Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція9.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Парадні приміщення

Парадні приміщення використовуються періодично або постійно.

Основна мета озеленення − створення естетичного враження як за допомогою інтер’єрних рослин, так і тих, що використовуються для зрізу.

Зали засідань. У залах, які постійно використовують, лімітуючим чинником найчастіше є недостатнє природнє освітлення, проте інтенсивність штучного може бути досить великою. Протягів майже немає, температура більш менш рівна.

При озелененні рекомендується перш за все декорувати сцену, простір перед столом і трибуною, а також використовувати кашпо на стінах. Створюють фронтальні або горизонтальні композиції. На столах розміщують горизонтальні композиції. Найцікавіше і природніше виглядають асиметричні композиції з великої кількості видів, у тому числі і квітучих.

Асортимент рослин. Майже всі рослини для парадних приміщень повинні бути яскравими і створювати акцентні плями. У разі необхідності композиції доповнюють рослинами на зріз або сезонноквітучими.

Види, що рекомендуються: бегонії, нефролепис і птерис, диффенбахія, спатифілум, драцени і кордиліни, кодиєуми, аукуба японська, фатсія японська, аспарагус серпоподібний (Asparagus falcatus L.), мурайя екзотична або волотиста (Murraya exotica L. = Murraya paniculata (L.)Jack.), яку називають «деревом японських імператорів».

Із красиво квітучих: азалія індійська або рододендрон Симса (Rhododendron simsii Planch.), гортензія садова (Hydrangea opuloides Koch.), гіпеаструм садовий (Hippeastrum hortorum Maatsch.), крестовник кривавий (Senecio cruentus Masson ex L'Hér.), клівія помаранчева, валота прекрасна (Vallota speciosa (L. f.) Dur. et Schinz.).

У парадних приміщеннях, що використовують періодично, доречні замкнені композиції овальної, округлої, трикутної форми із класичних видів із крупним листям: філодендрони, фікуси, абутілон гибридний (Abutilon hybridum hort.), спарманія африканська, або липа кімнатна (Sparmannia africana L. f.), гептаплеурум деревний (Heptapleurum arboricola Hayata.), домбея рожева (Dombeya burgessiae Gerr. ex Harv.).

Дитячі установи

Фахівцю з озеленення потрібно пам’ятати, що інтер’єрні рослини в дитячих установах призначені не тільки для створення декоративно-естетичного ефекту, але й для розвитку у дітей навичок догляду і спостереження за живими рослинами.

При підборі видів інтер’єрних рослин для озеленення дитячих установ визначальним чинником є мікрокліматичний режим. Проте, в межах можливого асортименту, слід зібрати в приміщенні рослини, найбільш різноманітні за формою, забарвленню, розмірам листя і суцвіть. Така колекція, крім того, що буде мати позитивну емоційну дію на дітей, стане для них багатим джерелом інформації про різноманітність рослинного світу.

Тому, крім мікрокліматичного режиму слід враховувати наступне:

  • високий декоративний ефект;

  • ступінь гігієнічної і сануючої дії;

  • невимогливість до середовища існування;

  • географічна та екологічна різноманітність.

Остання ознака важлива тому, що у школі рослини найчастіше стають і об’єктом вивчення.

У школах рослини розміщують у вестибюлі, класах, кабінетах, їдальні, коридорах. Активно використовують вертикальне озеленення, стаціонарні квіткарки, акваріумні сади, флораріуми.

Для школярів колекції рослин у класах і біологічних кабінетах повинні складатися з урахуванням програм по біології, наочно ілюструвати заняття по окремих її темах, давати поняття про рослини-сукуленти, ліани, епіфіти, про види рослин тропіків і субтропіків, пустель, про різні форми зростання і розмноження рослин, про типи суцвіть, плодів і насіння.

Озеленюючи дитячі установи, слід враховувати, що деякі види декоративних рослин є алергенами і містять сильні алкалоїди, як, наприклад, примула зворотньоконічна (Primula obconica Hance.) − прімін, нарцис (Narcissus L.), олеандр звичайний (Nerium oleander L.), аконіт високий (Aconitum septetrionale Koelle), рицина звичайна (Ricinus communis L.), раувольфія зміїна (Rauvolfia serpentina (L.) Вenth.), тис ягідний (Taxus baccata L.) − таксин, мигдаль гіркий (Amygdalus communis L. var. amara DC.), чемериця (Veratrum L.), хінне дерево, або цинхона краснувата (Cinchona succirubra Pavon.), красавка звичайна, або беладона (Atropa belladonna L.), наперстянка (Digitalis L.), радіола рожева (Rhodiola Rosea L.), плоди пасльону перцевидного (Solanum capsicastrum Link ex Schau.), лавровишня лікарська (Laurocerasus officinalis M. Roem. = Prunus laurocerasus L.), лавр камфорний (Laurus camphora (L.) J. Presl.), цикута отруйна (Cicuta virosa L.). Такі рослини не повинні потрапляти ні в приміщення, ні на пришкільні ділянки. При озелененні приміщень, де бувають діти дошкільного і молодшого шкільного віку, рекомендується уникати також рослин з гострими шипами і колючками: опунція (Opuntia Mill.), цилиндропунція (Cylindropuntia (Engelm.) Knuth), ехінокактус (Echinocactus), молочай блискучий (Euphorbia splendens Bojer).

Для розміщення декоративних рослин у дитячих установах можна використовувати всі способи і форми. Якщо врахувати, що вільний між уроками час діти проводять переважно в активному відпочинку, найдоцільнішим є вертикальне розташування рослин на освітлених ділянках стін і вікон. У кабінеті біології можна створити «зелені вікна», ландшафтні композиції в підлогових контейнерах, використовувати вертикальне озеленення стін, колекції окремих груп рослин у засклених вітринах або на невеликих стелажах, розміщуючи декоративні рослини на всьому вільному від інших наочних посібників і матеріалів просторі.

Тут же необхідно мати невелику настільну теплицю для живцювання і підрощування рослин. Виготовляється вона так само, як і флораріум для тропічних рослин, − дерев’яний контейнер із піддоном в основі і засклена кришка. Елементи підсвічування можна встановлювати на внутрішній стороні кришки або зовні, над нею. Всю роботу по догляду за рослинами і складанню колекцій повинні проводити учні під керівництвом викладача-біолога.

Для приміщень дитячих садків також кращим способом розміщення декоративних рослин є вертикальний, із застосуванням різних стійок, поличок, кашпо і «квітучих люстр». При такому способі озеленення вся площа може використовуватися для ігор, одночасно виключаються небажані витівки дітей із рослинами. При розміщені в таких інтер’єраїх крупних екземплярів декоративних рослин у підлогових контейнерах і діжах (фікус, пальми, гибискус і ін.) рекомендується поверхневий шар землі надійно закривати поліетиленовою плівкою, в якій пророблено дрібні отвори для забезпечення нормального режиму вологості грунту.

За наявності в дитячому садку і школі приміщення зі заскленою стіною прилеглу до неї ділянку можна оформити у вигляді невеликого зимового садочка з ландшафтними композиціями, декоративним каменем і стовбурами з епіфітними рослинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]