Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Житлові приміщення

Передпокій. Це перше приміщення, яке зустрічає гостей і господаря і своєрідна візитна картка будинку. Доглянуті, здорові рослини, що відповідають стилю і архітектурній концепції інтер’єру, а також його колірному рішенню, свідчать про благополуччя і створюють відчуття комфорту.

Передпокій належить до придатного типу інтерєру і не є комфортним місцем існування для рослин. Лімітуючі фактори:

  • недолік світла,

  • протяги,

  • недостатньо простору,

  • загроза механічних пошкоджень.

При підборі рослин для передпокою необхідно враховувати:

  • розміри і форму приміщення;

  • архітектурне рішення, стиль;

  • наявність і интенсивність природного і штучного освітлення;

  • колірну гамму.

Не дуже вдале планування можна виправити, якщо розташувати рослини певним чином. Наприклад, вузький і довгий передпокій буде здаватися ширшим і коротшим, якщо в кінці його поставити велику рослину з пишною кроною, а на стінах повісити кашпо з ампельними видами. Короткий передпокій можна візуально подовжити, якщо в кінці його повісити дзеркало в обрамуванні в’юнких рослин.

Розміщувати рослини краще на підставках або столиках, крупні екземпляри − в дерев’яних або керамічних діжах. Рослини, що стоять у кутах або поряд із дверима, пом’якшують прямолінійні контури передпокою. Однак у будь якому випадку рослини не повинні заважати вільному проходу.

При озелененні передпокою слід також уникати видів із колючками і шипами або з ніжним ламким листям.

Види, що рекомендуються: філодендрон, дизиготека, диффенбахія, хамедорея, аглаонема, драцена деремська (), фікуси, хамеропс (). Перед новим роком на витонченій підставці прекрасно виглядає пуансетія ().

Для дуже темних передпокоїв рекомендується «вахтове» використання рослин, періодично їх переставляють у більш комфортні умови, замінюючи новими.

Приклади композицій:

  • настільна:

  • ехмея (), плющ, фатсхедера (), епіпремнум ();

  • сансев’єра, нефролепіс, фитонія ();

  • у плетеній корзині − штамбові форми кротона з цикламеном (), жасміном () або примулой ();

  • групова вишукана − аглаонема мінлива (), кордилина верхівкова сорту Joungii з червоно-коричневим або Pink Diamond із сіро-синім прикрашеним білою облямівкою листям і пастельно-рожевими черешками;

  • для пет-о-флер − аспідістра висока, плющ звичайний, зрізані квіти, які можна міняти залежно від сезону.

Холи, коридори, сходи, сходові майданчики. Підбір і розміщення рослин в цих місцях залежить від їх освітлення і температури. Також лімітуючим фактором можуть бути протяги. Тому найчастіше у цих приміщеннях інтер’єрні рослини утримують «вахтовим» методом.

У великому і теплому холі, можна створити зимовий сад, або влаштувати заглиблені у підлогу стаціонарні квіткарки-клумби, на які висаджують групами квітучі азалії, цибулинні (гемантус, агапантус), бегонії, каладіуми, невибагливі орхідеї. Об’єднати хол і сходи можна, використовуючи одні і ті ж види.

Для прохолодних холів підійдуть цикламен (), ерика (), кипарисовики і ялівці.

Якщо в холі є дзеркало, перед ним ставлять витончену підставку, на якій розміщують квітучі цикламени, крестовник криваво-червоний (цинерарію) (), нарциси, гіацинти, крокуси.

Холи в темній кольоровій гаммі оживить яскраве листя колєуса, блискучі покривала суцвіть антуриуму, а в світлих холах будуть доречні стрелиція (), ктенанта (), неорегелія ().

На невеликій підставці в плоскій вазі оригінально виглядають декілька видів пилеї: пилея Кадье () зі сріблястим листям, пилея товстолиста () сорту Moon Valley з темними майже чорними жилками, пилея Спруса (), з листям бронзового відтінку і ампельна пилея монетолиста ().

На сходових майданчиках з великими вікнами в кутах розташовують фікуси, пальми, касію (), калину лавролисту (), камелію японську (), шеффлеру, гревилею (), цитрусові, мініатюрні хвойні.

В святкові дні сходові майданчики прикрашають квітучими видами, які розміщують на підставках або стойках. Стіни і отвори декорують традесканцією, плющем, аспарагусами.

Прохолодні сходові клітки найбільш підходять для мирта (), абутилона (), олеандра (), анізодонтеї (), іглиці понтийскої ().

Сходи усередині квартири або приватної оселі можуть бути декоровані теплолюбними видами. Біля них зазвичай ставлять крупномірні поодинокі рослини: монстеру делікатесну, аброму (), брунфельзію американську (), араукарію (), мальпігію голу (). Поряд із рослиною-солітером на підлозі можна помістити аксесуари з пластика: кулі, сфери або куби, які за кольором гармонують із забарвленням стін. При достатній ширині сходів стіни прикрашають церопегієй (), фікусом повзучим (), традесканцією, епіпремнумом. Уподовж сходів протягують шнури, на яких укріплюють в’юнкі рослини: циссус, філодендрон, аспарагус спаржеподібний або медеолу ().

Підсходовий простір можна задекорувати спадаючою «зеленою стінкою» або використовувати для створення невеликої композиції, при обов’язковому застосуванні штучного освітлення.

Якщо східці довгі і подовжуються за межі балясин (стовбчиків, що підтримують перила), на них розміщують горщики як із ампельними, так і з прямостоячими рослинами.

Кухня. У кухні добре відчувають себе теплолюбні і вологолюбні види. Лімітуючими чинниками є:

  • тепло від автоматичних посудомийних машин, СВЧ-печей, холодильників;

  • продукти горіння газу;

  • жирні випари від їжі, що готується.

Тому для озеленення краще вибирати види з гладким глянцевим листям, без опушування, з якого легко видалити забруднення. Найкраще місце для рослин на кухні − це підвіконня, особливо якщо воно межує з мийкою, але надлишок рослин у цьому випадку знижує рівень освітлення приміщення.

Контейнери. У якості кашпо або горщиків для кухні підійдуть такі нестандартні речі, як заварювальний чайник, плетена корзина, фарфорова або керамічна ваза і навіть яскрава прихватка, в яку поміщають горщик із дрібними екземплярами рослин. Форми для пирогів, які вже не використовуються, можна засипати різнокольоровою галькою і встановити на них рослини. Це не тільки відмінний фон, але і своєрідний зволожувач повітря. Мішалки, збивачки, венички − відмінна опора для в’юнких рослин.

Приклади оформлення:

  • у три однакові за формою і об’ємом каструльки, що пофарбовані у різні кольори, висаджують однакові за висотою екземпляри аспарагуса серпоподібного () або аглаонеми помірної () і розташовують на полиці або зверху посудної шафи; кухня відразу придбає строгий елегантний вигляд;

  • плоску плетену корзину прямокутної форми з квітучими рослинами − екзакумом спорідненим (), сенполією (), гортензією (), примулою та інш., поміщають на невеликий подіум або оригінальну підставку.

Використовуючи крупні екземпляри рослин, можна відділити зону, де приймають їжу, від зони, де її готують. У кухні великої площі рекомендується поставити одну крупномірну рослину, тоді як у малогабаритних − активно застосовується вертикальне озеленення.

У якості декоративного доповнення до озеленення на кухні використовують сухі пряні трави в пучках, в’язки овочів (лука, часнику).

Найбільш відповідні рослини для озеленення кухонь − це види з яскравими крупними квітками і суцвіттями або эфектно розписаним листям, особливо якщо кухоне приміщення вирішено у строгій світлій кольоровій гамі, і переважають білі, блакитні, зеленуваті і лимонні тони. Це такі види, як бегонія, бальзамін, гипоестес (), фітонія (), примула (), фуксія (), акаліфа (), садові цибулинні культури − кро-куси, тюльпани, гіацинти, нарциси.

Для сучасної кухні:

  • в чорних тонах підходять гибридні бегонії, перець (), ардізія (), іксора ();

  • блакитного кольору − кальцеолярія () з жовтими квітками, примула, дзвіночок рівнолистний (), пеларгонія;

  • для «строкатих» легковажних кухонь підбирають рослини з зеленим листям − плющ, хлорофітум, шеффлера, фатсія, які висаджують у скромні кашпо сірувато-білого, блідо-жовтого, світло-коричневого кольору; стінки кашпо можна розписати стилізованими зображеннями плодів, квітів, рибок, метеликів.

Приклади композицій:

  • композиція, що зробить кухню більш нарядною − клівія помаранчева (), бегонія Клеопатра () і пілея Кадье ();

  • композиція на блюді із нержавіючої сталі − солейролія Солейроя (Helxine soleirolii Req.), пеперомія (), екзакум споріднений (), карликові азалії (Azalea L.), або рододендрони (Rhododendron L.);

  • композиція у металевих банках з-під масла або томатної пасти, які розписують спеціальними фарбами, − для хлорофітума чубатого, епіпремнума, пеперомії.

  • композиції із пряних рослин (базилика, петрушки, шавлії, чебрецю, різних видів салату) в низьких плетених кошиках підходять для кухонь у стилі бідермайєр або етностилю.

  • складна композиція − у блідо-зеленому кашпо − квітуча алламанда послаблююча (), поруч у ніжно-блакитному горщику − дзвіночок гарганський () або дзвіночок рівнолистий () із синіми квітами, а в білому горшику − екзакум споріднений (), кашпо з марантою Керховеана (), що декоровано зім’ятим синім папером; фон для цієї композиції створюють радермахера () або пеларгонія плющелиста. Доповнює композицію біла скатертина з блакитною облямівкою і серветки в біло-блакитну клітку. Блакитний колір тканин можна замінити зеленим.

Їдальня. Це може бути окреме невелике приміщення або відокремлена за допомогою пересувних або стаціонарних «зелених стін» зона в загальній великій кімнаті. Як правило, їдальня має обмежену площу, що не дозволяє використовувати крупномірні рослини. Крім того, не дивлячись на велику кількість горизонтальних площин, розміщувати на них рослини не можна в зв’язку з функціональним призначенням приміщення. Найбільш відповідним прийомом є вертикальне озеленення: використання стійок, невеликих пересувних квіткарок.

Приклади оформлення:

  • На комоді, шафі-горці або буфеті можна розташувати бегонію, епіпремнум, молоді екземпляри ховеї, роїціссус.

  • Якщо їдальня об’єднана з кухнею за допомогою барної стійки, останню прикрашають ампельними рослинами: міканиєю (), роїцуссусом сорту Елен Данкен (), пасифлорою трисмуговою ().

  • Обідній стіл оживлять невеликі квітучі рослини, краще всього з розетковою формою крони: сенполія, цикламен, пеперомія, пілея, карликові форми плюща звичайного.

  • Для великого столу ефектна горизонтальна композиція з церопегії, філодендрону що лазить і фікуса повзучого.

  • Для гостиної великої площі можна рекомендувати наступну композицію на стійці:

  • з правого боку на рівні 1/3 висоти стійки − нефролепіс піднесений ();

  • на рівні 3/4 висоти − аглаонема, сорту Debora () з біло-зеленим листям;

  • з лівого боку − гастерія () з довгим до 30 см м’ясистим листям, по темно-зеленому фону якого розкидані білі плямочки; ця рослина квітне червоними квітками;

  • зверху поміщають клеродендрум пані Томсон (), приквіткове листя якого гармонує з квітками гастерії.

  • На підвісних полицях або консолях у металевих, керамічних або плетених кашпо відмінно виглядають алоказія, ахіменес, есхінантус (), дзвіночок рівнолистий, церопегія (), крестовник Роулі (). Кашпо можна прикрасити стрічками, що поєднуються з кольором завіс.

  • Мирт штамбової форми, висаджений у плетену корзину, додасть шляхетності і строгості будь-якому інтер’єру.

Білий фарфоровий посуд гарно поєднується з такими видами рослин, як синінгія (), брунфельзія (), бальзамін кімнатний; до посуду з кераміки більше підійдуть бегонія елатіор, молоді екземпляри аспарагусу серпоподібного, а квітковий орнамент на посуді відтінятиме пентас ланцетоподібний () або іксора яскраво-червона ().

Для найбільш урочистих випадків, коли стіл сервірують старовинним фарфором і срібними приборами, вишуканість обстановки підкреслять стефанотіс (), глоріоза () або діпладенія ().

В їдальні слід уникати рослин з сильним пряним ароматом.

Вітальня. Це приміщення в будинку або квартирі, яке має найбільш вагоме функціональне значення. Це − візитна картка господарів будинку. Саме тут, як правило, знаходяться найкоштовніші і найбільш стильні меблі, справжній або декоративний камін, витвори мистецтва тощо. Тому фітодизайнеру потрібно дуже ретельно і продумано підійти до підбору інтер’єрних рослин для вітальні.

Достатня освітленність, більш менш постійна температура, відсутність протягів роблять вітальню найкомфортабельнішим житловим приміщенням для більшості видів рослин. Якщо з вітальні передбачений вихід у сад, то інтер’єрні рослини створять природний і плавний перехід між закритим простором будинку і відкритим простором оточуючої природи.

У вітальні не слід створювати дрібні, точкові композиції або квіткові плями: безліч малих, навіть дуже рідких і незвичайних рослин створять нечітке і невизначене враження або і того гірше − неохайну і позбавлену смаку строкатість.

Основні прийоми озеленення: − крупні солітери, зелені стіни, стійки вишуканої форми, спеціальні подіуми, що природно поєднуються з архітектурою і колірним вирішенням вітальні.

Недоліки приміщення можна спробувати замаскувати, використовуючи ті або інші прийоми озеленення. Наприклад, дуже високі стелі будуть здаватися нижчими, якщо до них підвісити широку корзину або кашпо з ампельними видами, наприклад, колумнеєю, эсхінантусом, міканією, пасифлорою трисмуговою () або невибагливим епіпремнумом золотистим. Крупна висока рослина (ноліна, шеффлера, драцена) зорово збільшить висоту стелі, а дугоподібні стебла і дрібне листя створять враження простору у вузькій довгій кімнаті.

Колірна гамма приміщення також відіграє визначальну роль у підборі асортименту рослин. Для світлих нарядних кімнат з дрібним малюнком шпалер підійдуть види з великим зеленим листям і не дуже яскравими квітками: гептаплєурум деревний (), пізонія зонтична (), ерантемум темно-червоний (), гревилея потужна (). Світлий геометричний малюнок підкреслять аукуба японська, ктенанта Любберза (), криптантус, калатея смугаста, афеляндра відкопилена. До темних шпалер краще підібрати гинуру, колеус, кодієум, сорти бегонії королівської.

У той же час, для невеликої скромної кімнати краще використовувати ряболисті види або рослини з витонченою кроною і ефектними квітками: бувардію гладкоквіткову (), гетею Макоя (), гранат карликовий (), радермахеру китайську ().

Композиції для камінної полиці:

  • пом’якшать її ваговитість і прямолінійність − легка і повітряна традесканція або аспарагус;

  • декілька витончених кашпо з гіпоестесом, вриєзією або гузманією;

  • кодієум строкатий f. crispum spirale, f. appendiculatum, брейнія снігова (), адіантум (), драцена деремська сорту Gold Star, Yellow Strip, Golden Strip, Wameski;

  • над каміном у відкритому блоці або моховій корзині підвішують платицеріум або невибагливі орхідеї: фаленопсіс, пафіопеділюм ();

У літню пору року деякі види можна поставити і всередину каміну.

У простінках між вікнами або на тлі важких штор із щільних набивних тканин доцільно поставити фікус еластика () або фікус ліровидний (), при недоліку світла − монстеру привабливу, філодендрон Село, араукарію різнолисту. В той же час на тлі повітряних завіс, що просвічують, відмінно виглядають пальми: фінік канарський () і Фостера (), вашингтонія нитконосна (), хризолідокарпус жовтіючий (), ховея Белмора () або будь−які драцени.

Для вітальні у класичному стилі, стилях рококо і бароко доречними будуть каладіуми, кротони, афеляндра або пахістахис на мармуровій консолі або металевій витонченій підставці.

На невисокому подіумі можна встановити дві витончені низькі підставки: одна з них призначена для гіпеаструма, кринума або пандануса f. variegata, на другій − в плоскій широкій вазі можливі наступні варіанти оформлення:

  • дзвоники карпатські (), гарганські () або рівнолисті () з блакитними і синіми квітками;

  • азалія або стрептокарпус із рожевими або бузковими квітками;

  • гербера з жовтими або помаранчевими квітками, пахістахіс або жасмін тосканський ();

  • діпладенія чудова () з рожево-червоними квітками або ірезине з пурпурно-червоним листям.

На підвищення можна помістити широке кашпо або корзину прямокутньої форми з сингоніумом ножколистим сорту Albo lineatum або Imperial White з біло-зеленим листям, або вражаючий White Butterfly − один із самих крупнолистих сортів, з насичено зеленою облямівкою, ясно-зеленими жилками і темно-зеленими штрихами в міжжилковому просторі.

У теплій вітальні із слабким освітленням композицію складають з наступних видів:

  • у якості фону − драцена запашна тристовбурна ();

  • середній план − драцена деремська () сорт Warneski, монстера приваблива і аспідістра висока;

  • на підставці − нефролепіс високий ();

  • на передньому плані − давалія і хлорофітум чубатий.

Для вітальні із зеленуватими стінами можна використовувати стрелицію (), ірис (), кроссандру (), клівію помаранчеву, бугенвілею, а з блакитними − пуансеттію, рипсалідопсис рожевий (), гузманію, антуріуми, колумнеї, есхінантуси.

Композиція для подіуму: маранта, кордиліна, ломикамінь батогоносний (), шеффлера і спатифілюм.

Для класичного інтер’єру з темними меблями можна створити «білу симфонію» з фікуса Бенджаміна f. variegata, бегонії елатіор із білими квітками, гарденії, діпладенії блискучої, хойї (), плюща звичайного f. variegata, стефанотіса або спатифілюма.

У великій за площею вітальні, що виконана в класичному стилі, ефектно виглядають композиції з використанням пальм. Хрізолідокарпус, ананас () і аспарагус серпоподібний () створюють прекрасне тло для калатеї з листям, яке розписане темно−зеленими і біло−рожевими візерунками. Така композиція доречна в будь−якрму строгому інтер’єрі.

У світлих нарядних вітальнях слід віддати перевагу кариоті м’якій (), циперусу, бамбуку () і сцирпусу (). Їх відтінятимуть грунтопокривні рослини: солейролія, фікус повзучий або епіпремнум. У якості акценту використовують строманта карликова () з рожевим листям.

Вітальню в рожевих тонах, що стилізована під ампір, прикрасить композиція з лептоспермума () і узумбарської фіалки () сорту Mid America або Cheroki Trail, на другому плані чудово виглядає цимбідіум () або баухінія () з білими квітками, а фон створюють антуріум Андре сорту Фаворит із темно-зеленим листям і лососево-рожевим покривалом квітки або Порцелан, в якого на тлі біло-рожевого покривала виділяється ароматний блідо-ліловий качан суцвіття. Можна використовувати і антуриум Шерцера () сорту Magic Pink із ніжно-рожевим покривалом квітки або наймодніший Hokule з ніжно-рожевим подвійним покривалом, нижній листок якого досягає в довжину 12 см, а верхній − 5 см.

У вітальні сучасних стилів біля вікна слід розташувати крупну спарманію африканську. Поруч на скляному столику або металевій підставці встановити два кашпо з клеродендрумом філіппінським () сорту Wallicii, його спадаючі пагони до 50 см завдовжки, в період цвітіння прикрашені гронами білих квітів, які тримаються на рослині до 1,5 місяців, і один горщик із клеродендрумом () сорту Ugandense, квітки якого нагадують синьо-блакитного метелика. Доповнять цю композицію сизі гілки ялівцю або невеликий вінок із пагонів сніжноягідника ().

Мінімалістським стилям підійде композиція з плюща звичайного і епіпремнума золотистого, яку пожвавлять білі або блакитні квітки дзвіночка рівнолистого.

Якщо у вітальні є еркер (частина внутрішнього об’єму будівлі, що виходить із площини фасаду на всю висоту будівлі або на декілька поверхів, яка має напівкруглу або багатогранну форму і частково або повністю засклена), його можна декорувати різними видами рослин, створюючи ту або іншу стилізовану композицію, наприклад:

  • «класична» − антуриум Шерцера і плющ звичайний;

  • «contemporary» − сукулентний садок у пласкому керамічному контейнері із товстянки (), брахіхітону (), еоніуму (), пахіподіуму (), очитку ();

  • «середземноморський етно» − бугенвілея, мирт, олеандр, цитрус-каламондін (), жасмін лікарський ();

  • «східний етно» − пальми, карликовий циперус, агапантус ().

Робочий кабінет. Залежно від характеру господаря це приміщення, яке використовується або періодично, або постійно. У останньому випадку в ньому доцільно влаштувати зону відпочинку.

Рослини в кабінеті можна розташовувати на підлозі, на столах або підставках, широко використовуючи ампельні види. Деякі дизайнери інтер’єру вважають, що для робочого кабінету необхідно підбирати рослини з тонким загостреним листям або колючками, щоб активувати творчі схильності його володаря.

У слабо освітленому кабінеті можна створити композицію з папоротей: адіантуму, платицеріуму () і птерису () зі строкатим листям. Але ці рослини час від часу необхідно переставляти в більш світле місце, щоб вони не втратили ознаку ряболистості. Якщо простору вистачає, використовують аспідистру, монстеру, нефролепіс, пеперомію, шеффлеру і циссус. Цю композицію оживить квітуча азалія або калатея.

На письмовому столі встановлюють невеликий екземпляр араукарії, аглаонеми, алоказії Ліндена () або мідно-червоної (), каладіума двокольорового (), бересклету японського () форми Aurea або Albovariegata. Для розсіювання негативної енергії в лівому кутку слід поставити невеликий екземпляр радермахери, кавового дерева, калістемона Твіда (), хебе красивої (), при цьому кашпо обов’язково повинно бути червоного кольору.

Якщо господареві кабінету доводиться багато працювати за комп’ютером, поряд з ним бажано розташувати на підлозі або на підставці фінікову пальму, драцену, кодієум, тую, кипарис, криптомерію (), цереус (), фітонію, хлорофітум, сциндапсус. Ці види добре поглинають випромінювання електронних приладів.

Кабінет в стилі хай-тек прикрасить композиція в металевом кашпо з молочаю Тірукаллі (), юки слонової () або бовієї в’юнкої () і декількох екземплярів сцирпусу (), що стилізовані під карликові пальми. Колірного акценту додасть яскраве приквіткове листя гузманії або неорегелії. Поряд із столом ефектно виглядає штамбова форма мирту.

На підставці можна встановити подовжені конічні кашпо, що різняться за висотою, в які треба висадити очиток Моргана (), солейролію, кактуси з округлою формою стебла, наприклад, ребуцію, ехінопсіс, або молочай огрядний ().

Строгий класичний інтер’єр гармонує з біло-зеленим листям пізонії () і пітоспорума Тобіра () f. variegata, гронами зеленуватих квіток хлорантуса японського () або псевдоерантемума темно-червоного () з відповідним забарвленням листя.

У кабінеті з темними меблями і строгими шпалерами доречні елегантні рослини: спатифіллум (), нефролепіс, блехнум (), орхідеї. У такому кабінеті слід встановити локальні світильники, дизайн яких підкреслить вишуканість інтер’єру.

Зону відпочинку можна відокремити зеленою стінкою. На підвищенні або ступінчастій підставці розміщують вашингтонію нитчасту (), кордиліну південну (), фікус Бенджамина () сорту Наомі, плющ звичайний ряболистої форми, маранту. Влаштовують «настінний сад» із квітучих ампельних рослин − колумнеї, ахіменеса, есхінантуса, який підкреслить обстановку затишку і комфорту.

Невеликий кімнатний фонтан буде корисним не тільки для господаря кабінету, але і для рослин. Поряд з ним встановлюють такі вологолюбні рослини: очерет пониклий (), лепеха злакоподібна (), циперус (), сингоніум вушколистий (), селагинела ().

Прикрасить робочий кабінет і столик-акваріум або флораріум.

Спальня. У фітодизайні інтер’єру найсуперечливім є питання щодо присутності рослин у спальній кімнаті. Вважається, що рослини в спальні повинні створювати романтичний настрій, підтримувати відчуття спокою, надійності, затишку.

Зазвичай у спальні встановлюють одну-дві крупних рослини на підлозі або підвищенні, дві-три середніх на столику, підставці, комоді, і одну ампельну.

Композиції доречні лише в спальнях великої площі.

При підборі асортименту рослин треба виходити з архітектурного і колористичного вирішення певного інтер’єру, а також враховувати бажання і звички господарів. Але не слід забувати і про вимоги рослин. Спальня − це приміщення, в якому люди знаходяться обмежений термін. Лімітуючі чинники − недолік освітлення, малий простір. Перевага − майже немає протягів. Залежно від опалення спальні можуть бути теплими і прохолодними.

Для теплих спалень підійдуть геліотроп (), белопероне краплинна (), бугенвіллея (), рафіолепис (), стрептокарпус (), акантус ().

Прохолодні спальні можна прикрасити рослинами з відносним періодом спокою, такими як бегонії, бровалії, дзвоники, жасмін, хризолідокарпус, абутілон, мирт, цикламен.

Якщо спальня опалюється лише в нічний час, рекомендуються фуксії, пеларгонії, бегонії.

У великих спальнях прекрасно виглядають у керамічних кашпо такі види пальм як кентія (), хамедорея, ховея, а також шеффлера, гібіскус, пахіра (). Поруч можна поставити столик або підставку для бересклету японського і аспарагуса рясноквіткового (Asparagus densiflorus Jessop.).

Спальні класичного інтер’єру з темними меблями прикрасять спарманія африканська (), радермахера китайська (), ампельні пагони толмії Менциса (). Якщо меблі світлих тонів, краще використовувати саговник відвернутий () із темно-зеленим кожистим листям, молоді екземпляри бажано встановлювати на підставки або етажерки.

Романтичний настрій у спальній кімнаті створять сенполії, цикламени, орхідеї, лептоспермум (), десмодіум що обертається, або телеграфне дерево (Desmodium motorium (Houtt.) Merill), в простінках − кашпо з есхінатусом (), платицеріумом.

Шафи або комоди підійдуть для розміщення плющів, аспарагусів, стефанотіса, роїциссуса.

Для гостьових спалень доречні невеликі акваріумні сади, можливо навіть в ефектних об’ємних келихах, темно-зелені флораріуми, або композиція з декількох карликових рослин на загальному підносі.

Прибічникам дотримання правил фен-шуй рекомендується використовувати рослини з округлим листям: пеларгонію, будру плющелисту (), кокколобу ягодоносну (), рафіолепіс зонтичний (), полісціас Бальфура (), плектрантус ().

Дитяча кімната. При підборі рослин для дитячої слід враховувати перш за все вік дитини. У спальні, що призначена для маленьких дітей, не повинно бути отруйних рослин, таких як олеандр, аспарагуси, кодієуми, молочаї, аглаонеми, діффенбахії, гіпеаструми, аденіум (), аламанда, клівія, коринокарпус (), дипладенія (), ятрофа (), пахиподіум (), бровалія, брунфельзія (). Не можна використовувати види рослин з колючками, шипами та ягодоподібними отруйними плодами.

Краще всього для дитячої підійдуть рослини з яскравими крупними квітками або суцвіттями, ясно-зеленими і строкатими листками. Вони допоможуть створити відчуття безтурботності і спокою. Белопероне, бальзамін, сенполії, стрептокарпуси, пеперомії, пілеї, маранти, калатеї, цеструм витончений (), хебе Андерсона (), кальцеолярія, ломикамінь ().

Догляд за простими невибагливими рослинами можна довірити самій дитині.

Для доросліших дітей можна влаштувати дитячу в мансарді, найбільш відповідними стилями будуть етно або мінімалізм. У кутку вікна можна поставити ноліну (), на консолі − різні види агалаонеми, на підвіконня − хлорофітум і платицеріум у кашпо.

Отримати витончену стилізацію під еностиль можна, якщо нолину замінити монстерою, на підвіконня поставити широку низьку плетену корзинку з яскравим зелено-жовтим епіпремнумом, який відтінятимуть жовтуваті штори. Додайте три кашпо з акаліфою, фікусом повзучим і гипоциртой на фоні нефролепісу на підставці і абутілону на столі.

Ванна. На перший погляд важко знайти більш непридатне місце для рослин, ніж ванна кімната. Лімітуючі чинники: недолік світла, значні коливання температури, бризки мила, гелю, лаків тощо.

Для великої ванної кімнати з центральним опаленням і достатнім освітленням підійдуть такі рослини: антуріум, калатея, каладіум, маранта, деякі орхідеї − цимбидіум (), пафиопедилюм (), кентія (). Листя цих рослин обов’язково слід обмивати від пилу і хімічних реагентів.

За умов достатнього освітлення можна використовувати бегонію елатіор, гарденію (), адіантум повітряний (), в низьку кришталеву вазу слід помістити декілька екземплярів тіляндсії цибуленосної (), а поряд із дзеркалом повісити тіляндсію мохоподібну (). У витончене фарфорове кашпо висаджують сенполію, глоксинію, бальзамін або примулу.

На вікні ванної кімнати можна влаштувати композицію із аспарагуса, плюща, гептаплєурума (), сингоніума. У отворі вікна підвішують кашпо з неорегелією () або врієзією ().

У невеликій і не дуже світлій ванні доречні філодендрон що лазить, циссус антарктичний, які висаджують в настінні кашпо.

Для блакитної або ніжно абрикосової ванни підійдуть тіляндсія срібляста (), фіалкоквіткова () і «голова Медузи» (), тоді як у зеленій ванній кімнаті краще поставити драцену, кордиліну (), гіпоестес (), гіацинти. Червона плитка відмінно гармонує з яскравим приквітковим листям гузманії (), неорегелії (), пуансетії. Над дзеркалом підвішують кашпо з квітучими колумнеєю, гіпоциртою, кодонантою пильчастою (), епісциєю ().

Теплі тони дерев’яних стін відтінятимуть насичені кольори листя папоротей, вишукана форма листя пальм, в’юнкі пагони філодендрона граціозного () або блискучого ().

Поряд із ванною можна поставити високе керамічне кашпо з аспарагусом, міканією (), плюмбаго (), або лантаною ().

У якості аксесуарів слід використовувати черепашки, мушлі, морські зірки, шматки дерева, корали.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]