Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
штучка.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
50.73 Кб
Скачать
  1. Будова та фізіологія сперміїв

Спермії утворюються з клітин зародкового епітелію кручених канальців сім’яника. Складається з голівки, шийки, тіла і хвостика. Маса голівки – 51% від загальної. Має форму овальної пластинки опуклої з одного боку. В голівці знаходиться ядро з генетичним матеріалом. Шийка – найкрихкіша частина спермія. Це кінетичний центр активності. В середині проходить осьова нитка яка оточена іншою. Складаючи собою систему фібрил. По всій довжині за винятком кінчика хвостика, поверхня пориcта плазматичною мембраною. За хімічним складом – 75% води, «5% - суха речовина.

  1. Теоретичні передумови і практика отримання сперми від плідників

Тут треба сказати про важливість одержання сперми:

- контроль за якістю сперми, здатності сперміїв до запліднення;

- можливість зберігати сперму і отримувати нащадків від цінних плідників навіть коли тих вже немає;

- можливість легко транспортувати необхідні генотипи на великі відстані;

- можливість з одного еякуляту осемінити декілько самок.

І обов`язково скажіть про способи взяття сперми від плідників, в том числі і за допомогою штучної вагіни, маструбацією, хірургічним та іншими.Отримують сперму шляхом штучних вагін, хірургічно, електроеякуляції

Взяття сперми хірургічним способом використовують тоді,коли не можна застосувати інші способи.Суть його полягає у взятті сперми з придатків сім’яників кастрованого або забитого плідника.

За допом.електроекуляції беруть сперму у баранів та бугаїв.цей спосіб полягає у подразненні окремих ділянок нервової системи плідника переривчастим електричним струмом низької напруги і сили,внаслідок чого самець виділяє сперму.прилад наз.електроекулятор...електроди підключають до приладу,який автоматично замикає електричне коло.у пряму кишку барана вводять електродиі включають прилад,по якому проводять струм невеликої напруги іта сили,в наслідок чого плідник виділяє сперму.

Вагіна це прилад у якому відтворені всі умови для взяття сперми у плідника:відповідна температура,тиск,стикання статевого члена з гладкою слизькою поверхнею.розміри вагін відповідають розмірам статевого члена самця,буова для всіх видів тв.однакова.

6 Правила відтаювання сперми плідників, замороженої не в облицьованих гранулах.

У флакон з пеніциліну вносять 1 мл 2,9% розчину цитрату натрію, закривають корком і ставлять на водяну баню з температурою +40. Підтягують за бирку чашечку з гранулами до горловини посудини, і охолодженим пінцетом беруть гранулу і кидають у флакон, після чого його струшують.

7. Характеристика дуплетиого еякуляту.

Дуплетний еякулят виділяється при повторній садці плідника. Як правило кількість еякуляту значно менша,

А далі не знаю =)

8. Техніка одержання сперми від гусаків.

Оператор який сидить на стільці поміщає гусака на коліна головою під ліву руку. Помічник сидить фіксуючи ноги лівою рукою. Злегка стискую спину гусака, проводячи масаж від основи крил у напрямку хвоста, а правою рукою захоплює клоаку знизу. Масаж триває до 10 сек. Потім не відводячи руки стискую задню частину, а правою рукою ритмічними стискуваннями кільця клоаки виводять назовні пеніс і послідуючу еяколяцію. Збір проводять вакуумним збирачем. Головні правила (гусак не повинен бути наляканим, можна отримувати сперму через день.)

9. Визначення резистентності сперміїв.

Сперму розводять в 500, 1000 2000, 4000, 6000, 8000 і т. д. раз. Після кожного розведення досліджують рухливість сперміїв. При цьому способі їх стійкість виражається ступенем розведення 1% розчином натрію хлориду, при якому припиняється рух сперміїв. Зниження резистентності вказує на неповну зрілість сперміїв, яку може зумовити дисфункція придатка яєчка.

У міру проходження через придаток яєчка резистентність сперміїв зазвичай збільшується за рахунок їх дозрівання. Зменшення резистентності вказує на наявність патологічних змін насамперед у цьому відділі статевого тракту. За даними нашої клініки, резистентність сперміїв в нормі дорівнює 8000-14 000 (в середньому 12 000).

Оцінка дихальної здатності, сперміїв. Інтенсивність дихання сперміїв можна визначити за часом знебарвлення метиленового синього (метод М. П. Шергіна), яке настає після вичерпання в спермі всього розчиненого кисню. На предметне скло наносять краплю 0,01% розчину метиленового синього і додають краплю свежеполученнийеякулята. Обидві краплі змішують трубочкою з внутрішнім діаметром 1 мм і засмоктують в неї суміш. Висота пофарбованого стовпчика суміші повинна бути 2 см.

Трубку кладуть на білий папір і відзначають час знебарвлення метиленового синього, яке залежить від концентрації, рухливості сперміїв. За швидкістю знебарвлення судять про інтенсивність дихання сперміїв. При нормозоосперміі інтенсивне дихання протікає протягом 23-75 хв, в середньому 47 хв. Метод уніфікований В. Д. Неробеевим

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]