Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
admin-ekzamen.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
188.16 Кб
Скачать

47. Контроль як функція державного управління: поняття і основні принципи

Контроль є важливою ознакою змісту державного управління. Контроль явище багатогранне і багатопланове. Залежно від того, на якому рівні та стосовно чого розглядається, контроль може бути оха¬рактеризований як форма або вид діяльності, як принцип, як функція.

Виходячи з розуміння суті контролю у сфері управління як спосте-реження за відповідністю діяльності керованого об'єкта тим припи¬сам, які він отримав від керуючого суб'єкта, та виконанням прийня¬тих рішень, він є конкретним самостійним видом роботи. Функція контролю у державному управлінні полягає в аналізові та співстав-ленні фактичного стану в тій чи іншій галузі з вимогами, які постав¬лені перед ними, відхиленнями у виконанні поставлених завдань та причинах цих відхилень, а також оцінці діяльності та доцільності саме такого шляху. Така специфічність призначення контролю, як зазна¬чають у своїх працях дослідники цієї проблеми, і дає змогу виділити його серед інших функцій управління, створити спеціальні органи, які не виконують або майже не виконують інших, окрім контролю, державних функцій, визначити компетенцію цих органів.

У літературі можна зустріти думку про те, що контроль у порів¬нянні з іншими функціями управління має вторинний характер. На наш погляд, і при переліку функцій управління (де контроль за звича¬єм ставиться в кінці цього переліку), і при їх розгляді мова йде не про другорядність його як виду діяльності, а про послідовність дій у проце¬сі управлінської діяльності. Тому черговість може лише підкреслити самостійність та специфіку виконуваної функції, але не її другоряд¬ність.

Контроль забезпечує конкретність управління і здійс-Іи його відповідно до прийнятих рішень. За допомогою контро-ІІкий в кібернетиці називають «зворотнім зв'язком», суб'єкт управ-"Н отримує інформацію про результати діяльності, а також про ті чіпки та зміни ситуації, які можуть призвести до невиконання І .Іялсних завдань або отримання зовсім інших результатів. Ииючи інформацію про правомірність або неправомірність діяль-І і органу чи посадової особи, доцільність її, можна оперативно угитися, привести важелі управління у відповідність до умов, що нкпють, та попередити небажані наслідки. Контроль дає можли-ЕІ ь не лише коригувати управлінську діяльність, але й допомагає ідбцчити перспективи подальшого розвитку та досягнення конкретного результату.

Розглядаючи проблему побудови системи державного копт] у сфері управління та її правового забезпечення, слід зупинити відмінності поняття «система державного контролю» від понятгя тема органів державного контролю». Адже перше набагато ширі друге.

Функцію контролю у сфері управління здійснює у різних гах та формах більшість державних органів. Процес демокра ції вніс зміни у співвідношення централізації та децентралі: управління, призначення контролю та форми і методи його нення. Із засобу покарання контроль набув інформаційно-анал1 ного характеру, став невід'ємним фактором подальшого розі управління.

На рівні органів виконавчої влади контроль трансформує?! функцію, яка може бути основною діяльністю або виступати ЛИШі ментом більш широкої діяльності:приватної, так і державної власності у своїй господарській діяльно» 11 будуть орієнтуватися на прибуток, дбати про свої інтереси, які не зав* ди співпадатимуть з інтересами держави та суспільства

Види державного контролю

З урахуванням різноманітності змісту державного управління відбувається формування окремих видів контролю. Залежно від крн терію, який є визначальним при класифікації на види, виділяють внутрішній і зовнішній контроль, відомчий (галузевий) і надвідомчий, їй гальний і спеціальний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]