Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_ukrayini_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
223.74 Кб
Скачать

2 Рівень

  1. б) 10 березня 1861 року Шевченко помер.

  2. б)

3 Рівень

1. Серпень-вересень 1914р. Першим командиром був М.Галушинський. Мета: зробити об»єднань Україну. Украї́нські січові́ стрільці́ (УСС) — єдине українське національне військове формування в складі австро-угорської армії, сформоване з добровольців, які відгукнулися на заклик Головної Української Ради 6 серпня 1914 і стояли під проводом Української Бойової Управи (УБУ).

Створення легіону Українських січових стрільців ознаменувало відновлення збройної боротьби за волю України.

Першим офіційним командантом (командиром) легіону був М.Галущннський, директор Рогатинської гімназії.

Поставивши своєю основною метою виборення української державності, Українські січові стрільці усвідомлювали, що реалізація цього потребує ретельної і цілеспрямованої підготовки.

Тому в легіоні діяв ряд громадсько-освітніх та мистецьких структур, покликаних ознайомлювати стрільців, головним чином стрілецьких новобранців, з їхніми завданнями у війні, підвищувати освітній рівень, готувати до післявоєнної громадської діяльності.

  1. Десталінізація – процес ліквідації культу особи і сталінської політичної системи, створеної радянським лідером Йосипом Сталіним. Десталінізацію почав М.Хрущов.

У своїй промові «Про культ особи і його наслідки» на закритому засіданні XX з'їзду КПРС, 25 лютого 1956 року, Хрущов шокував своїх слухачів, засуджуючи диктаторську форму правління Сталіна і створений ним культ особистості. Крім того, він розкритикував злочини, скоєні і соратниками Лаврентія Берії.

Хрущовська компанія з очищення від спадщини Сталіна у громадській сфері проводилася в кінці 1950-х. Було проведено перейменування міст, пам'ятників та інших об'єктів, які були названі на честь Сталіна. Процес десталінізації досяг свого піку у 1961 році на 22-му з'їзді Комуністичної партії Радянського Союзу.

4 Рівень

1. В антифашистському русі Опору існували дві течії:—

радянська (партизанські загони, радянське підпілля), представники якої боролися за визволення України від німецько-фашистських загарбників, відновлення Радянської влади;—

націоналістична (ОУН(Б), ОУН(М), бульбівці, ОУН-УПА), представники якої боролися за визволення України від німецько-фашистських загарбників, створення незалежної Української держави.

Деякі історики називають ще третю течію в антифашистському русі опору — польська (армія Людова, армія Крайова), представники якої боролися за виз волення західноукраїнських земель від німецькофашистських загарбників, приєднання їх до Польщі.

Білет 12

1(Рівень)

1.а) (1710 р.) б) 1658 в) Зборівський мирний договір(1649 р.) г)1686

2.В)

3.Г)-ні

2(Рівень)

1. 30.12.1922-25.12.1991

2.В)Люблінська унія(1569 р.)

3(Рівень)

1. 26 квітня 1954 р. Верховна Рада СРСР ухвалила закон "Про передачу Кримської області із складу РРФСР до складу УРСР".

2. КОСМОПОЛІТИЗМ позиція, яка виражається в переконанні, що національно-державний тип організації суспільства є застарілим, національні зв'язки й традиції - неістотними, а справжня батьківщина людини - цілий світ.Космополітизм — (від лат. громадянин світу) теорія, яка обгрунтовує відмову від національного начала в політиці заради єдності людського роду, ідеї „світового громадянства” під лозунгом „людина — громадянин світу”. За змістом космополітизм відображає провідну тенденцію світового розвитку — інтегрування (політичне, економічне, соціально-культурне), створення світового наднаціонального уряду, планування і розвитку за єдиними показниками цілих континентів, формування міжнародної правосуб’єктності особистості, світого права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]