Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування інформаційних систем.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
28.77 Mб
Скачать

26.1.7. Вікно журналу

Вікно журналу (Log) призначене для автоматичного запису різної службової інформації, що створюється під час роботи із програмою. У журналі фіксується час і характер виконуваних розробником дій, таких як відновлення моделі, налаштування меню й панелей інструментів, а також повідомлень про помилки, що виникають під час генерації програмного коду.

Вікно журналу завжди присутнє на робочому інтерфейсі в області вікна діаграми (рис. 26.8). Однак воно може бути закрите іншими вікнами з діаграмами або бути згорнутим. Активізувати вікно журналу можна через меню WindowLog (ВікноЖурнал). У цьому випадку воно зображується поверх інших вікон у правій області робочого інтерфейсу. Повністю видалити це вікно не можна, його можна тільки мінімізувати.

Рис. 26.8. Зовнішній вигляд вікна журналу

26.3. Початок роботи над проектом у середовищі Rational Rose

Із всіх розглянутих видів канонічних діаграм у середовищі Rational Rose не підтримується тільки діаграма діяльності. Загальна послідовність роботи над проектом аналогічна послідовності розгляду канонічних діаграм. Вихідним кроком розроблення нового проекту є створення окремих моделей або подань у контексті побудови канонічних діаграм.

Для нового проекту можна скористатися майстром типових проектів (якщо він встановлений у даній конфігурації). Майстер типових проектів доступний з меню FileNew (ФайлСтворити). Якщо майстер недоступний, то з'являється робочий інтерфейс програми із чистим вікном діаграми.

Якщо є готовий проект (файл із розширенням mdl – модель), то його можна відкрити для наступної модифікації через меню FiIeOpen (ФайлВідкрити). У цьому випадку програма завантажить існуючий проект із усіма наявними в ньому діаграмами, специфікаціями й документацією.

Після закінченні сеансу роботи над проектом виконану роботу необхідно зберегти у файлі проекту з розширенням mdl. Це можна зробити через меню FileSave (ФайлЗберегти) або FileSave As (ФайлЗберегти як). При цьому вся інформація про проект, включаючи діаграми й специфікації елементів, буде збережена в одному файлі.

Як й інші програми, Rational Rose дозволяє надбудовувати глобальні параметри середовища, такі як вибір шрифтів і кольори для подання різних елементів моделі. Налаштування шрифтів здійснюється через меню ToolsOptions (ІнструментиПараметри). Характерною рисою середовища є можливість роботи із символами кирилиці. Однак варто відмітити, що під час специфікації елементів моделі з наступною генерацією тексту програмного коду потрібно відразу записувати імена й властивості елементів символами тієї мови, що підтримується відповідною мовою програмування.

Для зміни кольорів ліній необхідно скористатися пунктом меню EditDiagram Object PropertiesLine Color (ВиправленняВластивості об'єкта діаграмиКольори лінії). У цьому випадку пропонується спеціальна палітра кольорів, на якій можна вибрати потрібні кольори для ліній на діаграмах.

Загальний процес роботи над проектом полягає в додаванні на діаграми відповідних графічних елементів, встановлення відношень між цими елементами, їх специфікації й документуванні. Після перевірки правильності моделі й погодженості специфікацій її елементів можна згенерувати текст програмного коду на одній з вибраних мов програмування. Звичайно, цей текст можна допрацювати у відповідному середовищі програмування й одержати необхідні модулі програм, орієнтовані на роботу в певному операційному середовищі й обчислювальній платформі.

Процес додавання графічних елементів на діаграми аналогічний реалізованому в популярних середовищах візуального програмування. При цьому варто застерегти від необережного додавання елементів на діаграми, оскільки кожний доданий елемент заноситься в браузер. Наступне видалення елемента з діаграми автоматично не видаляє його із браузера, і необхідно здійснити додаткові роботи для видалення непотрібного елемента з моделі проекту.