про адміністративні проступки

Провадження в справах про адміністративні проступки є складовою адміністративного процесу і відноситься до адміністра-тивно-юрисдикційних проваджень. Його завдання: своєчасне, всебічне, повне і об'єктивне з'ясування обставин кожної справи; вирішення кожної справи у відповідності до законодавства; забезпечення виконання постанови; виявлення причин і умов, які сприяють здійсненню адміністративних проступків, попередження проступків, виховання громадян у дусі дотримання законів.

Виділяють чотири стадії провадження в справах про адміністративні проступки:

1) адміністративне розслідування;

2) розгляд справи та ухвалення постанови у справі;

3) перегляд постанови в порядку оскарження або опротесту-вання;

4) виконання постанови.

Кожна зі стадій складається із послідовно здійснюваних дій, тобто її можна, в свою чергу, поділити на етапи.

Перша стадія — стадія адміністративного розслідування містить в собі такі етапи, як порушення справи; встановлення фактичних обставин; процесуальне оформлення результатів розслідування; направлення матеріалів для розгляду за підвідомчістю.

З'ясовуються обставини: які мають безпосереднє значення для вирішення питання про наявність чи відсутність складу проступку; які мають значення для вирішення питання про виді розмір стягнення; що стосуються причин і умов, які сприяють скоєнню проступку та їх попередженню.

Адміністративне розслідування закінчується оформленням протоколу про адміністративний проступок, крім випадків, передбачених ст. 258 КпАП.

Стадія розгляду справи передбачає такі етапи: підготовка справи до розгляду; аналіз зібраних матеріалів, обставин справи; прийняття постанови; доведення постанови до відома.

Вирішуються питання: чи відноситься дана справа до Його компетенції; чи правильно складені протоколи та інші матеріали справи; чи повідомлені учасники про часта місце розгляду справи; чи витребувані необхідні додаткові матеріали; чи підлягає задоволенню клопотання учасників провадження.

74. Адміністративно-процесуальний статус учасників провадження у справах про адміністративні проступки

Учасники провадження у справах про адміністративні проступки — це громадяни, інші особи, колективи громадян та організацій в особі їх представників, які наділені правами і несуть певні обов'язки, що дозволяють їм брати участь у розгляді адміністративної справи з метою захисту своїх прав та законних інтересів або прав та законних інтересів осіб, яких вони представляють, а також: сприяти здійсненню адміністративного процесу.

Учасників провадження слід відрізняти від суб'єктів провадження. До перших відносяться: особа, що притягується до адміністративної відповідальності, потерпілий, законні представники, адвокат, свідок, експерт, перекладач. Поняття суб'єктів процесу залучає до себе учасників процесу, а також осіб та органи, які діють з метою ведення процесу і здатні на державно-владних засадах обирати рішення по справі останніх.

Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності; має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову у справі.

Потерпілим є особа, якій адміністративним правопорушенням заподіяно моральну, фізичну або майнову шкоду. Потерпілий має право знайомитися з матеріалами справи, заявляти клопотання, оскаржувати постанову по справі про адміністративне правопорушення.

Інтереси особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, і потерпілого, які є неповнолітніми або особами, що через свої фізичні або психічні вади не можуть самі здійснювати свої права у справах про адміністративні правопорушення, мають право представляти їх законні представники (батьки, усиновителі, опікуни, піклувальники.