Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika_zvyt.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

1.2. Структура управління туристичним підприємством

Організаційна структура управління — це форма системи управління, яка визначає склад, взаємодію та підпорядкованість її елементів[6; с. 240].

У сучасних організаційних формах управління малими туристичними підприємствами найпоширенішими є лінійна та функціональна структури.

Лінійна структура управління будується на основі таких основних принципів: єдність підпорядкування, відповідальність лінійних керівників за кінцеві результати роботи підрозділу. За лінійної структури управління всі функції управління нижчестоящим підрозділом зосереджується в одній ланці.

Функціональна структура зводиться до угрупування персоналу, для виконання тих завдань, які вони виконують[3; с. 55].

Рис.1

Д — директор; ФН — функціональні начальники; ФП — функціональні підрозділи; ОП – основні виробничі підрозділи

Лінійно-функціональний тип структури управління

Отже, штатний розпис є важливим і необхідним документом у діяльності підприємства, який допомагає систематизувати інформацію щодо кадрового складу підприємства та встановити співвідношення між посадами та посадовими окладами.

Туристична агенція є малим підприємством штат якого складається з двох чоловік:

Директор: Папроцька С.В.

Менеджер: Дейнека О.Б.

Менеджери з туризму ведуть роботу по плануванню і здійсненню туристичних подорожей на основі договорів і розробляють та організовують туристичні маршрути різної тематичної спрямованості. Вони також ведуть роботу по формуванню груп, підбирають керівників, гідів, перекладачів, формують та контролюють списки груп при оформленні і страхуванню.

Дане підприємство має свій графік роботи:

з понеділка до п’ятниці - з 10:00 до 19:00;

обід – з 13:00 до 14:00;

субота – з 10:00 до 15:00;

неділя – вихідний.

Прийом на роботу працівників здійснюється власником або іншою особою, якій власник надав таке право. Найм відбувається на підставі трудових договорів тобто контрактів, що укладається з працівником у письмовій формі. [3; с. 55].

1.3. Договірні відносини з партнерами

Дуже важливим моментом у діяльності туристичної фірми є укладання угод з партнерами в Україні і за кордоном. На всіх етапах роботи туристичної фірми діють туристичні документи, що обслуговують процес організації туру.

Договір між туристичними фірмами зобов’язує сторони організовувати подорожі вітчизняним та іноземним туристам, забезпечувати кваліфіковане виконання чинних правил щодо надання послуг на маршрутах приймання та при організації поїздок за кордон, надавати достовірну інформацію про тури і їх вартість, забезпечувати екскурсійне обслуговування, автотранспортні послуги, формувати групи туристів допомогу в оформленні паспортних, візових, митних, страхових та інших необхідних формальностях, укладати з кожним туристом договір індивідуально. Із кожним клієнтом укладається угода, в якій підприємство зобов’язується надати йому повну інформацію про тур, а також про права і обов’язки туриста, правила його поведінки у країні перебування, умови страхування, митні формальності і т. ін. Турист у свою чергу, зобов’язується дотримуватися умов і правил, передбачених договором, своєчасно оплатити вартість послуг, надати всі необхідні документи для оформлення візи, дотримуватись вимог законів країни перебування[7; с. 413].

Туристична фірма укладає угоди і договори з:

  • - готелями — з надання туристам місць проживання;

  • - підприємствами харчування — з надання туристам харчування;

  • - транспортними підприємствами, фірмами і компаніями з надання транспортного обслуговування туристів;

  • - екскурсійними фірмами, музеями, виставковими залами, парками та іншими закладами з надання туристам екскурсійного обслуговування;

  • - фірмами, що надають різні побутові послуги, щодо відповідного обслуговування туристів;

  • - адміністрацією спортивних споруд щодо можливості туристам користуватися ними;

  • - дирекціями заповідників, заказників, садово - паркових, мисливських і рибальських господарств – з метою забезпечення туристам відпочинку й обслуговування у підпорядкованих їм угіддях, місцевості.

В законі України "Про туризм" записано, що ліцензуванню на здійснення туристичної діяльності підлягають бюро подорожей, екскурсійні бюро, бюро по прийому туристів, туристичні оператори, готелі, мотелі, кемпінги, туристичні комплекси і бази, інші юридичні особи незалежно від форм власності і фізичні особи, які здійснюють туристичну діяльність, передбачену їх статутами чи положеннями.

Єдиним документом, що підтверджує статус особи чи групи осіб як туристів, оплату та право на отримання туристичних послуг є ваучер (туристична путівка). Ваучер - документ, що підтверджує статус особи або групи осіб як туристів, оплату послуг чи її гарантію і є підставою для отримання туристом або групою туристів туристичних послуг. Зразок бланку ваучера обов'язково додається до угоди. Бланк ваучера є єдиним за формою як для туриста-індивідуала, так і для групи туристів. Ваучер виписується на підставі досягненої домовленості між туристичною фірмою і туристом після оплати замовлених послуг та отримання підтвердження від приймаючої сторони про готовність їх надання в повному обсязі в замовлений термін. Ваучер може бути виписаний туристу або групі туристів як на весь комплекс обслуговування по туру, так і на окремі послуги (див. Дод.Г).

Страхування туристів є обов’язковим і здійснюється суб’єктами туристичної діяльності на основі угод із страховими компаніями. Компенсація шкоди, заподіяної життю чи здоров’ю туриста або його майну проводиться у порядку, передбаченому чинним законодавством України[1; с. 80].

Туристичне агентство «Vip Travel»заключило договір зі страховою компанією «Плюс».

Страхова компанія «Плюс» створена з метою надання клієнтам комплексних страхових послуг та максимального їх вдосконалення за рахунок розвиненої інфраструктури по регулюванню страхових випадків.

На даний час страхова галузь у сфері світового туризму надає понад десять видів послуг страхування. Турист, який відвідує іншу місцевість чи країну, набагато більше за місцевих жителів піддається впливу несприятливих факторів ризику. Насамперед страхується здоров’я туриста, потім його майно. Договір страхування укладається туристом самостійно, безпосередньо зі страховиком, менеджер туристичної фірми, який організовує туристичну поїздку, повинен перевірити наявність страхового поліса туриста та додати його копію до договору, який укладається між туристом та суб’єктом туристичної діяльності.

Банківська гарантія - документ, виданий учаснику тендера його основним обслуговувальним банком, який гарантує оплату учасником у встановлений Фондом термін продажної ціни пакета акцій [11; с. 32] (див. Дод.Е).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]