Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Археологія України нормативна програма.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

КРИВОРІЗЬКИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ

Кафедра історії України

ЗАТВЕРДЖУЮ”

Заступник директора

з навчальної роботи

О.А. Остроушко

« » 20 р.

Археологія України

ПРОГРАМА

нормативної навчальної дисципліни

підготовки бакалавра

напряму 0203 Гуманітарні науки

спеціальності 6.02030201 Історія*

Кривий Ріг - 2013

Робоча програма дисципліни «Археологія України» для студентів підготовки спеціаліста напряму 0203 Гуманітарні науки спеціальності 6.02030201 Історія. – ДВНЗ «Криворізький національний університет» Криворізький педагогічний інститут, 2013. – 9 с.

РОЗРОБНИК ПРОГРАМИ: старший викладач кафедри історії України, кандидат історичних наук Р. П. Шляхтич

РЕЦЕНЗЕНТИ: професор, доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України ДВНЗ «Криворізький національний університет», Криворізький педагогічний інститут В. О. Шайкан;

доцент, кандидат історичних наук, ДВНЗ «Криворізький національний університет», Криворізький педагогічний інститут Н.А. Печеніна

Обговорено та схвалено кафедрою історії України «» 2013 р., протокол №

Завідувач кафедри В.О. Шайкан

Схвалено Вченою радою Криворізького педагогічного інституту ДВНЗ «Криворізький національний університет»

« » 20 р., протокол №

КПІ ДВНЗ «КНУ», 20 рік

Вступ

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Археологія України» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки 0203 Гуманітарні науки, 6.02030201 Історія*, ОКР – «бакалавр», кваліфікація «Вчитель історії »

Предметомвивчення історія первісного суспільства на території України, періоди кам’яного віку, основні господарсько-культурні типи характерні для території України; особливості розвитку скотарських та землеробських культур періоду міді-бронзи; здобутки їх матеріальної та духовної культури кіммерійців, скіфів та сарматів; археологічні пам`ятки часів Давньої Русі та пам`ятки середньовічних культур Північного Причорномор`я; старожитності козацьких часів.

Міждисциплінарні зв’язки: Історія України, Всесвітня історія, Спеціальні історичні дисципліни, Історична географія та джерелознавство; Історичне краєзнавство.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

Модуль І. Вступ. Археологія первісного суспільства

Модуль ІІ. Середньовічна та ранньомодерна археологія України

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1 Метою викладання навчальної дисципліни «Археологія України» є надання студентам знань з археологічних періодів історії України; поглибити знання студентів з соціально-економічної історії Київської Русі та інших державно-політичних об’єднань на території України протягом ІХ ст. д.н.е. до ХVIII ст. н.е.; дати характеристику етапам археологічних досліджень на території України.

1.2. Завданням вивчення дисципліни «Археологія України» є дослідження особливостей кам’яного віку на території України; охарактеризувати основні господарсько-культурні типи які були характерні для території України доби кам’яного віку; визначити причини та наслідки «революції широкого спектру» та «неолітичної революції»; проаналізувати особливості розвитку Трипільської культури та інших землеробських культур доби міді-бронзи на території України; дати характеристику скотарським культурам доби міді-бронзи на території України; проаналізувати здобутки матеріальної та духовної культури кіммерійців, скіфів та сарматів; розкрити особливості ранньослов’янських племен, які мешкали на території України, визначити їх рівень соціально-економічного розвитку та етно-культурної спорідненості; проаналізувати соціально-економічний розвиток Київської Русі; дати характеристику городищам, селищам та похованням києво-руського періоду; сформувати уявлення про соціально-економічну та політичну ситуацію на Півдні України в період Середньовіччя; розкрити особливості Салто-Маяцької культури та її вплив на кочові народи часів Київської Русі; проаналізувати фортифікаційні споруди запорізьких козаків; визначити рівень їх соціально-економічного розвитку.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: основні досягнення сучасної академічної науки у галузі вивчення давньої історії України на тлі головних зрушень в історії суспільств та природи; концепції сучасних вчених про етапи антропо- і соціогенезу людства; причини та наслідки виникнення відтворювального господарства, значущість якого підкреслено терміном «неолітична революція»; новітні концепції про взаємовідносини кочового та осілого населення на території України, про походження слов’ян та їх матеріальну культуру; особливості соціально-економічного та політичного розвитку осілого та кочового населення доби міді-бронзи та раннього залізного віку; знати основні археологічні культури різних періодів; різні напрямки розвитку матеріальної та духовної культури часів Київської Русі; соціально-економічну та політичну ситуацію на Півдні України та на Кримському півострові часів Середньовіччя; фортифікаційні споруди часів Запорізьких козаків.

вміти:використовувати отримані знання і переносити їх в нову ситуацію, при проведенні занять відповідно до фаху і спеціалізації; здобувати інформацію із історичних джерел, наукової та довідкової літератури, ЗМІ, Інтернету, використовувати її у професійної діяльності та соціальній комунікації; використовувати навчально-методичну документацію та літературу та враховувати сучасні досягнення вітчизняної та зарубіжної історичної науки; вміти під час проходження історико-краєзнавчої практики складати опис археологічної пам’ятки.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться ___72____ годин/_____1,5___ кредити ECTS для бакалаврів «Історія-правознавство», д/в, для бакалаврів «Історія-географія» д/в; 72 години/ 1,5 кредити ECTS для бакалаврів «Історія», з/в.