Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции_Паскал.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

3. Виведення текстової інформації.

Для виведення тексту на екран використовуються дві процедури:

  1. OutText(s: string). Ця процедура виводить рядок s починаючи з поточної позиції, тобто лівий верхній кут виведеного рядка знаходиться в поточній позиції (це так за замовчуванням). Поточна позиція задається, наприклад, за допомогою MoveTo.

  2. OutTextXY(x,y: integer; s: string). Використовується для виведення рядка в конкретній позиції.

Якщо потрібно вивести якісь числа, то попередньо потрібно перетворити їх у рядок, наприклад, за допомогою процедури Str.

Приклад:

var r: integer;

s: string;

...............

Str(r,s);

OutTextXY(100,200,’Результат=’+s);

Турбо Паскаль дозволяє використовувати декілька різних шрифтів для виведення тексту. Крім того, можна змінювати напрямок виведення тексту, а також розмір символів. У цих цілях використовується процедура SetTextStyle(Font, Direction, CharSize : word). Перелічимо можливі константи і значення для параметрів цієї процедури.

Font (шрифт):

DefaultFont ( шрифт 8x8 (за замовчуванням)

TriplexFont ( напівжирний шрифт)

SmallFont ( тонкий шрифт)

SansSerifFont ( шрифт без зарубок)

GothicFont ( готичний шрифт)

Direction (орієнтація і напрямок виведення символів):

0 звичне виведення (зліва на право)

1 знизу нагору (напис «покладений на бік»)

2 зліва на право, але «лежачими» буквами.

Size ( розмір шрифту (цілі числа від 0 до 10).

Інша можливість при роботі з текстом ( це вирівнювання його щодо координат виведення, які задаються. Для цього використовується процедура SetTextJustify(horiz,wert: word). Horiz вказує як текст розташований щодо заданої позиції по горизонталі, а vert по вертикалі. Можливі константи:

для horiz:

LeftText ( зазначена позиція є лівим краєм рядка)

CenterText ( позиція є серединою виведеного рядка)

RightText ( правим краєм рядка);

для vert:

BottomText позиція знаходиться на нижньому краї зображення

CenterText – по центру

TopText – позиція є верхнім краєм зображення.

Файли в мові програмування Pascal

Люба скільки-небудь розвинута мова програмування повинна містити засоби для організації збереження інформації на зовнішніх запам'ятовуючих пристроях і доступу до цієї інформації. Особливість цих засобів, як правило, полягає в тім, що робота з зовнішніми запам'ятовуючими пристроями будується істотно різними способами в різних обчислювальних системах. Тому звичайним для мов високого рівня рішенням є наступне: у мові фіксуються тільки базові поняття, зв'язані з зовнішніми пристроями збереження інформації, а подробиці організації роботи з ними деталізуються в конкретних реалізаціях мови. Саме в такий спосіб побудовані засоби роботи з зовнішніми пристроями в мові Pascal. Точніше кажучи, авторський варіант мови містить порівняно невелике число елементарних засобів взаємодії з зовнішніми пристроями, а конкретні реалізації мови додають до них додаткові можливості.

Авторський варіант мови Pascal містить мінімальний набір припустимих дій з файлами, що лише частково збігається з операціями, реалізованими в Turbo Pascale.

По-перше, необхідно відзначити, що, на відміну від змінних інших типів, мова не містить вбудованих операцій над файловими змінними. Операції з файлами цілком реалізовані у виді стандартних процедур і функцій. Цей підхід відповідає прийнятим у більшості мов програмування принципам, згідно яким ядро мови не містить вбудованих файлових операцій.

Операції з файловими змінними в Turbo Pascale можна розбити на чотири основні групи:

• установчі і завершальні операції;

• власне введення-виведення;

• переміщення по файлу;

• спеціальні операції.