Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

Закріплення і вдосконалення руху

Даний етап направлений на стабілізацію техніки і вдосконалення виконання руху що вивчається. Це досягається в результаті цілісного і самостійного повторення вправи в стандартних умовах або близьких до змагальних. Ступінь оволодіння рухом повинна бути доведена до рівня автоматизованого навику, що дозволить впевнено виконувати засвоєний рух в різних умовах (на занятті, змаганні, показовому виступі) на протязі довгого року.

Роль вчителя на даному етапі навчання визначається задачами контролю і управлінням навчальним процесом. Безпосередня участь у виконанні вправ (допомога, супровід) зменшується. Учень частіше використовує прийоми самоконтролю і самооцінки своїх дій.

В результаті послідовного рішення задач навчання на трьох етапах гімнастичні вправи виконуються технічно правильно, стабільно і впевнено, тобто перестають бути новими. Такий рівень оволодіння рухом можна рахувати закінченням процесу навчання.

Для збереження високого якісного і технічного рівня виконання кожної вправи потрібно періодично повторювати.

Важливе значення для ефективного навчання має застосування специфічних принципів і активних методів, таких як проблемний метод моделювання, програмування та ін.

Приведемо приклади досягнення ефективного результаті в навчанні при використанні лінійного і розчленованого програмування навчального матеріалу.

Навчання перекиду вперед, використовуючи лінійне програмування (мал. 3). Подані чотири порції навчального матеріалу.

Лінійне програмування при навчанні перекиду вперед

П1, П2… - порції навчального матеріалу;

К - контроль.

Мал. 3

Штрихами показаний їх взаємозв'язок і звичайно, сприйняття.

Сформувавши навички групування (порція 1 - П1) можна приступити до перекатів вперед і назад в групуванні (П2), далі до перекиду вперед зі стійки ноги нарізно (П3) і потім до перекиду вперед по похилій площині (П4). Цей елемент є контрольним. Одержавши позитивну оцінку (не менше 9,0 балів), можна переходити до виконання перекиду на килимі, в вільних вправах.

Для навчання перекиду назад можна використовувати розчленоване програмування навчального матеріалу (мал. 4). По горизонталі подані порції навчального матеріалу: П1 - із сіду - групування з перекатом назад на спину,П2 - перекати вперед і назад в групуванні; при перекаті назад поставити руки на опору біля плечей. Увага! При виконанні цієї вправи в учня починає крутитися голова. Тренер тестує вестибулярну стійкість.

Р озгалужене програмування при навчанні перекиду назад

Мал. 4

П1,П2 … - порції навчального матеріалу

П2.1; П3.1; П3.2 - допоміжні порції навчального матеріалу

К1, К2, К3 - контрольні завдання

учня, виявляє її рівень і розроблює порцію завдання для тренування вестибулярного аналізатора (ця порція позначена як П2.1). Контрольними вправами (К1) є стійка на носках, руки впродовж тулуба, очі закриті (фіксувати 5-7 сек). В випадку усунення цього затруднення вчитель і учень переходять до виконання навчального завдання (П3) - перекатом назад, поставити руки біля плечей і розігнути їх. Це навчальне завдання дається учню також важко. Недостатньо м'язової сили в руках, дозволяючої підняти тіло на руках при розгинанні. Потрібна сила. Розроблюється дві порції навчального матеріалу П3.1 (віджимання в упорі лежачи) і П3.2 (віджимання за допомогою тренера зі стійки на голові і руках в стійку на руках). Контроль (К2) - підтягування на перекладині (5-6 разів). Продовження перекиду назад проводиться по похилій площині (П4). Перекид назад по похилій площині є контрольною вправою (К3). Після його засвоєння учень виконує перекид назад в групіровці на маті, килимі, в вільних вправах. Ці приклади показують, як предметні можуть бути педагогічні кроки при творчому відношенні до навчального процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]