Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

26.4. Розроблення діаграми варіантів використання в середовищі Rational Rose

Робота над проектом у середовищі Rational Rose починається із загального аналізу проблеми й побудови діаграми варіантів використання, що відбиває функціональне призначення проектованої програмної системи. Загальні рекомендації з побудови діаграми варіантів використання були розглянуті в розділі 18.

Для розроблення діаграми варіантів використання в середовищі Rational Rose необхідно активізувати відповідну діаграму у вікні діаграми. Це можна зробити різними способами:

  • Розкрити подання варіантів використання в браузері (Use Case View) і двічі клацнути на піктограмі Main (Головна).

  • Через пункт меню BrowseUse Case Diagram (БраузерДіаграма варіантів використання).

При цьому з'являється спеціальна панель інструментів, що містить графічні примітиви, характерні для розроблення діаграми варіантів використання (рис. 26.9).

Рис. 26.9. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми варіантів використання

На цій панелі інструментів присутні всі необхідні для побудови діаграми варіантів використання елементи. Призначення окремих кнопок панелі можна довідатися зі спливаючих підказок. Для додавання елемента потрібно нажати кнопку із зображенням відповідного примітива, після чого клацнути мишкою на вільному місці діаграми. На діаграмі з'явиться зображення обраного елемента з маркерами зміни його геометричних розмірів і запропонованим середовищем іменем за замовчуванням.

Ім'я елемента може бути змінено розробником або відразу після розміщення елемента на діаграмі, або в ході наступної роботи над проектом. Через натискання правою кнопкою миші на вибраному елементі викликається контекстне меню елемента, серед опцій якого є пункт Open Specification (Відкрити специфікацію). У цьому випадку активізується діалогове вікно зі спеціальними вкладками, у поля яких можна занести всю інформацію з даного елемента.

Приклад побудованої таким способом діаграми варіантів використання може мати такий вигляд (рис. 26.10).

Рис. 26.10. Приклад розроблення діаграми варіантів використання в середовищі Rational Rose

Діаграма варіантів використання є високорівневим поданням моделі, тому вона не повинна містити занадто багато варіантів використання й акторів. Надалі побудована діаграма може бути змінена додаванням нових елементів, таких як варіанти використання й акторів, або їхнім видаленням. Для видалення елемента не тільки з діаграми, але й з моделі в цілому необхідно виділити елемент на діаграмі й скористатися пунктом меню EditDeIete from Model.

При роботі зі зв'язками на діаграмі варіантів використання варто пам'ятати про призначення відповідних зв'язків. Мова йде про те, що якщо для двох елементів обраний вид зв'язку не є припустимим, то середовище повідомить про це розробникові, і такий зв'язок не буде доданий на діаграму.

За докладнішою інформацією з побудови діаграм варіантів використання в середовищі Rational Rose можна звернутися до спеціальної літератури [3].