Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
AMD_Opteron (4).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
4.78 Mб
Скачать

2.1 Лінійка процесорів сімейства amd Opteron 61xx

В лінійці AMD Opteron 61xx випускаються такі модифікації процесорів, які тими чи іншими характеристиками відрізняються один від одного:

Модель серії AMD Opteron 61xx 

 ACP, Вт

 Тактова частота

 Кількість ядер

 6132 HE

 65

 2,2 ГГц

 8

 6140

 80

 2,6 ГГц

 8

 6166 HE

 65

 1,8 ГГц

 12

 6176

 80

 2,3 ГГц

 12

 6180 SE

 105

 2,5 ГГц

 12

Рисунок 2.1­ – Лінійка процесорів сімейства AMD Opteron 61xx

  • AMD Opteron 6132 HE та AMD Opteron 616 6НЕ, орієнтовані на використання в початковому класі 8- і 12-ядерних робочих станцій. Вони функціонують на тактових частотах 2,2 та відповідно 1,8 ГГц. Дані рішення чудово підійдуть для утворення енергоефективних серверів для обслуговування веб-сайтів або «хмарних» обчислень.

Рис.2.2 AMD Opteron 6132 HE 

  • AMD Opteron 6140 та AMD Opteron 6176 є найпродуктивнішими стандартними рішеннями серед усієї лінії 8- та 12-ядерних серверних процесорів. Вони функціонують на тактових частотах 2,6 ГГц та 2,3 ГГц відповідно. При цьому середня потужність споживання складає 80 Вт, що забезпечує їм високе відношення продуктивність.

Рис.2.3AMD Opteron 6176 

  • AMD Opteron 6180 SE дозволяє підвищити продуктивність систем у ключових секторах, таких як HPC, фінансові послуги, бази даних і віртуалізовані центри обробки даних.

Рис.2.4AMD Opteron 6180 SE 

2.2 Особливості процесора AMD Opteron 61xx

Ннові процесори AMD Opteron 61xx задовольняють потребу ринку в високо- масштабованих, енергозберігаючих системах, які особливо добре підходять для вирішення завдань, що відносяться до обслуговування Web, віртуалізації і” хмарних” обчислень. Новий процесор AMD Opteron SE дозволяє підвищити продуктивність систем у ключових секторах, таких як HPC, фінансові послуги, бази даних і віртуалізовані центри обробки даних. •Як і майбутні 16-ядерні процесори Opteron на платформі AMD Bulldozer, ці чіпи сумісні по роз'єму з платформою AMD Opteron серії 61xx. • Системи на платформі AMD Opteron серії 61xx, оснащені новими процесорами AMD Opteron, уже поставляються такими OEM-виробниками і постачальниками систем, як Acer, Appro, Cray Inc, Colfax, Dawning, Dell, HP, Microway, NCS Technologies, Inc Nor-Tech, Penguin, SGI, Silicon механіки і ZT Systems. • Сервери на процесорної платформі AMD Opteron серії 61xx

демонструють чудову продуктивність, а також економічну та енергоефективність. • Масштабованість ядра і ефективна архітектура платформи AMD Opteron серії 61xx допомогли новим серверам Dell PowerEdge C6145 встановити рекорд продуктивності для серверів формату 2U. Сервер Dell PowerEdge C6145 більш ніж удвічі перевищив попередній рекорд для тесту продуктивності в категорії серверів 2U. У число недавніх нагород, отриманих серверними процесорами AMD, входить присвоєне незалежними організаціями процесору AMD Opteron серії 6100 звання «Кращий процесор для паралельної обробки даних 2011 року», а також присудження серверу Dell PowerEdge R815 на базі процесора AMD Opteron звання «Кращий сервер 2010 року» та нагородження його Срібною медаллю для серверного устаткування. ETegro Hyperion RS560 G4 - 2U-, 4P-система на базі AMD Opteron 6100.

Процесори Opteron 61xx, мають від 8-ми до 12-ти ядер.Раніше вони були відомі нам під 

кодовим позначенням Magny-Cours. Анонс платформи Maranello символізував перехід серверних рішень AMD

 на використання пам'яті типу DDR-3, в даному випадку мова йде прочотирьохканальну пам'ять типу DDR3 SDRAM. Кожен процесор здатний підтримуватидо 12 роз'ємів DIMM. Материнські плати класу Maranello оповинні забезпечити сумісність з майбутніми процесорами, що мають архітектуру Bulldozer. У процесорах AMD Opteron 61xx збільшили втричі загальний розмір кеш-пам'яті L3 від 2 Мб до 6 МБ,  завдяки цьому приріст продуктивності збільшився до 30%. Процесори AMD Opteron 61xx призначені для побудови 2P і 4P серверів, що спеціалізуються на завданнях віртуалізації, роботи з базами даних і додаткамикатегорії HPC.Існує три ряди на основі кремнієвих підложок, які реалізуються. Перша серія є флагманською, і представляють всі потенційні можливості чіпа. Інші три серії утворюються відключенням певної

функціональності, яка була проведена із певною кількістю дефектів. Дефектні частини цих чіпів відключаються і самі чіпи перемарковуються до молодших класів продукції.

Синхронна динамічна пам'ять з довільним доступом і подвоєною швидкістюпередачі даних, третє покоління) - це тип оперативної пам'яті, використовуваної в обчислювальній техніці в якості оперативної і відео-пам'яті. Прийшла на змінупам'яті типу DDR2 SDRAM.

У DDR3 зменшено на 40% (за іншими даними - 30% споживання енергії в порівнянні з модулями DDR2, що обумовлено пониженням (1,5 В, в порівнянні з 1,8 В для DDR2 і 2,5 В для DDR) напругою живлення елементів пам'яті .Зниження напруги живлення досягається за рахунок використання 90-нм (спочатку, надалі 65 -., 50 -, 40-нм) техпроцесса при виробництві мікросхем та застосування транзисторів з подвійним затвором Dual-ворота (що сприяє зниженню струмів витоку).  Модулі DIMM з пам'яттю DDR3, які мають 240 контактів, не сумісні з модулями пам'яті DDR2 електрично і механічно. Ключ розташований в іншому місці, тому модулі DDR3 не можуть бути встановлені в слоти DDR2, зроблено це з метою запобігання помилкової установки одних модулів замість інших і їх можливого пошкодження внаслідок неспівпадання електричних параметрів.  У перехідний період виробники випускали материнські плати, які підтримували установку і модулів DDR2, і DDR3, маючи відповідні роз'єми (слоти) під кожен з двох типів, але одночасна робота модулів різних типів не допускалася. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]