Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
грн.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
96.14 Кб
Скачать

36.Світова валютна система та її еволюція.

Світова валютна система - це спільно розроблена державами та закріплена міжнародними угодами форма реалізації валютних відносин.

Складовими світової валютної системи є:* форми міжнародних засобів платежу (золото, національні валюти, міжнародні валютні одиниці - СДР, ЕКЮ, євро); * уніфікований режим валютних паритетів та курсів;* умови взаємної конвертованості валют; * режим валютних ринків та ринків золота;

Першою в історії світовою валютною системою була система, заснована на золотому стандарті. Вона сформувалася стихійно наприкінці XIX-на початку XX ст. як сукупність національних валютних систем. Не існувало ніяких міжнародних норм, що регулювали валютні відносини, бо в цьому не було потреби. Платіжний оборот обслуговувався переважно золотом. На зміну золотомонетному стандарту після Першої світової війни прийшов механізм золотодевізного стандарту, що було юридичне оформлено рішенням Генуезької конференції (1922 p.). Це була друга світова валютна система. На міжнародній валютно-фінансовій конференції країн антигітлерівської коаліції, що відбулася у липні 1944 р. у м. Бреттон-Вудсі (США), були узгоджені основні принципи валютно-фінансового устрою, Основні характерні риси Бреттон-вудської валютної системи:* поряд із золотом як світові резервні та розрахункові валюти використовуються дві національні валюти - долар США та англійський фунт стерлінгів;* підтримання США розміну паперового долара на золото за офіційною ціною: 35 дол. США за одну тройську унцію (31,103 г) золота,* створення Міжнародного валютного фонду (МВФ) Формування Ямайської валютної системи, яка юридичне закріплювала демонетизацію золота, розпочалося з кризою Бреттон-вудської валютної системи. Сучасна світова валютна система має характер паперово-валютної (девізної) системи.її визначальними рисами є:1.- визнання міжнародними резервними та розрахунковими валютами поряд із доларом США валют інших країн та СДР. 2.- витіснення золота з міжнародних розрахунків скасуванням золотих паритетів валют та офіційної ціни на золото.3.- офіційне визнання "плаваючих" валютних курсів, тобто тих, які встановлюються на валютному ринку залежно від попиту та пропозиції. - Ямайська угода фактично зафіксувала відносини, що вже склалися у світі, для яких давно було характерним домінуюче становище долара США. Разом з тим Ямайська угода узаконювала тенденцію до валютного поліцентризму

20. Необхідність створення грошової системи України.

Грошова система — це визначена державою форма організації грошового обігу, що історично склалася й регулюється законами цієї держави. Її основу становить сукупність економічних відносин та інститутів, які забезпечують її функціонування. Кожна промислово розвинена країна має власну грошову систему, яку розвиває й вдосконалює для розвитку національної економіки.Становлення України як незалежної, суверенної держави зумовило необхідність створення власної грошової системи. Це дає можливість українським владним структурам самостійно керувати грошовим обігом та грошовим ринком в інтересах розвитку національної економікиГрошова система України функціонує відповідно до закону про Національний банк України. Офіційною грошовою одиницею (валютою) є гривня. Співвідношення між гривнею і золотом Законом не встановлено. Офіційний курс гривні до іноземних грошових одиниць визначається НБУ і публікується в пресі. Фіксований масштаб цін відсутній. Видами грошей, що мають законну платіжну силу, є банкноти і металеві монети, що забезпечуються всіма активами аціонального банку. Крім готівки функціонують і безготівкові гроші (у виді засобів на рахунках у кредитних установах). Виключним правом емісії готівки, організації і їхнього обертання і вилучення володіє НБУ. На Національний банк України покладені такі обов'язки: 1. прогнозування й організація виробництва, перевезення і збереження банкнот і монет, а також створення їхніх резервних фондів; 2. установлення правил збереження, перевезення й інкасації готівки для кредитних організацій; 3.визначення ознак платоспроможності грошових знаків і порядку заміни і знищення ушкоджених;

11.Активні операції банку — це операції з розміщення мобілізованих банком ресурсів у депозити, кредити, інвестиції, основні засоби й товарно-матеріальні цінності. До них належать:— операції з вкладення банківських ресурсів у грошові кошти в готівковій і безготівковій формах із метою підтримання ліквідності банку;

— розрахункові операції, пов'язані з платежами клієнтів;

— касові операції з приймання і видавання готівки;

— кредитні операції, пов'язані з наданням кредитів різних форм і видів юридичним, фізичним особам, банкам;

— інвестиційні операції з вкладення банківських ресурсів у цінні папери (акції, державні та корпоративні облігації) на тривалий строк;

— фондові операції з купівлі-продажу цінних паперів;

— валютні операції з купівлі-продажу іноземної валюти на внутрішньому та міжнародному валютних ринках;

— депозитні операції з розміщення тимчасово вільних ресурсів банку в депозити в НБУ та в інших банках;

— операції з купівлі-продажу банківських металів на внутрішньому і міжнародному валютних ринках;

— операції з придбання основних засобів, матеріальних та нематеріальних активів.

Активні операції банки здійснюють у межах наявних ресурсів, тобто у межах залишку грошових коштів на кореспондентському рахунку в НБУ (при проведенні операцій у безготівковому порядку) та в касі (при проведенні операцій з готівкою).

12. Характеристика грошової системи. Елементи грошової системи

Грошова система - це визначена форма організації грошового обігу, що склалася історично і закріплена законодавчо. Головні елементи грошової системи:

1. Масштаб цін національної валюти (для металевих систем) чи встановлення основної грошової одиниці («долар», «карбованець», «франк», «гривня» і т.п.)

2. Затверджені державою види грошей як законні платіжні кошти (банкноти і монети різного достоїнства), що у силу їхньої законності обов'язкові для прийому як кошти на території даної держави.

3. Емісійна система, тобто законодавчо затверджений випуск грошових знаків.

4. Організація і регламентація безготівкового обороту.

5. Організаційні центри грошового обігу (Міністерство фінансів, Центральний банк, податкова інспекція, Держзнак, Монетний двір).

Монети

Історично першою знаковою формою грошей були монети. Розрізняють наступні види монет:

повноцінні золоті і срібні монети, купівельна сила яких відповідає вартості металу, що міститься в них, (щоб додати твердість монеті, до неї домішували неблагородні метали. Вміст золота в сплаві називається пробій);

білонні чи неповноцінні, купівельна спроможність яких більше вартості металу, що міститься в них.

Повноцінні монети чеканяться двома способами:

Вільне (відкрите) карбування, під час якого будь-яка людина могла прийти на монетний двір держави і накарбувати зі свого металу будь-яку кількість монет (безкоштовно чи за символічну плату). Перевага вільного

карбування полягає в тому, що валютний метал вільно перетворюється зі скарбу в засіб обертання і платежу.

Закрите (невільне) карбування - карбування монет з металу державної скарбниці в кількості, обумовленій урядом.

Переваги закритого карбування полягає в тому, що запобігається можливість переповнення каналів обертання неповноцінними монетами і витиснення ними повноцінних монет, забезпечується одержання монетного доходу винятково державою.

У процесі карбування монет і в ході їх обертання повинно дотримуватися встановленого державою ремедіуму - це максимально припустиме відхилення фактичної ваги і проби металу в монеті від законної норми. При стиранні, що перевищує ремедіум, монети необов'язкові до прийому.

Паперові гроші

Вперше паперові гроші з'явилися в Китаї (як затверджують китайські джерела, у VII столітті нашої ери; хоча європейці знайшли їх наприкінці XIII століття).У Росії паперові гроші були випущені в 1769 році при Катерині II. Це були асигнації, вільно обмінювані на срібну монету.

Паперові гроші прийшли до нас двома шляхами. Перший шлях — це псування монет, другий проходив через комерційний кредит. Підприємці продавали товар у кредит, одержуючи в оплату комерційний вексель, що потім стали купувати банки, видаючи замість нього банкноту.

Види паперових грошей:

1. Казначейські квитки - випускалися казначейством, золотом не забезпечувалися, а забезпечувалися всім надбанням держави.

2. Банкноти - випускалися спеціальними емісійними банками, забезпечувалися золотом за нормами; законом визначався порядок їхнього випуску, забезпечення і розміну на метал.

Спочатку банкноти відрізнялися від казначейських квитків за походженням (перші зв'язані з функцією грошей як засобом платежу, другі — з функцією грошей як засобом обертання), за характером емісії і обертання (банкнота регулярно поверталася в емісійний банк), стосовно золота (казначейські квитки не можна розміняти на золото), за забезпеченням, за своєю стійкістю (банкноти -більш стійкі, тому що казначейські квитки використовуються для покриття фінансових нестатків держави). В даний час розходження між банкнотами і казначейськими квитками цілком зникло, тому що право емісії є прерогативою держави.

13. Головне призначення ЦБ - це керування грошовим обігом з метою забезпечення стабільного неінфляційного розвитку економіки. Своє призначення івн реалізує завдяки тому, що зіграє в економічній системі особливу роль: 1) Емісійного банку; 2) банку банків; 3) органа державного керування.Правовий статус - це державний орган керування з покладеними на нього особлтвими функціями в сфері грошово - кредитних відносин і банківської діяльності.Організаційна структура банку США: ЦБ, яке є елементом Федеральної резервної системи, складається з ради керуючих, 12 федеральних резервних банків, Федерального комітету відкритого ринку й Федеральної консультативної ради.

Можна виділити наступні особливості побудови сучасної банківської системи України. 1. Перший етап реформування банківської системи відрізнявся швидким ростом чисельності кредитних установ. 2. Загальна чисельність банків в України розраховуючи на 100 тис. чоловік ще недостатня. Особливо мало їх у сільській місцевості й у віддалених районах. Крім того, деякі види банків практично відсутні. Так, іпотечні й муніципальні банки тільки починають зароджуватися. Недостатня спеціалізація банків, особливо функціональна. Практично немає інвестиційних, клірингових банків, оскільки для них відсутня правова база. 3. Законодавчі основи функціонування сучасної банківської системи України були створені в 1990 р. із прийняттям законів « Про Центральний банк» і « Про банки й банківської діяльності». Таким чином, сучасна практика розвитку банківської системи, раніше названі та інші причини визначили необхідність подальшого вдосконалювання функціонування банківської системи України, зокрема, створення наукової концепції стратегії розвитку банківської системи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]