Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Діалектологічна практика.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
200.7 Кб
Скачать

Морфологія

  1. Чи є зміни в категорії роду іменників у говірці? Наведіть приклади.

  2. Чи є діалектні відмінності у категорії числа? Проілюструйте це прикладами.

  3. Як розрізняються тверді і м'які основи прикметників?

4.Чи зафіксовано стягнення закінчень прикметників (у називному, давальному і місцевому відмінках однини). Наведіть приклади.

5.Запишіть діалектні особливості числівників.

6.Що є відмінного від літературної норми у діалектних формах займенника?

7.Проілюструйте говіркові особливості дієслова.

Синтаксис

Запишіть зв'язний текст /2-3 сторінки/, запропонувавши інформатору ту чи іншу тему. Охарактеризуйте найважливіші синтаксичні конструкції говірки.

Методичні рекомендації

Діалектологічна практика за своєю специфікою і змістом є навчально-лабораторною. В умовах польової роботи є можливості для безпосереднього спостереження над мікросистемами живих говорів, тими складними процесами, які відбуваються в їх розвитку.

Організовуючи практику, потрібно уточнити населені пункти, де записуватиметься говірковий матеріал. Студенти вивчають найважливіші ознаки діалектної мови, локалізовані на території досліджуваного говору.

Наукова підготовка студентів до проходження практики здійснюється шляхом читання лекцій з української діалектології, проведення практичних і семінарських занять, самостійного опрацювання відповідної літератури. Практиканти вчаться записувати говірковий матеріал фонетичною транскрипцією, визначати основні діалектні явища.

Перед початком діалектологічної практики зі студентами проводиться попередня бесіда, у якій визначається мета і завдання, найважливіші вимоги до оформлення матеріалів, звіту, вказується термін подачі документації на кафедру української мови.

Під час проведення спостережень над говіркою виділяються певні етапи. Приїхавши в село, необхідно вслухатися в місцеве мовлення, відшукати в ньому найбільш типові, характерні компоненти, заглибитися в систему діалекту. Об'єктами для спостережень /інформаторами/ повинні бути передусім носії традиційної говірки, оскільки саме в їхній мовленнєвій практиці зберігаються локальні особливості, які допоможуть відновити первинну структуру говору, з'ясувати історію його формування. Найкраще традиційна система діалекту зберігається в мовленні старшого покоління жителів села. Інформаторів говірки повинно бути декілька, щоб мати можливість перевірити факти, які викликають сумніви.

У практиці збирання діалектного матеріалу використовуються різні методи, найбільш ефективними з яких є такі: метод безпосереднього спостереження за мовленням, яке звучить від інформатора, метод коректуючих /допоміжних/ питань, метод прямого опитування носіїв говірки.

Тільки системні, багатогранні записи дозволять зробити висновки про специфіку розвитку і функціонування говору.

3.3. Навчальні та методичні посібники

1.Аркушин Г.Л. Опрацювання теми "Поняття про сучасну укр.літ. мову. Діалекти укр. мови" у VIII класі. - Укр. мова і літ. в школі. - 1983 - №2. - с.54-57.

  1. Бевзенко С.П. Українська діалектологія. - К.: Вища школа, 1980.

  2. Ващенко B.C. Полтавські говори. - Харків: Вид-во Харків. ун-ту,1967.

  3. Гриценко П.Ю. Ареальне варіювання лексики. - К.: Наукова думка, 1990.

4. Гриценко П.Ю. Моделювання системи діалектної лексики. - К.: Наукова думка,

1984.

  1. Дзендзелівський Й.О. Програма для збирання матеріалів до Лексичного атласу української мови. - К.: Наукова думка, 1984.

  2. Євтушок О.М. Літературна і діалектна лексика в сучасній українській мові. Методичні рекомендації для студентів-філологів. - Рівне, 1991.

  1. Євтушок О.М. Про стан і деякі аспекти вивчення діалектної лексики. - Укр. мова і літ. в школі. - 1992. -№2. - с. 3-6.

  1. Жовтобрюх МА. Проблеми взаємодії укр. літ. мови і територіальних діалектів. - Мовознавство. - 1973. -№1. -с.3-10.

  1. Історія української мови. Лексика і фразеологія. - К.: Наукова думка, 1983.

  2. Кобилянський Б.В. Діалект і літературна мова. - К., 1960.

  3. Козачук Г.О. Робота над словником місцевої говірки. - Укр. мова і літ. в школі. - 1970, - №7. -с. 55-58.

  4. Лисиченко Л.А. Лексикологія сучасної української мови. - Харків: Вид-во Харк. ун-ту, 1977.