Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
51-60_83-85.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
128.51 Кб
Скачать

51. Нагляд за додержанням законів при застосуванні до засуджених умовно-дострокового звільнення від покарання.

При перевірках додержання вимог зазначених норм законодавства прокурор повинен, перш за все, виходити з наявної інформації щодо особи, до якої вони застосовані. Цю інформацію можливо одержати із матеріалів особової справи засудженого, записів результатів спостереження за його поведінкою за весь час перебування у виправних установах, що відображаються у відповідному розділі Індивідуальної програми соціально-виховної роботи із засудженими. Особлива увага звертається на особу засудженого та його намірів на життя після звільнення, наявність соціально-корисних зв’язків на свободі. Яким чином вирішуються питання побутового та трудового влаштування особи у різі її звільнення умовно-достроково.

При наявності законних підстав для направлення до суду подання з цього приводу щодо засудженого, який за час відбування втратив соціально-корисні зв’язки, необхідно погодити питання побутового і працевлаштування з органом внутрішніх справ за обраним місцем проживання особою, яка підлягає достроковому звільненню, у порядку, встановленому спільним наказом МВС України, Державного департаменту України з питань виконання покарань, Міністерства праці та соціальної політики України від 12 грудня 2003 року № 250\1562\342.

Якщо комісією прийнято негативне рішення, готується витяг з протоколу, з яким під розписку ознайомлюється засуджена особа, та долучається до її особової справи. Повторно це питання може бути розглянуто не раніше 6 місяців з дня прийняття рішення про відмову у застосуванні умовно-дострокового звільнення чи заміни покарання більш м’яким, а щодо осіб, засуджених до позбавлення волі за тяжкі і особливо тяжкі злочини на строк не менше 5 років-тільки після досягнення засудженим необхідного ступеня виправлення, не раніше як через 1 рік з дня вирішення рішення про відмову.

У разі прийняття позитивного рішення, відділ контролю за виконанням судових рішень установи повинен підготувати:

- подання, погоджене зі спостережною комісією або службою у справах дітей;

- характеристику на засудженого, затверджену начальником установи або особою, яка виконує його обов’язки;

- особову справу засудженого з витягом з протоколу засідання комісії, на якому прийнято позитивне рішення.

У триденний строк після отримання рішення суду про умовно-дострокове звільнення засудженої особи установа направляє до кримінально-виконавчої інспекції за обраним місцем проживания копії вироку або постанови суду, довідку про особу довільної форми, в якій зазначаються її анкетні дані, дату звільнення, прізвище, ім`я, по батькові родичів та їх місце проживання, а також підписку про явку до підрозділу кримінально-виконавчої інспекції в триденний термін після звільнення.

52. Нагляд за додержанням законів при виконанні громадських робіт у виді адміністративного стягнення.

Цей вид покарання має строковий характер і застосовується у межах від 60 до 240 годин та відбувається не більш як чотири години на день, а щодо неповнолітніх – у межах від 30-ти до 120-ти годин з тривалістю виконання ними таких робіт не більше двох годин на день день . Покарання у виді громадських робіт полягає у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування Законом України N 586-VI ( 586-17 ) від 24.09.2008 Кодекс України про адміністративні правопорушення доповнено статтею 30-1. Громадські роботи, які призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею) на строк від 20 до 60 годин і полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, безоплатних суспільно корисних робіт у вільний від роботи чи навчання час не більш як 4 години на день. Вид робіт визначають органи місцевого самоврядування, виконують КВІ.

Громадські роботи не повинні призначатись особам, визнаним інвалідами першої або другої групи, вагітним жінкам, особам, які досягли пенсійного віку, а також військовослужбовцям строкової служби. Стосовно особи, яка після винесення вироку визнана інвалідом першої чи другої групи або досягла пенсійного віку, а також жінки, яка стала вагітною, кримінально - виконавча інспекція надсилає до суду подання про звільнення її від подальшого відбування покарання на підставі ч.3 ст.56 КК України та ст.37 КВК України.

При перевірці додержання вимог закону при виконанні цього виду покарання прокурору необхідно з’ясувати в інспекції чи визначено заздалегідь з органами місцевого самоврядування перелік підприємств, на яких засуджені відбуватимуть громадські роботи. Слід пам’ятати, що ці роботи не повинні бути пов’язані із шкідливим виробництвом, ризиком для життя чи здоров’я, а у випадку ушкодження здоров’я, відшкодування шкоди здійснюється відповідно до законодавства про страхування від нещасного випадку.

Обчислення строку покарання у виді громадських робіт врегульоване статтею 38 КВК України і прокурору слід пам’ятати, що:

- строк громадських робіт обчислюється в годинах, протягом яких засуджений працював за визначеним місцем роботи;

- власником підприємства за місцем відбування покарання складається графік відбування громадських робіт та заповнюється табель виходу на роботу;

- до строку відбування покарання зараховується лише час, фактично відпрацьований засудженим за місцем відбування покарання;

- власник підприємства зобов’язаний контролювати виконання засудженими визначених для них робіт та дотримання правил техніки безпеки, вести облік відпрацьованого часу та щомісячно інформувати кримінально-виконавчу інспекцію про кількість відпрацьованих засудженим годин і його ставлення до праці; своєчасно повідомляти інспекцію про ухилення засудженого від відбування покарання та переведення його до іншого місця роботи, появу на роботі в нетверезому стані, в стані наркотичного або токсичного сп’яніння, порушення громадського порядку.

Кримінально-виконавча інспекція здійснює контроль за додержанням умов відбування покарання засудженими і власником підприємства, веде сумарний облік відпрацьованого засудженим часу.

У разі систематичного невиконання власником підприємства визначених статтею 39 КВК України обов’язків, інспекція надсилає матеріали прокуророві для вирішення питання про притягнення винних посадових осіб до відповідальності згідно з законом.

Після відпрацювання встановленої вироком суду кількості годин інспекція надсилає власнику підприємства повідомлення про припинення відбування покарання засудженим, і він знімається з обліку. Прокурор шляхом вивчення матеріалів особової справи засудженого, опитування посадових осіб за місцем відбування покарання тощо зобов’язаний перевірити правильність обчислення строку відбутого покарання, своєчасність зняття засудженого з обліку та направлення повідомлення на підприємство про припинення громадських робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]