Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
б.о.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
52.04 Кб
Скачать

4.Облікова політика під-ва.

Термін "облікова політика", означає сукупність принципів, методів і процедур, що використовується підприємством для складання та подання фінансової звітності. Облікову політику можна розглядати, з одного боку, як сукупність прийомів і методів, за допомогою яких здійснюється керівництво бухгалтерським обліком, з іншого — як сукупність конкретних методів і способів організації та форм бухгалтерського обліку, прийнятих підприємством на підставі загальних правил і особливостей господарської діяльності. Облікова політика підприємства має враховувати такі важливі фактори: форму власності та організаційно-правову структуру підприємства; вид економічної діяльності; параметри підприємства за обсягами; відносини з податкового системою, наявність пільг та умови їх отримання; умови забезпечення підприємства ресурсами та умови реалізації готової продукції;; умови організації та стимулювання праці, відповідальності. У формуванні облікової політики визначальна роль належить керівнику і головному бухгалтеру. Від їх компетенції та взаємостосунків залежить успішне здійснення (провадження) облікової політики підприємства.

13 Облік грош.коштів у касі.

Грошові кошти - поняття б.о яке відображає найліквідніші активи підприємства та включає готівку в касі, кошти на рахунках в банках, електронні гроші, які емітуються у відкрито циркулюючій системі, депозити до запитання та кошти в дорозі.

У касі підприємства можуть зберігатись такі цінності: - грошові кошти у національній та іноземній валютах;

- грошові документи (путівки в будинки відпочинку та санаторії, проїзні квитки, марки державного мита, поштові марки);

- бланки суворої звітності;

- цінні папери, придбані у інших підприємств.

Грошові кошти в касі є готівкою, що використовується підприємством для виплати заробітної плати, відряджень працівникам, дивідендів власникам, проведення розрахунків з постачальниками та ін.

Ліміт залишку готівки в касі - це граничний розмір готівки, що може залишатись в касі на кінець робочого дня.

Для оформлення касових операцій призначено такі документи: КО-1 “Прибутковий касовий ордер”; КО-2 “Видатковий касовий ордер”;

КО-3 “Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів”; КО-4 “Касова книга”; КО-5 “Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей”.

Для обліку грошових коштів у касі підприємства передбачено рахунок 30 “Каса”, який має два субрахунки:

301 “Каса в національній валюті”;

302 “Каса в іноземній валюті”

Рахунок є активним,за Дт відображ. надходження грошей в касу,а за Кт-їх видача.

14.Облік розрахунків за товарними операціями.

Облік розрахунків з постачальниками матеріалів, товарів, послуг тощо ведеться на рахунку «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками», а з покупцями — «Розрахунки з покупцями та замовниками».

Під час одержання матеріалів, товарів, послуг робиться запис: дебет рахунків «Виробничі запаси», «Товари», «Затрати (різного напрямку)» і т.д., кредит рахунка «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками».

На основі виписки банку про списування грошей виконується запис у дебет рахунка «Рахунки з постачальниками і підрядчиками» та в кредит рахунка «Поточний рахунок». При реалізації готової продукції (товарів), наданні послуг покупцям робиться запис: дебет рахунка «Розрахунки з покупцями та замовниками», кредит рахунка «Доходи».

У разі надходження на розрахунковий рахунок грошей від покупця на основі виписки банку робиться запис у дебет рахунка «Розрахунковий рахунок» і кредит рахунків «Розрахунки з покупцями та замовниками» або «Доходи»