Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 6 Электротравматизм.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Причини електротравм.

Як i при iнших видах травм при електротравмах видiляють технiчнi, органiзацiйно-технiчнi, органiзацiйнi i органiзацiйно-соцiальнi причини.

До технiчних причин вiдносяться: недосконалiсть конструкцй електроустановки i засобiв захисту, допущенi недолiки при виготовленнi, монтажу i ремонтi електроустановки. Крiм перерахованих, технiчними причинами електротравм можуть бути несправностi електроустановок i захисних засобiв, що виникають в процесi експлуатацi установок, невiдповiдi-гiсть будови електроустановок i захисних засобiв умовам х застосування, використання електрозахисних засобiв а простроченоiо датою чергових випробувань.

До органiзацiйно-технiчних причин вiдносяться: невиконання вимог чинних нормативiв щодо контролю параметрiв та опосвiдчення технiчного стану електроустановок; помилки в зняттi напруги з електроустановок при виконаннi в них робiт без перевiрки вiдсутностi напруги на електроустановцi, на якiй працюють люди; вiдсутнiсть огороджепь або невiдповiднiсть iх конструкцii i розмiщення вимогам чинних нормативiв та вiдсутнiсть необхiдних плакатiв i попереджувальних та заборонних написiв; помилки в накладаннi i зняттi переносних заземлень або iх вiдсутнiсть.

До основних органiзацiйних причин електротравм вiдносяться:

• вiдсутнiсть (непризначення наказом) на пiдприсмствi особи, вiдповiдальноi за електрогосподарство або невiдповiднiсть квалiфiкацй цiсi особи чинним вимогам;

• недостатня укомплектованiсть електротехнiчнЫ служби працiвниками вiдповiдноi квалiфiкації;

• вiдсутнiстъ на пiдприсмствi посадових iнструкцiй для електротехнiчного персоналу та iнструкцiй з безпечного обслуговування та експлуатації електроустановок;

• недостатня пiдготовленiсть персоналу з питань електробезпеки, несвосчасна перевiрка знань, невiдповiднiсть персоналу характеру робiт, що виконуються;

До основних органiзацiйно-соцiальних причин електротравм вiдносяться: змушене виконання не за спецiальнiстю електронебезпечних робiт, негативне вiдношення до виконуваноi роботи, обумовлене соцiальними чинниками, залучення працiвникiв до понадурочних робiт, порушення виробничо дисциплiни, залучення до роботи осiб вiком до 18 рокiв.

Як безпосереднi причини попаданя людей пiд напругу видiляються:

• дотик до неiзольованих струмовiдних частин електроустановок, якi знаходяться пiд напругою, або до iзольованих при фактично пошкодженiй iзоляцй — 55%;

• дотик до неструмовiдних частин електроустановок або до електрично зв’язаних з ними металоконструкцiй, якi опинилися пiд напругою — 23%;

• дiя напруги кроку — 2,5%;

• ураження через електричну дугу — 1,2%;

• iншi причини — менше 20%.

Системи засобiв I заходiв щодо електробезпеки.

Видiляють три системи засобiв i заходiв забезпечення електробезпеки:

• система технічних засобiв i заходiв;

• система електрозахисних засобiв;

• система органiзацiйно-технiчних заходiв i засобiв.

1. Система технiчних засобiв.

Основнi технiчнi засоби i заходи забезпечення електробезпеки при нормальному режамi роботи електроустановок включають:

• iзоляцiя струмовiдних частин;

• недоступнiсть струмовiдних частин;

• блокiвки безпеки;

• засоби орiснтацй в електроустановках;

• виконання електроустановок iзольованими вiд землi;

• захисне роздiлення електричних мереж;

• застосування малих напруг;

• компенсацiя емнiсних струмiв замикання на землю;

• вирiвнювання потенцiалiв.

З метою пiдвищення рiвня безпеки, залежно вiд призначення, умов експлуатацй i конструкцй в електроустановках застосовусться одночасно декiлька з перелiчених технiчних засобiв i заходiв.

2. Система елеiстрозахисних засобiв. Електрозахиснi засоби — це технічнi вироби, що не є конструктивними елементами електроустановок i використовуються при виконаннi робiт в електроустановках з метою запобiганяя електротравм.

Електрозахиснi засоби подiляються на iзолiовальнi (iзолювальнi штанги, клiщi, накладки, дiелектричнi руковички тощо), огороджувальнi (огородження, щитки, ширми, плакати) та запобiжнi (окуляри, каски, запобiжнi пояси, руковицi для захисту рук).

Iзолювальнi електрозахиснi засоби подiляються на основнi i додатковi.

  • Основнi iзолювальнi електрозахиснi засоби розрахованi на напругу установки i при дотриманнi вимог безпеки щодо користування ними забезнечують захист працiвникiв.

  • Додатковi електрозахиснi засоби навiть при дотриманнi функцiоiiального iх призначення не забезпечують надiйного захисту працюючих i застосовуються одночасно з основними для пiдвищення рiвня безпеки. У разi застосування основних електрозахисних засобiв достатньо використовувати один додатковий засiб. При захистi працiвникiв вiд напруги кроку досить використовувати дiелектричне взуття без застосування основних засобiв.

Для захисту працiвникiв при виконаннi робiт в умовах електричного поля, параметри якого перевищують Допустимi, застосовуються iндквiдуальнi екранувальнi комплекти одягу та екранувальнi пристроi.

У встановленi нормативами термiни електрозахиснi засоби повинiii оглядатися з перевiркою їх наявностi згiдно з вимогами до комплектування, очищатися вiд пилу, забруднень тощо, перiодично проходити спецiальнi випробування на вiдповiднiсть х дiелектричних, механiчних i т. iн. показникiв чинним вимогам.

Крiм того електрозахиснi засоби повиннi оглядатися перед кожним їх застосуванням. При таких оглядах увага звертасться на справнiсть засобiв захисту, вiдсутнiсть трiщин, подряпин та деформації iзоювальних елементiв, термiни чергової перевiрки. У разi виявлення перерахованих дефектiв чи простроченого термiну чергового випрбування, користування електрозахисними засобами заборонясться. При оглядах дiелектричних руковичок i дiелектричного взуття увагу слiд звертати на наявнiсть вологи, забруднень, поривiв, iнших механiчних iiошкоджень. Вiдсутнiсть поривiв i проколiв руковичок перевiрясться скручуванням iх вiд нарукавника в бiк пальцiв.