Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
б.о.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
52.04 Кб
Скачать

3. Рахунки бухгалтерського обліку, їх побудова. План рахунків б.О

Рахунки – це один з елементів методів б/о. Вони призначені для реєстрування змін у наявності та господ. засобів, джерел їх утворення, які виникають у процесі вир-чо-господ. діял-ті під-ва. з метою узагальнення різнорідних господ. явищ, записи в рахунках здійснюються у грошовому виразі. За побудовою рахунки-це таблиці, що складаються з двох частин. За для зручності визначення суми по збільшенню та зменшенню на рахунках їх записують окремо. Ліву частину рахунку назив. Дебет, а праву – кредит. Залишки на рахунках визначають на початок і на кінець звітного періоду, або на будь-яку дату, якщо це необхідно. Періодично на рахунках підсумовують обсяги здійснених протягом місяця операцій. Ці підсумки назив. оборотами. Розрізняють дебетовий та кредитовий обороти, початкове і кінцеве сальдо. Рахунки б/о мають обмежений зв'язок з бухгалтерським балансом: - залишки записуються в рахунках на той же бік, що й в балансі; - на підставі записів по рахунках визначаються залишки на перше число наступного місяця і по цим залишкам складається баланс. Активні рахунки відображають

Структура плану рахунку: десять класів:

1-3 клас відповідають за облік активів;

4-6 клас відповідають за облік пасивів;

7 клас відповідає за облік доходів та визначення фін.класів;

8-9 клас відповідають за облік витрат під-ва, 8 – за елементами витрат, 9 – за видами діяльності;

0 клас – відповідає за облік об’єктів, що фактично не належать під-ву, а фактично знаходиться під тимчасовим оглядом.

8. Рахунки синтетичного і аналітичного обліку. Подвійний запис, його сутність і значення.

Система рахунків бух.обліку включає в себе три види рахунків: 1)синтетичні рахунки (рахунки першого порядку); 2)субрахунки (рахунки другого порядку); 3)аналітичні рахунки (рахунки третього порядку). Синтетичними рахунками наз. рахунки, які містять в собі узагальнені дані про економічно однорідні групи госп.засобів під-ва, джерел їх утворення, господарські процеси, а також результати господарської діяльності суб’єкта госп-ня. Основним є те, що інф-я на синтетичних рахунках відображається лише в грошовому вимірнику. Аналітичні рахунки призначені для обліку наявності і змін безпосередньо з кожного виду госп.засобів, джерел утворення госп.засобів і госп.процесів. Інф-я, яка міститься на аналітичному рахунку, знаходить своє відображення поряд із грошовим у натуральних трудових вимірниках.

Подвійний запис – метод, що випливає з економічної сутті відображення операцій, кожна з яких обумовлює зміни у двох її частинах в активі і пасиві чи одночасно і в активі і в пасиві.. відображення кожної гос-кої операції двічі за дебетом одного і за кредитом другого рахунків в одній і тій же сумі називається подвійним записом.

Подвійний запис – основний прийом б/о, бо забезпечує горизонтальний взаємозв’язок між рахунками, а також важливий контрольний прийом, загальна сума записів за дебетом рахунків завжди дорівнюватиме загальній сумі записів за кредитом рахунків – називається кориспонденцією рахунків (бухгалтерська проводка), а такі рахунки кореспондуючими. Простою називаютьтаку бухгалтерську проводку, за якої один рахунок дебетується, а другий кредитується на одну і ту ж суму. Складною називають таку бухгалтерську проводку, за якої один рахунок дебетується, декілька кредитується на загальну суму, або навпаки.