Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции_Паскал.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

3. Інші можливості

При необхідності організації затримку у програмі можна використовувати процедуру Delay(time: word). Параметр time — час у мілісекундах, на який потрібно призупинити програму.

Ще одна можливість модуля CRT — робота із системним динаміком. Для включення звуку потрібна процедура Sound(f: word) (f — частота в герцах). Після включення потрібна затримка (Delay) на необхідний час звучання, потім — вимикання за допомогою NoSound. Якщо не скористатися NoSound, то звук буде чутний навіть після виходу з програми на Паскалі.

Графіка в Турбо Паскалі

На відміну від уже знайомого текстового режиму, екран у графічному режимі розбитий на велику кількість точок, кожна з який може мати визначений колір. точки вважаються однаковими і прямокутними, усі вони щільно «покладені» на екрані, тобто для будь-якої точки можна вказати, у якому рядку й у якому стовпці вона знаходиться. Номера рядків і стовпців у графічному режимі використовуються як координати точки, отже, координати завжди цілочисельні. У графічному режимі початок координат знаходиться в лівому верхньому куті екрана, вісь x спрямована вправо, вісь y спрямована вниз.

Помітимо, що існують різні графічні режими, вони відрізняються кількістю точок по горизонталі і вертикалі (роздільною здатністю), а також кількістю можливих кольорів, наприклад: 320x200x16, 640x480x16, 640x200x16, 800x600x256 і т.п.

Усі засоби для роботи з графікою міститися в стандартному модулі Graph, тому його потрібно вказати після слова uses.

1. Включення і вимикання графічного режиму.

Для включення графічного режиму використовується процедура InitGraph(driver,mode,path) опишемо призначення її параметрів:

driver – змінна типу integer, у якій задається тип відеоадаптера, встановленого в комп'ютері. У модулі визначені константи для різних адаптерів, що звільняють нас від необхідності запам'ятовувати числа. Маються такі константи: CGA, EGA, EGA64, EGAMono, VGA, MCGA, IBM8514 і т.п. Для нас найбільш важливої буде константа detect, при вказівці якої InitGraph сама підшукає найбільш потужний тип адаптера, сумісний з тим адаптером, що встановлений на комп'ютері.

mode – також змінна типу integer, задає режим, у якому працює обраний відеоадаптер (тут також визначені константи). Майже кожен відеоадаптер може працювати в декількох режимах, наприклад, у VGA є 640x200x16 (VGALo), 640x350x16 (VGAMed), 640x480x16 (VGAHi). Якщо в першому параметрі було зазначене значення detect, то InitGraph не звертає уваги на mode, а встановлює найкращий, на її погляд, режим.

path – строковий параметр. Для кожного відеоадаптера (чи для групи подібних відеоадаптерів) існує програма-драйвер, за допомогою якої модуль Graph спілкується з відеоадаптером. Такі драйвери зберігаються у файлах з розширенням «bgi». У параметрі path указується каталог, у якому зберігаються драйвери. Якщо вони знаходяться в поточному каталозі, то цей параметр дорівнює порожньому рядку.

Звичайно для включення графіки ми будемо використовувати InitGraph у такому виді:

const gpath = ‘Y:\WIN_APPS\BP\BGI’

var gd,gm: integer;

...

begin

...

gd:=Detect;

InitGraph(gd,gm,gpath);

...

Для завершення роботи з графікою і виходу в текстовий режим використовується процедура CloseGraph.