Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
admin-ekzamen.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
188.16 Кб
Скачать

48. Поняття і сутність адміністративного нагляду

В юридичній літературі немає єдиної думки з приводу сутності адміністративного нагляду. Ряд вчених вважають, що він є різнови-<м контролю, маючи при цьому свої особливості1. На противагу цій мці, Д. М. Овсянко вважає, що адміністративний нагляд є самостійним видом контрольно-наглядової діяльності, якому притаманні о'ї особливості2.

Ю. П. Битяк висловлює думку про те, що «нагляд здійснює єдиний державний орган — прокуратура».

Порівнюючи адміністративний нагляд і контроль з точки зору мету, обсягу повноважень, суб'єктів та об'єктів перевірок, правових організаційних форм їх здійснення, можна стверджувати, що адмі-І ц-тративному наглядові притаманні особливості, які не характерні контролю. Водночас, є підстави вважати, що адміністративний |щ ияд є специфічним видом державного контролю.

1.Контроль включає в себе перевірку стану справ як з точки зору Іконності, так і доцільності. Адміністративний нагляд здійснюється Піки для перевірки законності.

2. При здійсненні контролю відповідні органи можуть втручатися Іперативно-господарську і виробничу діяльність підконтрольного І'екту, використовуючи при цьому заходи дисциплінарного при-. Органи адміністративного нагляду такими повноваженнями не володіють.. Вони мають право здійснювати спостереження, пере-вірку дотримання певних норм, виявляти і припиняти правопору¬шення а також притягувати винних до адміністративної відповіда-ності.

3. Контроль, як правило, стосується конкретних органів, підприємств, установ, організацій та їх посадових осіб. На противагу цьому, адмі-ністративний нагляд здійнюється стосовно: а) невизначеного кола фізич-них і юридичних осіб за дотриманням ними певних правил; б) визначе-ного кола осіб (громадян, посадових осіб, юридичних осіб) за дотри-манням ними конкретних правил (придбання, використання вогнепаль-ної зброї тощо); в) персоніфікований адміністративний нагляд за осо-бами, звільненими з місць позбавлення волі.

4. Адміністративний нагляд, як правило, пов'язаний із застосуван¬ням заходів адміністративного попередження, адміністративного при-пинення і накладення адміністративних стягнень. Тобто органи ад¬міністративного нагляду наділені адміністративно-юрисдикційними повноваженнями. На відміну від них контрольні органи такими пов¬новаженнями не володіють (як правило, мають право застосовувати заходи дисциплінарного стягнення).

Адміністративній науці відомо три види нагляду: судовий, проку-рорський та адміністративний. У порівнянні з двома іншими, адмі¬ністративний нагляд є найбільш об'ємним і різноманітним. Йому при¬таманні ряд особливостей, які відрязняють його від судового і проку¬рорського нагляду, а саме:

* суб'єкт адміністративного нагляду є суб'єктом виконавчої

влади;

* основною метою є забезпечення безпеки громадян, суспільства, дер-жави (а судового і прокурорського — забезпечення законності в

країні);

* спеціалізований характер, тобто спрямований на дотримання спеціальних правил (санітарних, ветеринарних, пожежних, митних

та ін.); » проводиться систематично за конкретним об'єктом;

* здійснюється, як правило, суб'єктами державної виконавчої вла¬ди, наділеними надвідомчими повноваженнями;

* пов'язаний із застосуванням адміністративного примусу.

Адміністративний нагляд здійснюється з метою охорони відповід-них суспільних відносин як від правопорушень, так і від об'єктивно-протиправних дій і стихійних явищ.

Враховуючи вищенаведене, можна зробити висновок про те, що адмін..нагляд — це вид державної управлінської діяльності, икн Ідійснюється спеціальними органами державної виконавчої влади щодо організаційно непідпорядкованих підприємств, установ, орга¬ні ІІІцій, посадових осіб і громадян з приводу виконання ними вимог чинного законодавства з використанням заходів адміністративного примусу.

Види адміністративного нагляду

В адміністративній науці вивчають такі види адміністративного паї ляду:

« державний санітарно-епідеміологічний нагляд;

» нагляд за додержанням законодавства про працю;

* державний геодезичний нагляд;

* державний нагляд за безпекою дорожнього руху;

» державний пожежний нагляд;

« адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбав¬лення волі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]