Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
151.04 Кб
Скачать

50Поняття валюти і її види.Конвертованість валют.

Валюта — це грошова одиниця що використовується як світові гроші тобто як міжнародна розрахункова одиниця засіб обігу і платежу. Залежно від емітента валютних коштів розрізняють такі види валют: національна валюта — платіжний засіб (грошова одиниця) певної держави (гривня, долар, марка, фунт стерлінгів тощо); ноземна валюта — грошові знаки зарубіжних держав, а також кредитні та платіжні засоби (чеки, векселі) в іноземних грошових одиницях, що використовуються в міжнародних розрахунках;  колективна валюта — міжнародні грошові одиниці, емісію яких здійснюють міжурядові валютно-кредитні організації (євро, СПЗ).Повна конвертованість валюти – означає вільний обмін національної на іноземну валюту для всіх категорій власників і при всіх операціях без жодних обмежень; часткова (поточна) конвертованість – означає, що на деякі валютні операції окремі категорії власників режим конвертованості не поширюється, тобто вводяться певні обмеження; 

52.Основні валютні операції.Котируавння валют.

Валютні операції поділяються на таківиди:- касові або готівкові (операції "спот"), при яких покупець отримує від продавця іноземну валюту (платіжні документи в іноземній валюті) одразу ж після платежу у національнійвалюті;строкові (форвардні операції), при яких відбувається купівля-продаж іноземної валюти на заздалегідь узгоджений термін з передачею її до закінчення цього терміну за курсом, що зафіксований у момент укладання угоди; Котирування валют — це встановлення курcів іноземних валют відповідно до чинного законодавства та існуючої практики. На міжнародному фінансовому ринку немає єдиного центру, який встановлює курси валют. Але налагоджений зв'язок і розвинута система інформації сприяють вирівнюванню валютних курсів різних секторів цього ринку. валютні котирування можуть бути: — офіційними й здійснюватися уповноваженими банками, державними органами, спеціальними підрозділами на валютних, фондових і товарних біржах;— ринковими й здійснюватися великими компаніями та банками на неофіційному ринку.

53.Сутність валютно-фінансових відносин і механізм міжнародних розрахунків. Міжнародні валютні відносини як форма міжнародних економічних відносин являють собою систему відносин, пов’язаних з функціонуванням грошей як світових грошей. Саме валюти як грошові одиниці окремих країн виступають у ролі об’єктів даних відносин. Вони обслуговують зовнішню торгівлю і послуги, міграцію капіталу, надання позик і субсидій, науково-технічний обмін, туризм, державні і приватні грошові перекази.Валютні відносини здійснюються на національному та міжнародному рівнях. На національному рівні вони охоплюють сферу національної валютної системи. Будучи частиною грошової системи країни, національна валютна система є формою організації валютних відносин країни, що визначається її валютним законодавством.Механізм здійснення міжнародних розрахунків за допомогою акредитивуМеханізм міжнародних розрахунків - складається із сукупності форм розрахунків, що застосовуються підприємствами у зовнішньоекономічній діяльності.

54.

Платіжний баланс — це співвідношення суми платежів, здійснених даною країною за кордоном, та надходжень, отриманих нею з-за кордону за певний період. . Розрахунковий баланс  це статистична таблиця, яка відображає співвідношення грошових вимог і зобов’язань даної країни щодо інших країн.

55 Еволюція світової валютної системи. Ксвітова валютна система — це закріплена міжурядовими угодами форма організації валютних відносин. Основними її зав­даннями є сприяння міжнародному валютному співробітництву та зростання міжнародної торгівлі, стабілізація валютно-обмінних операцій, створення системи багатосторонніх розрахунків та усу­нення валютних перешкод у міжнародній торгівлі.Структуру світової валютної системи складають:— міжнародні засоби обігу та платежу (золото, національні ва­люти, міжнародні або композитивні гроші тощо);— міжнародна валютна ліквідність — це спроможність пере­міщення валютних ресурсів, що забезпечують гарантію вчасної опла­ти зобов'язань у міжнародній сфері;— узаконений режим валютних курсів і паритетів (валютний паритет — це законодавчо встановлене співвідношення між двома валютами, яке є основою валютного курсу);— уніфіковані форми і правила міжнародних розрахунків;— умови конвертованості валют;— валютні ринки;— міжнародні валютно-фінансові організації.ом Перша міжнародна грошова система була введена в кінці XIX ст. і відома в історії під назвою "золотого стандарту". Юридично вона була оформлена на Міжнародній конференції в Парижі в 1867 р.

57.Паризька,генуезька,бреттон-вудська і ямайська валютні системи.Першою світовою валютною системою була золотомонетна. Вона стихійно склалася у XIX ст. На Паризькій конференції, що відбулася у 1867 p., золото було визнане як єдина форма світових грошей.  ГЕНУЕЗЬКА ВАЛЮТНА СИСТЕМАПерехід до золото-зливкового стандарту було оформлено угодою, укладеною в 1922 р. на Генуезькій конференції. Велика Британія, Франція та США обмінювали банкноти на зливкове золото в необмеженій кількості. Кілька десятків країн запровадили золото-девізний стандарт, згідно з яким національні банкноти обмінювалися на валюти зазначених держав. У свою чергу ці валюти обмінювалися на золото і виконували функцію девізних валют.  Світова економічна криза 1929-1933 pp. зашкодила засадам Генуезької валютної системи. Обмін банкнот на зливки припинили Велика Британія та Франція. США залишилися єдиною країною, яка обмінювала національну валюту на золото. Наступною світовою валютною системою стала Бреттон-Вудська. Її започаткували на конференції держав антигітлерівської коаліції у 1944 р. Ця валютна фінансова конференція 44 держав відбулася у містечку Бреттон-Вудс (США, штат Нью-Гемпшир).. Ямайська валютна система характеризується тим, що в ній формально Ямайська валютна система спрямовується на позбавлення долара статусу міжнародної (резервної) валюти. відсутнє золото.

43.Поняття валютного ринку. Валютний ринок -   це сукупність економічних та організа­ційних форм, що пов'язані з купівлею або продажем валют   різних країн. До валютного ринку як системи входить підсис­тема валютного механізму і валютних відносин. Під першою   маються на увазі правові норми й інститути, що репрезентують   Ці норми на національному та міжнародному рівнях. До другої   входять щоденні зв'язки, в які вступають фізичні та юридичні   особи з метою здійснення міжнародних розрахунків, кредит­них та інших грошових операцій, що спрямовані на придбання   або продаж іноземної валюти.

Скйк44415443154

42,Еволюція світових валютних систем.

Еволюція світової валютної системи визначається розвитком і потребаминаціональної та світової економіки, змінами в розстан часу формування (друга половина XIX ст.) світова валютна система видозмінювалась. Зміна валютної системи базується на тому, який актив визнається резервним, тобто за допомогою якого активу можна регулювати дисбаланси в міжнародних розрахунках.овці сил у світі.

44.Ф-ції міжнародного валютного фонду,світового ринку. сприяння міжнародній співпраці в грошовій політиці,розширення світової торгівлікредитуваннястабілізація грошових обмінних курсівБанки на сьогоднішній день виконують три основні функції:а) залучення коштів;б) розміщення залучених коштів;в) проведення розрахунків;залучення коштів комерційними банками проводиться шляхом прийому вкладів

59.Податкові гавані.Оффшорні зони. Податкова гавань – невеликі держави і території, які здійснюють політику залучення позичкових капіталів, надаючи податкові та інші пільги іноді зниження оподаткування поширюється лише на деякі види доходів. У світі налічується понад 70 податкових гаваней. Офшорнi зони доволi часто називають податковими гаванями.окремі регіони, адміністративні центри де-яких країн; вищими державними органами визначені для цих зон спеціальні заохочу-вальні пільгові податки, митні збори, вільне ввезення та вивезення товарів 1 валют, пільгові процентні ставки за кредит, вільний обіг іноземних валют з метою заохочення іноземного капіталу взяти участь в еконо-мічному розвитку цих регіонів.

48.Характеристика МЕФ.Заснована в 1945,а рішення згідно Бретонвузької конференції .Членами фонду є 182 держави в тому числі і Украї\на.Штаб квартира находилась в Вашингтоні.Основні цілі МЕВ:1)зміцнення міжн.співробітництва в сфері валютної політики;2)забезпечення життєздатності міжн.систем платежів;3)надання кредитів краї\нам членам..МВФ є рада керуючих вона складає:з голов центр банку,міністр фінансів.Рада збирається розраховується на рік.Ф-ції:1)нагляд за валютною політикою,країн членів;2)кредитно-фінансова д-стьформування ресурсів МВФ4)випуск СДР(спеціальна грошова одиниця існує на рахунках мвф у вигляді запасів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]