Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 ЗВІТ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
618.5 Кб
Скачать

4.6 Інструкція з гасіння пожеж електричних мереж 35-110кВ.

1. Порядок гасіння пожежі.

1.1.Прі виникненні пожежі на підстанції перший, хто помітив займання повинен повідомити начальника групи підстанцій (майстру).

1.2. У свою чергу начальник групи підстанцій (майстер), а в їх відсутність оперативний або оперативно-виробничий персонал, повинен негайно повідомити про пожежу в пожежну охорону, при цьому назвати адресу підстанції, місце виникнення пожежі, вказати кількість трансформаторного масла, що знаходиться в палаючому обладнанні, повідомити диспетчеру ЕЧЦ.

1.3. Начальник групи підстанцій (майстер, оперативний або оперативно-виробничий персонал) до прибуття першого пожежного підрозділу до місця пожежі є керівником гасіння пожежі і зобов'язаний:

- оцінити пожежну обстановку, спрогнозувати поширення пожежі та можливість утворення нових осередків горіння;

- вжити заходів щодо створення безпечних умов персоналу і пожежних підрозділів для гасіння пожежі, у разі загрози життю людей негайно організувати їх порятунок;

- провести необхідні операції з відключення і заземлення обладнання; відключення або перемикання в зоні пожежі може проводитись за типовими бланками перемикання або за оперативними картках, з наступним повідомленням диспетчера ЕЧЦ;

- мобілізувати персонал на гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння;

- направити для зустрічі пожежних підрозділів особу, яка добре знає розташування під'їзних шляхів і найближчих вододжерел;

- провести інструктаж з ПБЕЕ і видати письмовий допуск на гасіння пожежі старшому оперативному начальникові пожежної охорони.

1.4. Старший начальник пожежної охорони, який прибув до місця пожежі, зобов'язаний негайно зв'язатися з керівником гасіння пожежі, отримати від нього дані про обстановку на пожежі та письмовий допуск на проведення гасіння, в якому вказується, яке обладнання або якісь його струмовідні частини залишилися під напругою, а які знеструмлені, і прийняти на себе обов'язки керівника гасіння пожежі.

1.5. З начальника групи підстанцій або пожежної охорони, які не прийняли на себе керівництво гасінням пожежі, не знімається відповідальність за організацію гасіння пожежі.

1.6. Для керівництва гасінням пожежі організовується штаб. До складу штабу входить начальник групи підстанцій (майстер, оперативний або оперативно-ремонтний персонал), який повинен мати на руці червону розпізнавальну пов'язку з нанесеним знаком електричної напруги.

1.7. При гасінні пожежі робота пожежних підрозділів (розміщення сил і засобів пожежогасіння, зміна позицій, перехід від одних засобів пожежогасіння до інших тощо) проводиться з урахуванням вказівок представника групи підстанцій. У свою чергу представник групи підстанцій погоджує з РТП свою роботу і розпорядження, а також інформує під час пожежі про зміни в стані роботи електроустановок та іншого обладнання.

2. Гасіння пожеж в електроустановках під напругою

2.1. Основою безпечного гасіння пожеж в електроустановках є суворе дотримання організаційно-технічних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки, а також свідома дисципліна персоналу і пожежних, що беруть участь в гасінні.

2.2. Гасіння пожеж в електроустановках під напругою здійснюється при дотриманні таких обов'язкових умов:

- недопущення наближення пожежників до струмоведучих частин електроустановок на відстані до палаючих електроустановок під напругою при подачі пожежними вогнегасних речовин з ручних стовбурів

Примітка. Оптимальним з точки зору безпеки та ефективності гасіння при подачі вогнегасних речовин, наведених у пункті 2, є відстань 4 м для всіх рівнів напруги.

- узгодження РТП і начальником ТП (майстром, оперативним, оперативно-виробничим персоналом) маршрутів руху пожежних на бойові позиції і конкретну вказівку кожному пожежному при інструктажі;

- виконання роботи пожежниками і водіями пожежних автомобілів, які забезпечують подачу вогнегасних речовин, в діелектричних рукавицях, ботах або чоботах;

- подача вогнегасних речовин після заземлення ручних пожежних стволів та пожежних автомобілів;

- недопущення гасіння пожеж в ел.установках при видимості менше 10 м;

2.3. При гасінні пожежі забороняється:

- виконання будь-яких відключень та інших операцій з електричним устаткуванням особовому складу пожежних підрозділів;

- наближення до машин і механізмів, які застосовуються для подачі вогнегасних речовин на гарячі електроустановки, що під напругою, особам, безпосередньо не зайнятих у гасінні пожежі.

2.4. При гасінні пожежі на електрообладнанні без зняття напруги з електроустановок пожежні автомобілі та стовбури повинні бути заземлені, а ствольщик повинен працювати в діелектричному взутті і діелектричних рукавичках.

2.4. Гасіння пожежі в приміщеннях з електроустановками, що знаходяться під напругою до 10 кВ, всіма видами піни за допомогою ручних засобів забороняється, оскільки піна і розчин піноутворювача мають підвищену електропровідністю, у порівнянні з розпиленою водою.

При необхідності гасіння пожежі повітряно-механічною піною з об'ємним заповненням приміщення піною проводиться попереднє закріплення піногенераторів, їх заземлення, а також заземлення насосів пожежних машин.

2.5. Пристрої для заземлення пожежних стволів, піногенераторів та пожежної техніки виготовляються у необхідній кількості з гнучкого мідного проводу перерізом не менше 16 мм2. У всіх випадках довжина проводу не обмежується і визначається з необхідності допущення вільного маневрування особи працюючого з пожежним стволом.

2.6. Місця заземлення пожежної техніки визначається фахівцями підприємства спільно з представниками пожежної охорони, обладнуються і вивішуються таблички.

2.7. Необхідна кількість заземлень, діелектричного взуття, діелектричних рукавиць і місця їх зберігання визначаються начальниками груп ТП, виходячи з розрахунку подачі вогнегасних засобів на палаюче електрообладнання.

2.8. Забороняється користування зазначеними заземлювальними пристроями, діелектричним взуттям і рукавицями крім випадків пожежі або проведення спільних з пожежними підрозділами тренувань на підстанції.

3. Гасіння пожеж на трансформаторах.

3.1. При аварії на трансформаторі з виникненням пожежі, він повинен бути відключений від мережі з усіх сторін і заземлений.

Після зняття напруги гасіння пожежі слід проводити будь-якими засобами пожежогасіння (розпиленою водою, повітряно-механічною піною, вогнегасниками).

3.2. При пожежі на трансформаторі, встановленому в закритому приміщенні (камері) або закритому розподільному пристрої, повинні бути вжиті заходи щодо попередження поширення пожежі через отвори, канали та ін.. При гасінні пожежі слід застосовувати ті ж засоби гасіння пожежі, як і для трансформаторів зовнішньої установки.

3.3. При внутрішньому пошкодженні трансформатора з внутрішнім викидом масла через вихлопну трубу або через нижній роз'єм (зріз болтів і деформація фланця рознімання) і виникненням пожежі всередині трансформатора, слід вводити засоби гасіння пожежі всередину трансформатора, через верхні люки і через деформований роз'єм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]