Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
594.14 Кб
Скачать

1. Структурна схема каналу передачі даних

Структурна схема каналу передачі наведена на рис. 1.

Із виходу каналу повідомлення у вигляді двійкових сигналів подаються у пристрій обробки даних (ПОД). Вих. П узгоджує вихід передавача з лінією, за допомогою електронного реле або трансформатора створює гальванічну розв`язку між передавачем і лінією.

Сигнал попадає через лінію в приймач, на вході приймача сигнал може істотно змінюватись від сигналу переданого передавачем. Вх. П приймача створює гальванічну розв`язку тим самим ізолює приймач від лінії, також він може підсилювати сигнал.ПР виконує функцію приймача, він перетворює скривлений у лінії сигнал з перешкодами у повідомлення. Декодер виявляє більшу частину помилок у прийнятій послідовності сигналів, повідомлення з виявленими помилками на ПОД не подаються, тому вихід декодера вважається захищеним виходом каналу.

Пристрої синхронізації (ПС) передавача й приймача є важливими.

ПС передавача узгоджує в часі роботу джерела повідомлень, кодера і ПФС.

ПС приймача узгоджує роботу ПР, декодера і ПОД.

2. Джерело повідомлень

Застосування цифрових методів передачі неперервних сигналів значно розширило область застосування джерел дискретних повідомлень. Дослідження таких систем проводять за допомогою моделей джерел повідомлень, які являють собою датчики, що генерують псевдовипадкову послідовність (ПВП) незалежних двійкових повідомлень. Дану послідовність можна одержати за допомогою регістра зсуву, який має зворотній зв'язок з певних елементів регістра через суматор за модулем 2. Максимально можливий період ПВП для М-розрядного регістра складає 2М – 1.

На рис.2 наведена схема 9-розрядного регістра. На суматор за

модулем 2 подаються сигнали з четвертого та дев’ятого елементів.

Зазначимо, що у складі псевдовипадкової М-послідовності кількість одиниць перевищує кількість нулів на одиницю. Така нерівність послідовності проявляється тому, що нульовій стан усіх комірок регістра неможливий, тому послідовність 9-елементного регістра має комбінацію з дев’яти одиниць у той час як найдовша комбінація з нулів складається лише з восьми нулів.

Моделюючи систему зв’язку, застосовують модифікацію послідовності, в якій восьмиелементна комбінація нулів доповнюється ще одним нулем. Ентропія такої послідовності буде складати одиницю. Ентропія модифікованої М-послідовності з періодом 2М дорівнює одиниці.

3. Дослідження лінії передачі

3.1 Визначення передатної функції неперервної моделі лінії

На передачу сигналів впливають головним чином параметри R, L, C, тому неперервну електричну модель лінії можна в першому наближенні побудувати у вигляді такої її схеми заміщення, яка показана на рис.3

Схема заміщення лінії

Представимо ПФ лінії у стандартній формі передатної функції коливальної ланки:

де – постійна часу моделі лінії,– коефіцієнт демпфірування. Згідно початкових даних свого варіантуR1= 180 Ом/км, L1=0.5мГн/км, C1= 50нФ/км. Знаходимо величини R, L, C шляхом добутку відповідних первинних параметрів на довжину лінії:

R= R1*0,65=117 Ом, L= L1*0,65=3,25*10-4 Гн, С=С1*0,65=3,25*10-8 Ф.

Знаходимо постійну часу Т1 та коефіцієнт демпфірування:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]