Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIDDIL_OSVITI_VIN_KOVETs_KOYi_RAJDERZhADMINISTR...doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
12.3 Mб
Скачать

П’ятницька церква в Чернігові. Кінець 12 ст. П’ятницька церква в Чернігові. Кінець 12 ст.

Перлиною давньоруської архітектури є П’ятницька церква. Її споруджено в кінці ХІІ - на початку ХІІІ ст. на чернігівському посаді біля торгу. Церкву названо на честь святої Параскеви-П’ятниці – покровительки торгівлі, сільського господарства та сім’ї.

Церква має вигляд стрункої башти майже квадратного плану. Її розмір 11х13 м. Це невеликий одноглавий чотиристовпний трьохапсидний храм з товстими стінами, виведеними давньоруською технікою «в ящик». За цією технікою зовні та зсередини йдуть ряди цегли, а проміжки між ними заповнені вапно-бетоном. На другому ярусі в стінах, на рівні вікон та хорів, влаштовано галереї, пов’язані з вікнами-бійницями, що могли використовуватися під час оборони.

Фактично то була фортеця. Старовинна легенда розповідає про те, що коли монголо-татари вже захопили місто Чернігів, залишилася стояти одна П’ятницька церква, в якій заперлися і оборонялися ченці, жінки та діти. Попри всі атаки, загарбники ніяк не могли її взяти, і більша частина завойовників пішла на Київ. А коли закінчилися останні запаси хліба і води – захисники-ченці піднялися у верхню частину храму і викинулися на списи кочівників.

Доля П’ятницької церкви дуже складна і драматична. Вперше вона постраждала від монголо-татарської навали в 1239 році. Пізніше храм зазнав іще чимало руйнувань і перебудов.

Але найбільших руйнувань завдано церкві в роки Другої світової війни: внаслідок вибуху авіабомби вона була зруйнована наполовину. Тільки багаторічними зусиллями авторитетного на той час реставратора П.Д.Барановського церква була реставрована і відроджена у первісному вигляді. Втрачені частини були відновлені, для робіт виготовлялася спеціальна цегла шести різновидів за зразками і розмірами давньої плінфи, а блоки, знайдені під час розбирання руїн, були вмонтовані в нові мури, які клалися за шаблонами, імітуючи техніку будування ХІІ-ХІІІ століть.

Протягом 1943-45 років було проведено консерваційні роботи, а реставраційні тривали довгі 17 років. І лише в 1962 році реставрацію церкви у вигляді, близькому до первісного, було завершено. З 1991 року П’ятницька церква – діючий храм Української Православної Церкви Київського Патріархату та улюблене місце молитви багатьох мешканців Чернігова. І не дивно, адже у невеличкій, затишній, віками намоленій церкві по-особливому відчувається благодать і присутність Божа. У храмі щоденно відбуваються служби, здійснюються Таїнства хрещення, вінчання, задовольняють свої духовні потреби сотні віруючих. Відвідує також храм велика кількість прочан та туристів з України і з-за кордону.

Нещодавно, на початку 2000-х років, на стіні церкви відкрилася цікава деталь: викладений цеглою хрест, датований кінцем ХII століття, який досі був ретельно заштукатурений реставраторами в радянський час. Ця частина церкви не була зруйнована ні під час монголо-татарської навали в ХIII столітті, ні під час фашистської, тому зображення збереглося. Місцеві історики розповідають, що коли видатний архітектор і археолог Петро Барановський відновлював храм після Другої світової війни, з Історичного музею до нього прийшов учений і каже: «Десь тут повинен бути хрест, який є на старовинних кресленнях церкви, хоча його й не видно». І цей хрест, викладений під час зведення церкви, таки знайшли, але заштукатурили. На всяк випадок….

Холмська ікона Богородиці(візантійська традиція). 11 ст.