Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EKZAMENATsIJNIJ_BILET_6-10 (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать

Обмеження кількості процесорів

При збільшенні кількості процесорів помітно збільшується вимога до смуги пропускання шини пам'яті. Це накладає обмеження на кількість процесорів в SMP архітектурі. Сучасні конструкції дозволяють розмістити до чотирьох процесорів на одній системній платі.

Проблема когерентності кеш-пам'яті

Проблема, про яку йде мова, виникає через те, що значення елементу даних у пам'яті, що зберігається в двох різних процесорах, доступне цим процесорам тільки через їх власні Кеші. Якщо процесор змінить значення елементу даних у своєму кеші, то при спробі виведення даних з пам'яті, буде отримано старе значення. Навпаки, якщо підсистема вводу/виводу вводить в комірку основної пам'яті нове значення, в кеш-пам'яті процесора, як і раніше залишається старе.

2.Передача даних від всіх процесів одному процесу. Операції редукції

Операція приведення, результат якої передається одному процесу, виконується при виклику підпрограми MPI_Reduce:

int MPI_Reduce(void *buf, void *result, int count, MPI_Datatype datatype, MPI_Op op, int root, MPI_Comm comm)

Вхідні параметри підпрограми MPI_Reduce:

buf — адреса буфера передачі;

count — кількість елементів у буфері передачі;

datatype — тип даних у буфері передачі;

ор — операція приведення;

root — ранг головного процесу;

comm — комунікатор.

Підпрограма MPI_Reduce застосовує операцію приведення до операндам з buf, а результат кожної операції міститься в буфер результату result. MPI_Reduce повинна викликатися всіма процесами в комунікаторі comm, a аргументи count, datatype і op у цих викликах повинні збігатися. Функція приведення (ор) не повертає код помилки, тому при виникненні аварійної ситуації або завершується робота всієї програми, або помилка мовчазно ігнорується. І те й інше в однаковій мірі небажано.

Екзаменаційний білет №10

  1. Кластерні комп’ютерні системи.

Кластерна архітектура

Розглянемо місце кластерної архітектури обчислювальних систем в цiйкласифікації.  Кластер - це пов'язаний набір повноцінних комп'ютерів, який використовується вяк єдиного ресурсу. Під поняттям "повноцінний комп'ютер" розумієтьсязавершена комп'ютерна система, що володіє всім, що потрібно для їїфункціонування, включаючи процесори, пам'ять, підсистему введення/виводу, атакож операційну систему, підсистеми, додатки і т.д. Зазвичай для цьогогодяться персональні комп'ютери чи паралельні системи, які можутьволодіти архітектурою SMP і навіть NUMA. Кластери є слабосвязаннимісистемами, зв'язку вузлів використовується одна із стандартних мережевих технологій  (Fast/Gigabit Ethernet, Myrinet) на базі шинної архітектури чикомутатора. Тому вони є більш дешевою в побудові модифікацією  MPP архітектури.

Кластерна архітектура паралельних комп'ютерів

Загальні принципи

Як вже було сказано раніше обчислювальний кластер - це сукупністькомп'ютерів, об'єднаних у рамках деякої мережі для вирішення однієї задачі  (рис.3), яка для користувача представляється як єдиногоресурсу. Таку концепцію кластеру вперше запропонувала і реалізувала на початку  80-х корпорація Digital Equipment, яка і донині розвиває цютехнологію  Поняття "єдиний ресурс" означає наявність програмного забезпечення, що даєможливість користувачам, адміністраторам і прикладним програмам вважати,що є тільки одна сутність, з якою вони працюють - кластер.  Наприклад, система пакетної обробки кластеру дозволяє послати завдання наобробку кластеру, а не якомусь окремому комп'ютеру. Більш складнимприкладом є системи баз даних. Практично у всіх виробниківсистем баз даних є версії, що працюють в паралельному режимі надекількох машинах кластеру. В результаті програми, що використовують базуданих, не повинні дбати про те, де виконується їх робота. СУБДвідповідає за синхронізацію паралельно виконуваних дій і підтримкацілісності бази даних.  Комп'ютери, що утворюють кластер, - так звані вузли кластеру - завждивідносно незалежні, що допускає зупинку, вимикання будь-якого зних для проведення профілактичних робіт або встановлення додатковогообладнання без порушення працездатності всього кластеру.

рис.3  Як обчислювальних вузлів в кластері зазвичай використовуютьсяоднопроцесорні персональні комп'ютери, дво-або чотирипроцесорні SMP -сервери. Кожен вузол працює під управлінням своєї копії операційноїсистеми, у якості якої найчастіше використовуються стандартніопераційні системи: Linux, NT, Solaris і т.п. Склад і потужність вузлівможе змінюватися навіть в рамках одного кластера, даючи можливість створюватинеоднорідні системи. Вибір конкретної комунікаційного середовища визначаєтьсябагатьма чинниками: особливостями класу вирішуваних завдань, необхідністюподальшого розширення кластеру і т.п. Можливе включення в конфігураціюспеціалізованих комп'ютерів, наприклад, файл-сервера, і, як правило,надана можливість віддаленого доступу на кластер через Internet.  З визначення архітектури кластерних систем випливає, що вона включає всебе дуже широкий спектр систем. Розглядаючи крайні точки, кластеромможна вважати як пару ПК, пов'язаних локальної 10-мегабітної мережею  Ethernet, так і обчислювальну систему, яка створюється в рамках проекту Cplantв Національній лабораторії Sandia: 1400 робочих станцій на базі процесорів  Alpha, пов'язаних високошвидкісний мережею Myrinet.  Таким чином видно, що різних варіантів побудови кластерів дужебагато. При цьому в архітектурі кластеру велике значення мають використовуванікомунікаційні технології і стандарти. Вони багато в чому визначають колозадач, для рішення яких можна використовувати кластери, побудовані наоснові цих технологій. Принципи побудови

Для забезпечення надійності та відмовостійкості обчислювальних системзастосовується безліч різних апаратурних і програмних рішень.  Високопродуктивні кластери

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]