Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ISS.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
146.48 Кб
Скачать

57,Усі джерела раннього періоду можна поділити на 2 групи:

  • свідчення античних авторів(антипатія) зокрема :а)Тацит «Історія», згадує про пожежу 64р у якій звинуватив християн, але в той же час згадуєщо їх ватажком був христосб) цитоній «Життя 12 Цезарів»- описує, як христос вивів іудеїв з риму в) йосип Флавій, «іудейські старожитності» , але як виявилось, це була вставка, зроблена церквою. Асирійські рукописи згадують про 12 учнів, і воскресіння їх вчителя.

  • Ранньо християнська література 1) твори включені до нового завіту : 4Єванглії( матвея, Марка, Луки, Іоана),б) діяння апостолів,в)Послання апостолів, г)Откоровення Іоана Богослова (апокаліпсис) 2) апокрифи(роизведения позднеиудейской и раннехристианской литературы, не вошедшие в библейский канон)

58, Християнство виникло в другій половині І ст. в одному зі східних районів Римської імперії — Палестині. Головною соціальною причиною виникнення християнства було безсилля пригноблених у боротьбі з гнобителями. Християнство виникло як відгалуження іудаїзму, у якого воно успадкувало, насамперед, визнання Старого завіту — найдавнішої частини Біблії. Великий вплив на християнство (почин. з II-III ст. н.е.) мали ідеї Філона та Сенеки. Александрійський філософ Філон висунув ідеї про природжену гріховність людини, про необхідність урятування душі за допомогою аскетизму та страждання. Ним було розроблене вчення про Логос, яке розвиває погляди іудейської релігії на месію. Філон учив, що месія має ім'я Логос (у перекладі із грецької — слово), що месія сам є Богом. Слідом за Філоном християни дали ім'я й своєму месії й також визнали його Богом. Прийняли вони й ідеї Філона про природжену гріховність людей, аскетизм та страждання як шлях урятування душі. У римлянина Сенеки християнство запозичило етичні ідеї про рівність людей перед Богом, урятування душі як мету життя, презирство до земного життя, про любов до ворогів, покірність долі. Кумраніти[1] по-своєму розвивали вчення про месію. Зокрема, вони вважали, що месія за своєю природою є людиною, що його перше пришестя, під час якого він постраждав за людей, уже відбулося й що тепер треба чекати другого пришестя, з яким пов'язаний кінець світу. Ці ідеї були підхоплені християнськими проповідниками.

59, Христия́нство — є віровченням про єдиного Всезнаючого, Всюдисущого та вічного Бога, Творця неба і землі у трьох його найважливіших проявах (іпостасях) — Господа Вседержителя (Бога-Отця), єдинородного несотворенного Сина — Господа Ісуса Христа (Бога-Сина, святу Істину, святе Боже Слово), та Животворчу Божу Благодать (Бога-Духа Святого), що говорив через пророків, Їх Єдину Волю та Сутність у Святій Трійці. Центральне місце в християнстві займає втілення та зшестя на землю Сина Божого з метою спасіння людства від гріха жертівним Розп'яттям на Голгофі, Його Воскресіння, Вознесіння на Небо та Друге Пришестя судити усіх живих та мертвих людей. Християнство визнає існування світу видимого і світу невидимого (світу духовного), безсмертної людської душі та ангелів), визначає природу людини — її сотворення, гріхопадіння (перворідний гріх) та Викуплення Христом, її майбутню долю — воскресіння мертвих і страшний суд, її вічне блаженство (рай) або вічне прокляття (пекло). Віруючі послідовники цих догматів звуться християнами, беруть участь в видимому поклонінні Христу в церквах (місцях особливої присутності Бога) і духовному служінні цьому Богові через сповнення Його настанов, покаяння у випадку їх порушення, регулярно спілкуються з Ним через молитву. Сотні християн покидають світське життя і віддаляються в монастирі чи скити (див. ченці), щоби повністю посвятити себе служінню та хвалінню Христа. Християнство вчить, що метою людського життя є освячення людини, повернення до первинної природи, через обоження (грец. theosis) людини через причастя в Бозі Христі, завдяки Його Викупительній Самопожертві за людські гріхи. Особи, що досягли такого освячення, часто через мучеництво на взірець Христа і визначилися найвищими чеснотами християнської побожности, прославившись чудами, шануються у традиційному християнстві як святі.

60,

61,Падіння Західної Римської імперії — одна з проблем в історіографії Пізньої Античності, в основі якої лежить дослідження причин ліквідації влади імператорів Західної Римської імперії. Її дослідження бере свій початок з роботи англійського історика Едварда Гіббона «Історія занепаду і падіння Римської імперії» (англ. The History of the Decline and Fall of the Roman Empire).

Західну імперію постійно турбували набіги варварів, що призвело до її занепаду. У 410 році вестготами був узятий Рим, а 4 вересня 476 року вождь германців Одоакр змусив останнього західного римського імператора Ромула Августа відректися від престолу. Таким чином завершилося 12-вікове панування Риму.

1. Визначте характерні особливості римської історії. 2. Висвітліть підходи до періодизації давньоримської історії. 3. Дайте характеристику основних джерел з історії Стародавнього Риму. 4. Охарактеризуйте теорії походження етрусків. 5. Дайте оцінку рівня соціально-політичного розвитку етрусків. 6. Викладіть основні теорії заснування Риму. 7. Проаналізуйте особливості суспільного ладу Риму царського періоду. 8. Проаналізуйте основні теорії походження патриціїв і плебеїв. 9. Висвітліть основні вимоги плебеїв та етапи їхньої боротьби з патриціями. 10. Дайте характеристику законам ХІІ таблиць. 11. Визначте причини перемоги Риму у боротьбі за Італію. 12. Обґрунтуйте основні принципи організації римсько-італійської конфедерації. 13. Проаналізуйте політичний лад Римської республіки. 14. Визначте причини Пунічних війн. 15. Опишіть хід військових дій під час першої Пунічної війни. 16. Дайте характеристику основних битв другої Пунічної війни. 17. Проаналізуйте особливості розвитку римської економіки в ІІ ст. до н.е. 18. Схарактеризуйте соціальну структуру римського суспільства в ІІ ст. до н.е. 19. Визначте причини громадянських війн у Римі. 20. Проаналізуйте зміст аграрної реформи Тіберія Гракха. 21. Дайте оцінку суті суспільно-політичної програми Гая Гракха. 22. Вкажіть причини невдач та значення реформ братів Гракхів. 23. Проаналізуйте причини, хід та значення Югуртинської війни. 24. Проаналізуйте воєнно-політичну реформу Марія. 25. Опишіть хід Союзницької війни та її результати. 26. Проаналізуйте характер боротьби Марія і Сулли. 27. Визначте суть диктатури Сулли. 28. Охарактеризуйте спробу ліквідації сулланських порядків. 29. Опишіть хід повстання Спартака та з’ясуйте причини його поразки. 30. Охарактеризуйте процес відміни сулланських порядків. 31. Висвітліть хід змови Катіліни та причини її невдачі. 32. Дайте оцінку першому тріумвірату. 33. Схарактеризуйте діяльність Цезаря в період його консульства. 34. Розкрийте роль народного трибуна Клодія в політиці Цезаря. 35. Охарактеризуйте політичну ситуацію в Римі наприкінці 50-х років І ст. до н.е. 36. Визначте причини громадянської війни між Цезарем і Помпеєм. 37. Як формувалася диктаторська влада Цезаря? 38. Проаналізуйте реформаторську діяльність Цезаря. 39. Які причини привели до вбивства Цезаря? 40. Охарактеризуйте політичну ситуацію в Римі після вбивства Цезаря. 41. Проаналізуйте діяльність другого тріумвірату. 42. Визначте причини падіння Римської республіки.

43. Визначте суть принципату. 44. Проаналізуйте внутрішню політику Августа.

45. Проаналізуйте розвиток культури Римської імперії в епоху принципату Августа. 46. З’ясуйте основні напрямки внутрішньої політики Тіберія. 47. Проаналізуйте особливості правління Калігули. 48. Визначте роль Клавдія у формуванні бюрократичного апарату імперії. 49. Проаналізуйте правління Нерона. 50. Розкрийте основні напрямки внутрішньої політики Флавіїв. 51. Охарактеризуйте особливості правління династії Антонінів. 52. З’ясуйте причини кризи Римської імперії ІІІ ст. і розкрийте форми прояву кризи. 53. Проаналізуйте реформи Діоклетіана. 54. Визначте суть домінату. 55. Охарактеризуйте внутрішню політику Костянтина. 56. З’ясуйте причини розпаду Римської імперії на Західну і Східну. 57. Охарактеризуйте джерела з історії раннього християнства. 58. З’ясуйте причини виникнення християнства. 59. Визначте характерні риси християнського світогляду. 60. Проаналізуйте культуру пізньої Римської імперії. 61. З’ясуйте конкретно-історичні обставини падіння Західної

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]