Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
namefix-2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
139.26 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

1. Назвіть дії вчителя і учня під час виправлення помилок

8. Прийоми допомоги та страхування

Надають впевненості учню, сприяють ефективному навчанню правильно використовувати прийоми та страхування (мал. 8). Перш за все необхідно запам'ятати, що між цими двома діями є різниця. Прийоми допомоги - це фізична дія, полегшуюча виконання вправи. Прийоми страхування характеризуються готовністю викладача попередити травму. Обидва вони дуже складні по виконанню і потребують довгого часу для формування навичок страхування та допомоги. Кожне з них має свої прийоми. Вони демонструються на слайдах. Дані в тексті лекції розмножені і знаходяться в бібліотеці. Можна сказати лише, що ефективність застосування даних прийомів багато в чому залежить від професійної підготовки викладача, який повинен вміти передбачити результат дій учня, правильно вибрати місце біля снаряду і спосіб надання допомоги.

Допомога та страховка. Основні прийоми.

Прийоми допомоги - фізичні дії

тренера, полегшуючі виконання

Прийоми страхування - готовність

тренера запобігти травмі

Проводка - супровід учня по русі

Вибір тренером позиції для

страхування

Фіксація - довга затримка в позі

Знання вправи, яку виконує учень

Підштовхування

Контроль за виконанням вправи

Підтримка

Підкрутка

Забезпечення місць занять засобами безпеки. Перевірка технічної

готовності снарядів

Мал. 8

Питання для самоперевірки

  1. Дайте визначення допомоги і страхування

  2. Назвіть види допомоги

9. Функціональні педагогічні урівняння - механізм управління елементами навчання і досягненням ефективності в оволодінні гімнастичними вправами

Представлений вам матеріал має системну основу, тобто всі елементи навчання взаємопов'язані та взаємообумовлені. Вони функціонально підігнані, мають цільову направленість на кінцевий результат. Механізмом керування системою слугує функціональне педагогічне управління (ФПУ), яке має наступний вид:

ДП ДПр МО МОр3 С Р,

де ДП - дидактичні принципи,

ДПр - дидактичні правила,

МО - методи навчання,

МОр3 - методи та форми організації займаючих,

С - засоби навчання та забезпечення процесу навчання,

Р - результат навчання

Основна технологічна направленість ФПУ укладається в тому, що по плануючому результаті навчання, наприклад, навчити стійці на руках (права половина урівняння) ведеться дидактичне програмування і структурування навчального матеріалу, який дозволить сформувати навичку фіксації стійки на руках (ліва половина урівняння). В цьому випадку викладачем будуть підібрані специфічні принципи навчання (індивідуалізації, сопряженого впливу, прогнозування), активні методи програмування, моделювання, змагальний, методи організації займаючихся (парний, позмінний, груповий), з тим, що зміст лівої половини урівняння повністю відповідало правій, тобто результату навчання - фіксувати стійку на руках 5 сек.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]