Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 Сепсис Васильчук.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
147.97 Кб
Скачать

3. Матеріали контролю для заключного етапу заняття:

Тести:

1. Для первинног вогнища при сепсісу характерно наявність слідуючих ознак:

А) “сочні” грануляції та краєва епітелізація;

Б) обільне гнійне віділення;

В) сильний набряк країв рани;

Г) кволі грануляції;

Д) сильний набряк країв рани, кволі грануляції.

Відповідь: Б,В,Д.

2. До заходів, які рекомендовані при сепсису, відносяться все перелічене, крім:

А) вскриття гнійного вогнища;

Б) обмеження введення рідини;

В) внутрім’язеве введення антибіотиків;

Г) переливання крові;

Д) введення вітамінів.

Відповідь: Б,В,Д

3. До ускладнень сепсису відносяться всі перелічені, крім:

А) септичні кровотечі;

Б) тромбоемболії артерій ніг або внутрішніх органів;

В) асцит, анасарка;

Г) септичний ендокардіт;

Д) пневмонії.

Відповідь: Б,В,Д.

4. Задача

Хвора С., 22 роки, скаржиться на слабкість, озноби, постійну високу температуру тіла (38 – 40 ºС), ниючі болі в низу живота, кров'янисті виділення з піхви. При розпитування встановлено, що 8 діб тому хвора перенесла кримінальний аборт. Стан почав прогресивно погіршуватися з другого дня. По допомогу не зверталася. При огляді на момент госпіталізації: стан важкий, шкіра бліда, обличчя землистого відтінку, склери іктеричні. Пульс - 121 удари за хвилину, ритмічний, слабого наповнення. Язик сухий, обкладений. Живіт м'який, болючий над лоном і в клубових ділянках. Симптоми подразнення очеревини сумнівні. Сформулюйте діагноз, вкажіть об'єм необхідних діагностично-лікувальних заходів.

5.Задача

Хворому К., 72 років, проведена ампутація на рівні середньої третини правого стегна з приводу вологої діабетичної гангрени правої стопи. На четверту добу у зв'язку з нагноєнням шви було зняти, краї рани розведені, проведені марлеві тампони з метою дренування. На протязі наступних 10 діб гнійні виділення з рани припинилися, грануляції в'ялі, бліді, відмічається набряк культі. Загальний стан хворого важкий, загальмований. Шкіра сіро-землиста, склери іктеричні. Температура тіла утримується на рівні 39 - 40 ºС. Пульс - 130 ударів за хвилину, слабого наповнення. Тахіпное. Край печінки виступає в правому підребер'ї на 4 см. Добовий діурез 300 – 400 мл. Сформулюйте діагноз, вкажіть об'єм необхідних діагностичних заходів.

6. Задача

Хворий, 36 років, з карбункулом шиї звернувся за допомогою на 6-й день від початку захворювання. Об”єктивно: загальний стан важкий. Пульс 120 в 1 хв., AT - 90/60 мм т.ст.. Температура тіла 39оС. Хворий млявий, загальмований. На задній поверхні шиї визначається запальний інфільтрат розміром 10х8 см із численними отворами, з яких виділяється гній. Загальний аналіз крові: ер - 2,8.1012/л, Нв- 92 г/л, л-3,6.109/л, Ю- 2, П-38, С- 45, Л-9, М-6. Про яке ускладнення йде мова?

7. Задача

Хворий М., 43 років, поступив з клінікою ішиоректального парапроктиту. На 12 добу лікування стан хворого різко погіршився, начав зростати рівень інтоксикації та печінкової недостатності, на УЗД в печінці визначається гідрофільне утворення. Температура тіла гектична, Л-19,6х109/л, Ер.-3,0х1012/л, Нв-98 г/л, АТ 100/60 мм рт.ст. Назвіть чим ускладнився перебіг захворювання?

8. Задача

Хворий, 53 років, поступив в клініку з районної лікарні, де 5 днів тому лінійним розрізом був розкритий карбункул спини. В післяопераційному періоді стан залишався важким. Констатовано тахіпное, тахікардія, лейкоцитоз, гіпертермія. При бактеріологічному обстеженні крові виділений гемолітичний стрептокок. Ваш діагноз?

9. За клінічним перебігом виділяють: _____________, гострий, підгострий і хронічний сепсис. блискавичний 10. За наявності первинного вогнища сепсис називається вторинним, а при його відсутності ______________. криптогенним 11. Грибковий сепсис протікає звичайно з явищами важкого _____________. дисбактеріозу 11. Головним клінічним проявом гострого сепсису є виражена _____________. лихоманка 12. Для діагностики сепсису гемокультура досліджується в період _______________ Температури тіла. максимальної

13. 2. З чого починається лікування первинного вогнища при сепсисі?

1) хірургічна обробка рани;

2) застосування протеолітичних ферментів;

3) гіпербарична оксигенація;

4) тампонування рани;

5) ушивання рани.

Виберіть правильну комбінацію відповідей:

a) 1,2, 3; b) 2, 3, 4; c) 3, 4, 5; d) 2, 4, 5; e) 2,3, 5.

14. Які методи лікування при сепсисі варто вибрати?

1) переливання кровозамінників;

2) дезінтоксикаційна терапія;

3) повний спокій хворого;

4) антибактеріальна терапія;

5) імунотерапія.

Виберіть правильну комбінацію відповідей:

a) 1,2,3,4; b) 2,3, 4, 5; c) 3,4,5; d) 1,4,5; e) усі відповіді вірні.

15. У випадку виявлення септичного шоку слід застосувати все перелічене, крім;

1.інфузійної терапії;

2. оперативного лікування;

3. протишокової терапії;

4. бактеріологічної діагностики;

5 антипіретичних засобів;

2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]