Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_ukrayini_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
223.74 Кб
Скачать

IVрівень

Визначте основні причини поразки Червоної Армії на першому етапі Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр..

- Раптовий напад фашистів - Матеріальна не готовність до війни з боку України - Незавершеність процесу переозброєння СРСР - Відсутність надійних союзників - Міжнародна ізоляція Радянського Союзу - Розставлення сил Червоної Армії на кордонах - Масові репресії в кінці 30-х років проти армійського командного складу - Некомпетентність військово-стратегічного командування

Вариант 10

1 Рівень

1. г) .

2. а) Наслідки для України: Полтавська битва, мала далекосяжні наслідки для України. Закінчився період шведського панування, Росія почала звільнятися від свого старого ворога, який закривав вихід до Балтійського моря. Лівобережна Україна 1709 року зазнає відчутного удару по своєму самоврядному статусу. Усіх українців, які брали участь у битві на боці шведів і потрапили в московський полон, люто мордували: їх садили на палі, вішали, їм ламали руки й ноги, а покалічені тіла виставляли на привселюдний огляд для залякування народу.

3.б)1).

2 Рівень

1. 1 Універсал прийнятий 10 червня (23 - за новим стилем) 1917 — проголосив автономію України («однині самі будемо творити наше життя»). Це була відповідь УЦР Тимчасовому урядові на його негативне ставлення до автономної України. Згідно з І Універсалом, «не одділяючись від всієї Росії... народ український має сам порядкувати своїм життям», а закони повинні бути ухвалені Всенародними Українськими Зборами. Автором І Універсалу був В. Винниченко. По проголошенні автономії 28 червня 1917 створено Генеральний Секретаріат.

Умови І Універсалу

1. Проголошення автономії України в складі Росії;

2. Джерелом влади в Україні є український народ;

3. Управління України має здійснювати всенародні українські збори (сейми або парламент);

4. Українські збори приймають закони, і тільки ці закони діють на території України;

5. Висловлювалася надія, що неукраїнські народи, що проживають на території України, разом з українцями будуть будувати автономний устрій.

І Універсал оголошено на Всеукраїнському Військовому З'їзді.

2. Голодомор в Україні:

1) 1921-1922 р. (1-2 млн. чол.)

2)1932-1933 р.(4-9 млн.чол.)

3)1946-1947 р. (1-1,5 млн.)

3 Рівень

1. Операція «Вісла» — етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок - 29 березня) під керівництвом Радянського Союзу, Польщі, Чехословаччини. Полягала у примусовій депортації (виселенні) з використанням збройних сил вказаних країн українців з Лемківщини, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 належали Німеччині.

Приводом до початку операції “Вісла” стала загибель 28 березня 1947 року у районі с. Яблочне у бою із загоном УПА заступника міністра оборони Польщі генерала Кароля Сверчевського. 8 квітня 1947 року о четвертій годині ранку шість польських дивізій і загони Корпусу безпеченьства публічного (назва органів польської служби безпеки) оточили райони, в яких компактно проживало українське населення.

Акція “Вісла” була другим етапом етнічних чисток, спрямованих проти українського народу. Безпосередньо виселення проводилось чітко організовано і сплановано: село оточувалося військами, на збори українцям надавалось від двадцяти хвилин до двадцяти годин, - в залежності від можливості загрози з боку УПА. Відповідно до зв’язків з УПА населення поділяли на категорії «А», «В», «С». Розміщувати в одному місці більш ніж дві сім’ї категорії «А» заборонялося.

Виділяють дві основні причини проведення операції:

1) боязнь перед СРСР з його постійними планами “визволення західних братів” та змінного кордону внаслідок цього

2) остаточне прагнення асимілювати українців.

2. 5 серпня — 16 жовтня 1941.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]