Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ З ОТП.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

1. Характеристика чартерних авіарейсів.

На відміну від регулярних перевезень (виконуваних на регулярних рейсах) чартерні перевезення є нерегулярними. Вони виконуються на разовій або груповий основі на спеціально зафрахтованих для цієї мети літаках. Оскільки обов'язковою умовою виконання чартерних перевезень є фрахтування літаків на певний рейс або на певну перевезення, чартерні перевезення відносяться до категорії авіафрахтових перевезень.

З чартерних перевезень найбільшого поширення набули інклюзив-тур-чартери (ІТЧ) і ефініті-чартери (для спеціалізованих груп - ЕФЧ). Авіа чартерне перевезення можуть бути як пасажирськими, так і вантажними. За часом фрахтування вони діляться на:

- Разові чартери;

- Чартерну ланцюжок;

- Тайм-чартери.

Основний економічний принцип авиачартерних перевезень полягає в тому, що організатори чартерів пропонують пасажирам або вантажовідправникам відмовитися від свободи вибору рейсу і здійснювати перевезення за нижчими тарифами на зафрахтованому ними літаку, як правило, в менш зручне для пасажирів і клієнтури час. Економічна ефективність авіафрахтових перевезень при більш низьких, ніж регулярні, цінах досягається за рахунок максимальної комерційного завантаження фрахтуемих літаків (не менше 80 - 90%), більш низької якості обслуговування і використання застарілої техніки.

Авіачатрерне перевезення фактично відвернули на себе від регулярних перевезень значну частину пасажирів, особливо туристів. Чартерні перевезення зацікавили цю категорію пасажирів головним чином досить низькою вартістю авіаквитків.

Чартерні перевезення набули широкого поширення і в міжнародних вантажних перевезеннях. На вантажних чартерних літаках перевозяться великогабаритні і великовагові вантажі, живі тварини, хімікати, а також інші вантажі, перевезення яких не може бути здійснена на регулярних рейсових літаках.Вантажні чартерні перевезення здійснюються також на тих напрямках, де немає регулярних вантажних ліній.

Інтенсивний розвиток чартерних перевезень спричинило за собою утворення "незалежних" чартерних авіакомпаній, які утворили Міжнародну асоціацію авиачартерной перевізників (ІАКА). Також багато регулярні авіакомпанії створили "дочірні" компанії, що спеціалізуються на чартерних перевезеннях.

Особливості чартерних перевезень накладають певний відбиток на комерційну роботу по організації чартерів. Перш за все повинна бути визначена політика авіакомпанії в області чартерних перевезень, яка повинна зводитися до того, щоб чартерні перевезення сприяли зміцненню позицій Аерофлоту на даному ринку. Чартерні рейси повинні служити доповненням до регулярних рейсів на лініях, на яких дозволені регулярні польоти Аерофлоту, і давати можливість розширювати географію польотів на лініях, по яких поки не виконуються регулярні рейси.

Основною умовою виконання будь-якого чартерного рейсу повинно бути визначення його економічної ефективності, яка залежить від багатьох факторів, які повинні враховуватися при проведенні комерційної роботи з організації чартерних перевезень. До таких факторів належать, у першу чергу чартерна ціна, форма організації чартерних перевезень, маршрут виконання польотів (з точки зору валютних витрат), кількість неодружених прогонів, валюта розрахунків за чартерні перевезення та ін

Чартерна ціна літака повинна визначатися, виходячи із собівартості льотної години даного типу літака або собівартості кілометра (милі) польоту.

Крім собівартості льотної години або милі польоту, при визначенні чартерної ціни літака повинні враховуватися й існуючі нормальні і пільгові тарифи, маршрут перевезення обраний замовником, терміновість перевезення, а також сезон і час доби, умови експлуатації регулярних авіаліній, якщо вони є в цьому районі, кон'юнктура пасажирського ринку країни, звідки надійшла заявка, і можливість конкуренції з боку інших авіакомпаній.

Аерофлот, як правило, встановлює чартерну ціну літака ще і залежно від того, хто є замовником, тобто в якому вигляді валюти здійснюється оплата.

При визначенні чартерної ціни літака повинен враховуватися також коефіцієнт валютної ефективності тієї валюти, в якій здійснюється оплата перевезення. Мінімальними є коефіцієнти валютної ефективності: 0,5 - при оплаті перевезень у вільно конвертованій валюті; 0,65 - при оплаті чартерних перевезень в замкнутій валюті капіталістичних країн; 0,75 - при розрахунку в перекладних (клірингових) рублях.

ля визначення оптової чартерної ціни перевезення розрахунковий час польоту множиться на коефіцієнт валютної ефективності та на собівартість льотної години.Отримана сума порівнюється з сумою, яку можна було б отримати за виконання цього рейсу за найнижчим пільговим тарифом. Крім того визначаються видатки з виконання рейсу та комісійні агентам з продажу перевезень, якщо вони залучалися.Виходячи з усіх цих факторів, встановлюється попередня оптова ціна одного місця в чартерному літаку, яка не оголошується клієнтурі і є розрахунковим показником.

Чартерна ціна літака після узгодження з замовником вказується в чартерному угоді між авіакомпанією і замовником. Як правило, вона вказується також у разовій заявці на виконання чартерних рейсів авіакомпаній на території інших країн.

У разі продажу для чартерного перевезення не всієї ємності літака, а частини місць на рейсовому літаку (блок-чартер) встановлюється кількість місць, що продаються за чартерної ціною (блок-місць), і ціна одного місця в блоці (блок-чартерний тариф). Блок-чартерні тарифи є найнижчими тарифами. Вони встановлюються конфіденційно конкретно для кожної фірми, що представляє пасажирів до перевезення, конкретно в кожному випадку, залежно від кількості пасажирів, що турфірма або організація зобов'язується представити до перевезення.