Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы менеджмент.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
170.5 Кб
Скачать
  1. Сутність і зміст контролю як функції менеджменту

Контроль – це процес забезпечення досягнень організацією своїх цілей.

Цей процес складається з встановлення стандартів, вимірів фактично

досягнутих результатів і проведення коректувань в тому випадку, якщо

досягнуті результати істотно відрізняються від встановлених стандартів.

Керівники розпочинають здійснювати функцію контролю з того самого

моменту, коли організація сформулювала цілі завдання. Контроль є

невід‘ємним елементом самої суті будь-якої організації, бо ні

планування, ні створення організаційних структур, ні мотивацію не можна

розглядати в відриві від контролю. 3 основні види контролю: попередній, поточний і заключний. Попередній. Так він називається тому, що здійснюється до фактичного початку робіт. Поточний контроль здійснюється безпосередньо в ході проведених робіт. Заключний контроль здійснюється надто пізно, щоб відреагувати на проблеми в момент їх виконання проте він має дві важливі функції.

  1. Сутність рішень та їх роль у процесі управління

Важливе питання господарюючої практики заключається в тому, як підприємницька структура може виявляти свої проблеми і як вона їх може рішати. Кожне господарююче рішення повинно бути націлене на конкретну проблему, а правильне її рішення - це рішення яке дає максимум вигоди для господарюючого суб'єкту. Рішення - це свідомий вибір того, як себе поводити або яким чином міркувати в конкретних умовах.

Без прийняття рішень неможливо здійснити процес управління підприємством. Рішення є основою процесу менеджменту. Прийняття рішень - процес вибору курсу дій з двох або більше альтернатив. Якщо вибір зроблено - рішення прийнято.

Ухвалення рішень - це основа діяльності організації. Від якості розробки, прийняття та впровадження управлінських рішень залежить ефективність використання людських, матеріальних, фінансових, енер-гетичних та інформаційних ресурсів конкретної організації. За резуль-татами рішень відбувається процес порівняння, аналізу та оцінки за-планованих показників і досягнутих результатів.

Ухвалення та виконання управлінських рішень - найголовніший оціночний критерій керівних здібностей. Адже від оцінки рішень та процесу їх ухвалення, форм впровадження, виконання залежать про-дуктивність праці, економне та раціональне використання спожитих ресурсів, рівень інформаційної системи, мотивація персоналу та багато інших аспектів управління. Ухвалення управлінського рішення - це вибір однієї з кількох можливих альтернатив. Тобто, це модель, у якій фігурує певне число варіантів та можливість обрати кращий з них. Відсутність вибору ускладнює процес ухвалення рішення. Ця ситуація передбачає, що рішення вже ухвалив хтось інший або непідвладні сили.

В управлінні прийняття рішень більш систематизований процес ніж у приватному житті. Приватний вибір перш за все впливає на особисте життя, а менеджери, вибираючи напрям дій не тільки для себе, але і для організації, сильно впливають на життя багатьох людей. Деякі управлінські рішення навіть змінювали хід історії.