Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
штучка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
50.73 Кб
Скачать

37.Загальні правила приготування розріджувачів сперми плідників.

Перед розрідженням готують розріджувач за 2-3 години до процесу, використовують лише дистильовану воду ізотонічну.

38. Фактори, що гальмують нормальний прояв статевих рефлексів у плідників.

Гальмувати прояв статевих рефлексів може бути

  • Погане утримання та годівля

  • Хвороби статевих шляхів

  • Захворювання сім’яників

  • Прийом з їжею фіто гормонів, які пригнічують рефлекси

39. Показники сперми, придатної до використання при штучному осіменінні с.-г. тварин.

Для барана, об’єм еякуляту 0,8-2мл, білого кольору, запах жиропоту

Сметано подібна консистенція.

Бугай – 3-5мл, білувато-жовтий колір, вершкоподібна консистенція, запах свіжого молока.

Кнур – 250-300 мл, сіруватий колір, водяниста з драглієм

Жеребець – 40-120 мл, сірувато-білий колір, водяниста з домішками слизу.

Показники рухливості – більше 6-7, чиста від бактерій, прямолінійний рух. Кількість сперміїв – приблизно 2млн.

40. Ветеринарно-санітарні правила для племобєднань і елеверів.

- дотримання правил

- дотримання правил відвідування (зони А,Б,В)

41. Характеристика способів одержання сперми від плідників.

42. Визначення густоти (Г, С, Р) сперми.

Густина – ступінь насичення її сперміями, окомірне визначення її під мікроскопом при 180-300. Рухливість при т.38-40 С. Визначають густину у кількох полях зору і з’ясовують чи відповідає вона вимогам. Якщо все поле заповнене сперміями – густа ( бугай баран), не заповнене – рідка – кнур, жеребець.

43.Характеристика статевих рефлексів самців.

установив у самця і самки такі безумовні статеві рефлекси: наближення загального статевого потягу; обнімаль-нии; ерекція; парувальний; виділення гамет (сім'явикидання у самців та овуляція у самок).

Рефлекси наближення та обнімальний у деяких тварин здійснюються не тільки на самку, а й на опудало. Це дозволяє одержувати сперму від плідника для штучного запліднення. У деяких плідників рефлекси наближення та обнімальний здійснюються тільки на певну самку або самку в охоті. Така поведінка самця пояснюється утворенням умовних рефлексів. На опудало йдуть майже всі кнури, частина бугаїв і жеребців. Свиноматки під час садки стоять нерухомо, а у овець цей рефлекс відсутній. Тому барани не покривають опудало. Рефлекси нюхові і наближення у самця можна загальмувати. Якщо барану багато разів побалувати вівцю, а покривати не давати, то він перестане реагувати на появу вівці. У барана можна виробити диференційоване гальмування умовного обнімального рефлексу. Якщо дзвоник високого тону супроводжувати спаровуванням, а дзвоник низького тону не підкріплювати, то через декілька днів (8-Ю) баран буде реагувати тільки на самку, яка появлялась при дзвонику високого тону. У деяких самців виробляються умовні рефлекси на місце, де проводиться спаровування, на одяг обслуговуючого персоналу тощо.

44. Визначення живих сперміїв в спермі.

На чисте знежирене скло, наносять краплю сперми, додають 5% еозину, перемішують і проводять покривним склом до кінця(не живі спермії будуть зафарбовані).

45. Адаптація (еквілібрація) розрідженої сперми перед заморожуванням.

Еквілібрація – період адаптації сперми до заморожування. Період адаптації залежить від типу заморожування.

4. Середні якісні показники заморожено-розмороженої сперми при різних способах розрідження сперми (n = 10)

Наукова література теж містить дані про те, що оптимальною температурою для розбавлення сперми розріджувачем з гліцерином є температура 2-5˚С, а не 35-37˚С (О.Д. Бугров, 1965; І.В. Смирнов, 1976).

Визначення періоду еквілібрації. Згідно з інструкцією, перед заморожуванням сперми у гранулах об’ємом 0,1-0,2 мл період еквілібрації становить 3-4 години.

У досліді розбавлену сперму еквілібрували : 3, 4, 5, 6 і 7 годин. Результати свідчать про те, що при 5- і 6-годинній еквілібрації отримують кращу сперму, практично однакову за рухливістю - 3,9 бала, і майже однакову за виживаністю – 5,4 -5,8 години. Сперма, еквілібрована 5 і 6 годин, достовірно краща від тієї, що була еквілібрована 3, 4 і 7 годин. При цьому різниця за рухливістю склала від 0,4 до 0,8 бала, за виживаністю - від 0,5 до 1,5 години, АПВ – від 2,7 до 5,4 умовної одиниці (Р<0,001…0,05). Таким чином, оптимальний період еквілібрації – 5-6 годин.

46. Поняття про температурний шок («холодовий удар») сперміїв.

Температура є одним із активних факторів навколишнього середовища сперміїв. Іванов стверджував, що зниження темп. продовжує життя сперміям. Саме при низьких тем можливе тривале зберігання сперміїв без втрати ним запліднюючої здатності. Але при швидкому охолоджені спостерігається «холодовий удар»- не зворотне зниження рухливості сперміїв і навіть загибелі при швидкому охолоджені до 0. Поява холодового удару спостерігається при охолоджені до +17. Шоковий поріг знаходиться від+12 до +5. Чутливість сперміїв не зникає при зберіганні 37-40гр. І.В. Смірнов пояснює холодовий удар невідповідністю між значною активізацією обміну речовин сперміїв і затвердінням основного субстрату їх метаболізму. Для профілактики застосовують повільне охолодження сперми , вводять в сперму фосфоліпіди , здійснюють витримку сперміїв перед охолодженням.

47. Техніка заморожування сперми бугаїв на второ пластовій пластині в парах рідкого азоту.

Заморожування у формі гранул, розділяють 1 :1 , середовище 11% р-р лактози 81,5мл, 15мл –жовтка, 3.5мл гліцерину. Доводять до 1 мл -100млн.активних сперміїв Розбавлену до холодильник при т.-2-4 витримують 4 -7 год. Для адаптації, стабільності і еквілібрації, вносячи в лунки фторопластові пластинки (в сосуд з рідким азотом і охолоджують до зупинки кипіння азоту). Охолоджують пластинку за допомогою шприца-піпетки в лунку через 2-4 хв. Пластинку в рідкий азот на 2хв. Гранули збирають в пластмасовий стаканчик(мішечки з тканини), фіксують ниткою і опускають донизу в посуд Дюара з рідким азотом для довго зберігання. До вільного краю кріплять етикетку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]