Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_ukrayini_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
223.74 Кб
Скачать

Билет 15

1 Рівень

№1-Б

№2-В

№3-«Запоро́жец за Дуна́ем» (укр. Запорожець за Дунаєм) — опера украинского композитора Семёна Гулака-Артемовского.

2 Рівень

№1-Оборона Одеси (5 серпня — 16 жовтня 1941) — оборонна операція військ Окремої Приморської армії і Чорноморського флоту в роки Другої світової війни з метою утримання міста Одеса від німецько-румунських військ.№2-Голодомо́р 1932—1933 років — масовий, навмисно зорганізований радянською владою голод 19321933 років, що призвів до багатомільйоних людських втрат у сільській місцевості на території Української СРР. Голодомору передували складні соціальні та економічні процеси в державі: • Згортання українізації; • Індустріалізація; • Колективізація; • Розкуркулення; • Експорт зерна; • Спрямоване знищення найбільш національно свідомої частини населення Радянської України—українського селянства.   Згортання українізації. Українізація сприяла подоланню наслідків багатовікової русифікації, розширенням дії української мови, нового осмислення традицій, національних цінностей. Все це призвело до зростання впливу національної ідеї серед українства. Аналіз даних демографічної статистики 30-х рр. свідчить, що прямі втрати населення України від голоду 1932р. становили близько 150 тисяч чоловік. 1933р. голодною смертю загинуло від 3 до 3,5 млн. чоловік. Наслідки: У січні 1933 р. безрозмірну продрозкладку, яка спричинила колапс сільського господарства, було скасовано. Замість неї запроваджувалися обов'язкові поставки хліба державі колгоспами та одноосібниками. Всім зерном, виробленим понад твердо зафіксований податок, селяни діставали змогу вільно розпоряджатися, в тому числі реалізувати лишки по каналах колгоспної торгівлі. Запровадження з грудня 1932 р. паспортного режиму та інституту прописки для населення міст і новобудов адміністративно закріплювало селян у колгоспах.

3 Рівень

№1- УКРАЇНСЬКИЙ ШТАБ ПАРТИЗАНСЬКОГО РУХУ (УШПР) — створений 30 травня 1942 постановою Ставки Верховного Головнокомандування СРСР. ачальником УШПР був призначений заст. наркома внутрішніх справ УРСР Т.Строкач

№2-Г(28 червня)

4 Рівень

МАЛОРОСІЯ - — назва України в офіц. док-тах цар. Росії серед. 17 — поч. 19 ст. Походить від назви «Мала Росія» («Мала Русь»), яка з'явилася 1303 у візант. джерелах для позначення власне укр. земель. Поряд з терміном «Мала Росія» поширення набули і назви «Велика Росія», «Великоросія» на позначення тер. європ. частини Росії, що увійшла до складу Рос. д-ви, з переважно рос. населенням. Термін «Мала Росія» («Мала Русь») уперше офіційно вжитий при складанні Переяславського договору 1654 та підписанні Березневих статей 1654, де рос. цар Олексій Михайлович був Іменований «всея Великія і Малия Росіи самодержець». Росіяни здавна звали українців по-різному, найчастіше русами, руськими; пізніше, в XVI-XVIIІ віках звали малоросіянами, черкасами ("черкасішки"), а то й білорусами, а з часу Петра І звали згірдливо й хохлами — від того чуба, що його козаки, наслідуючи давніх монахів, носили на виголеній голові. По повстанні гетьмана Мазепи 20 1708 р. росіяни стали звати українців мазепинцями, а українці росіян — кацапами, цебто різниками (від татарсько-арабського kassab — м’ясник, різник).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]