Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
teoria_menedzhment_1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
293.89 Кб
Скачать

15.Планиров как функция менеджмента

Планиров предпологает решение 2 глобальных вопросов: какой должна быть реал цель организации что следует делать членам орган чтобы достичь её.С помощью планир можна перевести фирму як систему из базового уров на заданный уров развития путём сосредоточ сил и средств на приорит направлен деятел, а также определ перспективы рзвития и будущ состоян фирмы.

Стратег планир – действия, направл на достижение стратегх целей, разрабатыв на срок 2-10 лет менеджерами высшего ур управл. Стратег планир обеспечивает основу для всех управл реш. Стратег планир представ собой набор действий и решений, предпринятых руководством, кот ведут к разработке специф стратегий, предназн для того, чтобы помочь организ достичь своих целей. Сущ 4 осн вида управл деятел в рамках процесса стратег планир. К ним отн: распред ресурсов, адаптация к внеш среде, внутр координация и организац стратег предвидение.

Процесс выработки стратегии не завершается каким-либо конкретным действием. Стратегия лишь устан общие направл, следование которым обеспечит рост и укрепление позиций фирмы. в ходе разработки стратегии невозможно детально предвидеть все возможности, кот откроются при составлении операт плана. Инф, на основе кот разраб-тся стратегия, носит обобщенный характер. Успешное использ стратегии невозможно без обратной связи. Установление обратной связи позволяет уточнять имеющуюся инф о стратег альтернативах и корректировать стратег и операт планы. Непосредств разработка стратегии - это наиболее емкий этап стратег управ.

16. Стратегічне управління

Стратегія-це всебічний комплексний план досягення цілей організації. Стратегічне управління-процесс примінення та здійснення управлінчих рішень основою якого є співставлення власного ресурсного потенціалу організації з можливостями та загрозами з боку зовнішнього середовища. Стратегічне управління забезпечує основу для всіх управ.рішень. Етапи стратегічного управління: аналіз, діагноз, прогноз, цілевстановлення, розробка та вибір стратегій, формування планів (планування), забезпечення їх виконання, контроль.

17.Аналіз зовнішнього середовища організації

Зовнішнє середовище організації — сукупність елементів, які не входять до складу організації, але здійснюють певний вплив на неї. Оцінка та аналіз зовнішнього середовища – процесс за допомогою якого контролюються зовнішні по відношенню до організації фактори з метою виявлення можливостей та загроз з боку факторів прямого і непрямого впливу. Мета оцінки та аналізу зовнішнього середовища – це формування переліку можливостей та загроз з боку зовнішнього середовища як інформаційної бази для формування і розробки стратегічних альтернатив.

18. Аналіз внутрішнього середовища організації

Внутрішні ситуаційні фактори в організації створюють її внутрішню середу. До числа таких факторів відносять цілі, структури, задачі, технології, люди. Аналіз внутрішнього середовища підприємства має здійснюватися з урахуванням тенденцій, що склалися в зовнішньому середовищі. SWOT аналіз - це формальна методика, для розробки маркетингової стратегії. На першому етапі потрібно провести маркетинговий аудит компанії, описати сильні (наприклад, згуртований персонал) і слабкі (наприклад, розриви в комунікаціях) сторони компанії. На другому етапі потрібно провести дослідження ринку й оцінити можливості (наприклад ринок, що росте) і загрози (наприклад, втручання держави) з боку зовнішнього оточень. На третьому етапі дані зводяться в одну таблицю й проводиться аналіз. На перетинанні можливостей і загроз, сильних і слабких сторін компанії, пишуться можливі варіанти використання сили компанії й нейтралізації слабких сторін. Розмір по вертикалі в матриці БКГ задається показником збільшення обсягу попиту, а розмір по горизонталі - співвідношенням долі ринку, що належить її провідному конкуренту. Це співвідношення повинне визначати порівняльні конкурентні позиції в майбутньому. Матриця будується на відомій передумові - чим більше доля схп на ринку (обсяг виробництва), тем нижче питомі витрати й вище прибуток у результаті відносної економії від обсягів виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]