Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
906.75 Кб
Скачать

104. Активні операції комерційних банків: види, цілі проведення, умови, ризики проведення.

Акт. опре. Полягають у діяльності . пов’язаній з розміщенням і використанням власного капіталу, залучені і позичені кошти для одержання прибутку при рац. розподілі ризиків за окремими видами операцій і підтримки ліквідності. Акт. опер.: кредитні та інвестиційні. Кредитні — проведення комплексу дій, пов’язаних з наданням і погашенням банк. Позичок, здійсн. відповідно до принципів строковості, цільового характеру, забезпеченості ат платності кредиту. Рішення про надання кредиту приймається колегіально. Кредити надаються в межах наявних ресурсів з урахуванням кредитоспроможності, фін. стабільності , рентабельності та ліквідності позичальника. Загальний розмір кредиту не може перевищувати 8-кратного розміру власних коштів банку. Для одержання кредиту позичальник звертається до банку з кредитною заявою, що входить до складу певного пакету документів. У кредитному договорі передбачена : мета, сума , строк, порядок, форма видачі і погашення кредиту, %ставка, порядок і форма сплати процентів і основного боргу, права, зобов’язання. Банківське кредитування здійснюється із застосуванням таких позичкових рах.: простий (на ньому може бути тільки позичкове сальдо), спеціальний (застосовується в окремих випадках: при кредитуванні позичальника під заставу векселів), контокорентний (це активно-пасивний рахунок на якому обліковуються всі операції банку з клієнтом). Основна передумова повернення банківської позички — одержання цільових грошових надходжень, доходу, прибутку від реалізації об’єкта, що прокредитований. У банківській практиці використовується 2 види погашення позичок — первинні і вторинні. Використовуються такі форми забезпечення позичок: застава, гарантія, перевідступлення на користь банку вимог і рах. До 3-ї особи, іпотека, страхова угода (поліс). Інвестиційні означають вкладання коштів у цінні папери підприємств на відносно тривалий період. Інвестиційні цінні папери — боргові зобов’язання у вигляді акцій, облігацій, векселів, сертифікатів тощо. Функції банківських інвестицій полягає у створення вторинних резервів для задоволення потреби у коштах. Здійснюючи інвестиційні операції банки мають на меті: додержання безпеки грошових коштів, забезпечення їх диверсифікації, доходу та ліквідності. Виділяють 3 фактори ризику: кредитний, фінансовий, процентний. 1 з методів зменшення ризику — формування інвестиційного портфеля за рахунок багатьох видів цінних паперів, що мають різний рівень якості та різні строки погашення.

105. Обмеження та регулювання активних операцій банків.

Активні операції банків полягають у діяльності, повязаній із розміщенням і використанням власного капіталу, залучених і позичених коштів для одержання прибутку при раціональному розподілі ризиків за окремими видами операцій і підтриманні ліквідності. Активні операції банків поділяються на кредитні та інвестиційні.

Кредити видаються тільки в межах наявних ресурсів, які має банк. Про кожний випадок надання позисальнику кредиту в розмірі, що перевищує 10% власного капіталу, комерційний банк повинен повідомити НБУ. Сукупна заборгованість за кредитами, за врахованими векселями та 100% суми позабалансових зобовязань, виданих одному позичальнику, е може перевищувати 25% власних коштів комерційного банку.

Загальний розмір кредитів, наданих ьанком, усім позичальникам, з урахуванням 100% позабалансових зобовязань банку, не може перевищувати восьмикратного розміру власних коштів банку.

Кредитування позичальників повинно здійснюватися з додержанням комерційним банком економічних нормативів регулювання банківської діяльності та вимог НБУ щодо формування обовязкових, страхових і резервних фондів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]