Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грн.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
96.14 Кб
Скачать

34. Рівновага на грошовому ринку та процент.

Рівновага на грошовому ринку забезпечується, ко попит і пропозиція грошей збігаються.

Грошовому ринку властиві всі елементи звичайного ринку — попит, пропозиція, ціна. Проте специфіка товару грошового ринку — грошей — визначає особливий характер кожного з цих елементів: попит має форму попиту на позички, пропозиція — має форму пропозиції позичок, а ціна — форму процента на позичені кошти.

Як форма ціни грошей, процент істотно відрізняється від ціни на звичайні товари. Розмір процента визначається не величиною вартості, яку несуть в собі позичені гроші, а їх споживчою вартістю — здатністю доставляти позичальнику потрібні блага. Тому розмір процентного платежу залежить не тільки від розміру позички, а й від її строку, а процентні ставки визначаються на певний період — звичайно на рік.

Оскільки на грошовому ринку існує декілька способів купівлі-продажу грошей, розрізняють і декілька видів процента: облігаційний, банківський, позичковий, депозитний, обліковий, міжбанківський тощо. Рівні ставки по окремих видах процента можуть істотно відрізнятися, тому що кожний з них має своє призначення і вирішує свої специфічні задачі.

Так, облігаційний процент повинен забезпечити заінтересованість інвесторів, в т.ч. банків, вкласти їх в цінні папери. Тому цей процент повинен мати вищу ставку ніж процент по банківських депозитах, оскільки останні більш ліквідні, ніж цінні папери. Проте ставки облігаційного процента можуть істотно коливатися залежно від виду цінних паперів, рейтингу їх емітента, строку тощо.

Ставки депозитного процента повинні бути нижчими ставок позичкового процента, оскільки за рахунок цієї різниці в ставках, що називається маржею, банки одержують доход і формують прибуток.

Особливе місце серед усіх видів процентних ставок займає ставка облікового процента, що встановлюється центральним банком на основі ретельного вивчення стану грошового ринку. Вона виступає своєрідним барометром цього ринку та орієнтиром для визначення процентних ставок по всіх інших видах операцій на грошовому ринку.

Використання облікової ставки центральним банком при видачі позичок комерційним банкам, тобто на самому початку надходження грошей в обіг, перетворює її в офіційний норматив ціни грошей, на який орієнтуються всі суб'єкти грошового ринку. Тому рух ринкових ставок по всіх видах процента в певній мірі повторює рух ставки облікового процента, проте повністю з ним не співпадає.

32. Процентна ставка як інструмент державного регулювання економіки.

Процент – в умовах ринк. економіки сутність % полягає в тому, що позичк. % є платою за користування позичковим капіталом , його ціною.

Джерелом сплати позичк % є додаткова вартість , що створюється в процесі вир-ва, а його к-сть визначає його ставка або норма.

Норма позичк % - відношення суми річного доходу, одерж. На позичковий капітал до суми капіталу поданого в позику та помножної на 100.

На практиці норма позичкового % виступає у формі %-ї ставки. Інтервал часу , до я кого застосовується % ставка наз-ся періодом нарахування.

Ф-ції %:

• Розподільча

• Ф-ція збереження позичкового капіталу

% ставка нараховується в 2х формах:

• Прості %

• Складні %

Рівень % ставки залежить від таких факторів:

• Облікова ставка НБУ

• Рівень інфляції

• Страхові позички

• Розмір позички

• Попит на банк позики, я кість застави

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]