Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika_zvyt.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

2.2 Матеріально – технічна база готелю

Сукупність засобів і предметів праці, що функціонують в готельному господарстві, складає його матеріально-технічну базу. Вона складається з основних та оборотних фондів. Особливості матеріально-технічної бази готельного господарства полягають в тому, що засоби і предмети праці функціонують не тільки в процесі виробництва, але і в процесах реалізації і організації споживання послуг.Основні фонди — це засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживній формі, а їх вартість переноситься конкретною працею на вартість продукції, що виробляється, (на платні послуги) частинами в міру спрацювання. Основні фонди неоднорідні і різняться між собою натурально-речовим складом, термінами служби,призначенням і роллю у виробництві. Все це обумовлює необхідність їх класифікації[13; с. 184].

За наявності такої матеріально - технічної бази та сервісного обслуговування готель "Тернопіль" поки що надає своїм клієнтам послуги середнього рівня комфорту. Всі приміщення готелю "Тернопіль" можна розділити на чотири основні групи: житлові, адміністративні, обслуговуючі, підсобні.

До першої групи відносяться номери всіх категорій і безпосередньо зв'язані з ними побутові приміщення.

До другої групи - вестибюль і прилеглі до нього приміщення та комунікації, контора дирекції і інші адміністративні приміщення.

До третьої групи входять: приміщення загального призначення і загального користування (конференц-зал, вітальні), приміщення підприємств, які надають послуги (перукарня, обмін валют, ресторани, бар, торгові точки).

До четвертої групи відносяться: господарські і складські приміщення [13; с. 152].

Адміністративні, житлові приміщення і приміщення загального призначення знаходяться в різних рівнях і однакових об'ємах. У номерах є всі комунальні зручності, вони оснащені холодильниками,телевізорами.. До послуг відпочиваючих є гладильні кімнати, телефонні кабіни для міжміських та міжнародних переговорів. Велика увага в курортній готелі має приділятися умов для відпочинку і розваг, а також центрів фізичної підготовки[11; с. 87]. Організаційна складність правильного взаємозв'язку між різними типами приміщень заключається в тому, що проживаючий на поверсі не повинен бачити роботу обслуговуючого персоналу, а тільки користуватися результатами цієї роботи. Основною частиною готелю являється група житлових приміщень (номерів), а також безпосередньо зв'язані з ними допоміжні і службові приміщення. Чим вищий рівень комфорту готелю, більша місткість, тим більше різних приміщень входить в склад готелю і тим більш складну функціональну структуру має даний готель. Функціональні схеми є різноманітні. Вони враховують різні складні технологічні процеси, які проходять при експлуатації будівлі, дотримання яких необхідне для правильної експлуатації будівлі.

Знайомство з спорудою готелю починається з вестибюлю, в якому знаходяться різні приміщення громадського призначення по обслуговуванню проживаючих[8; с. 131].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]