Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам вивч.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

19. Планування поточних та капітальних видатків установ охорони здоров’я

Видатки установ охорони здоров’я згідно з економічною класифікацією включають поточні видатки, а саме: оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату, придбання предметів і матеріалів, видатки на відрядження, оплату послуг з утримання бюджетних установ, оплату комунальних послуг та енергоносіїв та інші; а також капітальні видатки: придбання капіталу, в тому числі придбання обладнання і предметів довгострокового користування, капітальне будівництво та капітальний ремонт.

Категорія витрат “Придбання предметів постачання і матеріалів, оплата послуг та інші видатки” включає закупівлю матеріалів, канцелярського обладнання, предметів для поточних господарських потреб, продуктів харчування, медикаментів та перев’язувальних матеріалів, довідкової, офіційної та періодичної літератури.

Видатки на харчування визначають за встановленими нормами. Їх розраховують із раціону харчування, що визначає добову норму набору продуктів у роздрібних цінах на ці продукти. Витрати обчислюють виходячи з середньорічної кількості ліжок, кількості днів функціонування ліжка на рік і грошової норми на харчування хворого в день.

Видатки на придбання обладнання та інвентарю включають придбання малоцінних та швидкозношуваних предметів з терміном служби менше року, реактиви, хімікалії, спеціальний посуд. Перелік інвентаря, обладнання для лікарень, поліклінік та інших установ охорони здоров’я визначають у межах табеля обладнання, що затверджується Міністерством охорони здоров’я.

Видатки на придбання м’якого інвентаря та обмундирування включають придбання постільної білизни, спецівки, захисного одягу, захисного та спеціального взуття, штор, занавісок та інші.

Оплата послуг з утримання установ охорони здоров’я включає оплату транспортних послуг та утримання транспорту, ремонт обладнання та інвентаря, поточний ремонт будівель та споруд, ремонт м’якого інвентаря і обмундирування, технічне обслуговування комп’ютерної, розмножувальної та медичної техніки

До категорії витрат “Оплата комунальних послуг та енергоносіїв” належать платежі з оплати установами охорони здоров’я комунальних послуг та енергоносіїв: оплата теплопостачання, водопостачання і водовідведення, електроенергії, природного газу, оплата інших видів енергії (вугілля, дров, мазуту), оплата інших комунальних послуг (ліфт, сміттєпровід).

Категорія “Придбання основного капіталу” включає видатки на придбання обладнання і предметів довгострокового користування, в тому числі придбання спецавтомобілів, приладів, машин, іншого виробничого обладнання, а також невиробничого обладнання і предметів довгострокового користування: меблів, комп’ютерної та розмножувальної техніки, обладнання для їдалень. Ця категорія передбачає також видатки на капітальне будівництво та капітальний ремонт.

Спрямування коштів на придбання обладнання, капітальний ремонт та інші капітальні видатки в умовах обмеженості бюджетних ресурсів здійснюється за умови повного забезпечення фінансування поточних невідкладних витрат установи в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]