Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 ЗВІТ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
618.5 Кб
Скачать

4.1 Міри безпеки при монтажі підстанцій

Аналіз умов праці.

Розглянемо конкретні умови праці при монтажі електроустаткування підстанцій, розробимо заходи щодо охорони праці персоналу.

Підстанція – це електроустановка, що складається із трансформаторів або інших перетворювачів енергії, розподільчих пристроїв (РП) пристроїв керування й допоміжних споруджень.

Монтаж підстанції зводиться в основному до установки в підготовленому приміщенні або на площадці окремих шаф або блоків, з'єднанні їхніх апаратів між собою. Електромонтажники виконують при цьому слюсарно-складальні роботи: виконання електромонтажних заготівель у майстернях, виконання електричних з’єднань первинних і вторинних ланцюгів, включення приладів релейного захисту й автоматики, налагодження змонтованого устаткування. При електромонтажі устаткування підстанції варто вжити заходів захисту від механічних травм (забитих місць, поранень), опіків, від поразки електричним струмом.

Для кріплення окремих деталей електроустаткування до стін і конструкцій приміщення РП за допомогою дюпелів застосовують порохові інструменти – будівельно – монтажний пістолет. Міри безпеки при використанні порохових інструментів передбачені заводськими інструкціями з їхньої експлуатації.

Підйом деталей, устаткування або конструкцій масою більше 20 кг варто виконувати двом електромонтажникам. При масі вантажу більше 50 кг підіймати його треба із застосуванням блоків або лебідки.

Небезпечними відносно можливості травмування є роботи, пов'язані з підйомом на висоту й кріпленням важких деталей електроустаткування РП (роз'єднувачів, трансформаторів струму, опорних і прохідних ізоляторів та ін.). Підняті на висоту для монтажу елементи устаткування й апарати повинні негайно закріплюватися на своїх місцях.

При переміщенні й підйомі на місця установки роз'єднувачів, віддільників і короткозамикачів їх необхідно встановлювати в положення "включене", тому що при такому положенні може виключатися можливість травмування робітників ножовими контактами .

Всі автоматичні вимикачі, електромагнітні приводи й інші апарати, оснащені зворотніми пружинами або механізмами вільного розміщення, варто переміщати з місця на місце, коли вони перебувають у положенні "відключене", щоб виключити випадкове спрацьовування механізму й не травмувати робітника, що пересуває апарат.

Під час підйому й переміщення розподільних щитів, камер або блоків збірок РУ необхідно за допомогою відтягнень запобігти їхнє можливе перекидання.

У процесі регулювання вимикачів і роз'єднувачів з автоматичними приводами повинні бути вжиті заходи проти непередбачуваного включення приладів іншою особою або мимовільно. Для запобігання такого випадкового включення плавкі вставки в ланцюгах керування електромагнітним приводом знімаються.

Міри безпеки при монтажі силових масляних трансформаторів в основному зводяться до безпечних прийомів переміщення трансформатора й установці його на фундаменті. На час монтажу підготовлена бетонована яма під трансформатором (для зливання масла у випадку аварії й пожежі) повинна бути закрита настилом з міцних дошок. Розвантаження трансформатора роблять автокраном.

Усілякі роботи на сердечнику або на баці трансформатора допускаються тільки після повного видалення сердечника з баку й установки його на міцній підставці. Після того як змонтована ошиновка трансформатора і його обмотки приєднані до шин РУ, їхні зовнішні виводи, варто замкнути накоротко й заземлити, щоб виключити помилкову подачу напруги на трансформатор, що ще не прийнятий в експлуатацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]