Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на гос маш в зем.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

27. Способи збирання цукрового буряка.

Збирання – це один з найбільш трудомістких робіт технологічного процесу вирощування цукрових буряків. Залежності від того, якими машинами і як саме виконують ці операції за часом, розрізняють комбайновий і роздільний способи збирання. Якщо буряки збирають комбайновим способом, всі операції виконує бурякозбиральний комбайн. Під час роздільного способу зрізання гички проводиться окремо потім підкопується буряк. В залежності від організації відвезення коренів і гички розрізняють чотири способи збирання цукрових буряків: - потоковий, - перевалочний, - потоково - перевалочний та напівпотоковий. При потоковому способі буряк від машини відвозиться на перевалочні пункти. При перевалочному способі корені перевозяться на край поля і потім незалежно від роботи коренезбиральної машини вивозиться на перевалочні бази. Під час потоково – перевалочного способу частину коренів відвозять на приймальні пункти а частину на край поля. При напівпотоковому корені цукрових буряків складаються в окремі кучі доочищаються і вивозяться на приймальні пункти.

28. Контроль і оцінка якості роботи на всіх етапах збирання зернових культур.

Збирання зернових необхідно проводити в стислі строки за 5…8 днів. Основними вимогами є мінімальні втрати при високій якості роботи і продукції.

Втрати зерна за під борщиком допускаються не більше 0.5% , за молотаркою - 1.5% від врожайності поля. Зерно що поступило в бункер комбайна повинно бути очищене від соломи. Чистота зерна на збиранні незасорених хлібів повинна бути – не нижче 96% , допустиме дроблення посівного зерна колосових культур – не більше 1%, продовольственого і фуражного зерна – 2%.

Висота зрізу хлібної маси повинна бути 12…18см. при високорослих хлібах, 8…12 при низкорослих.

29 Передпосівний обробіток ґрунту під посів цукрового буряка

Першим весняним агроприйомом є закриття вологи. Для цього проводять боронування, а на важких запливаючих ґрунтах – культивацію або дискування з одночасним боронуванням. Коли грунт стає немазким, проводять передпосівну культивацію з одночасним боронуванням.

Перед сівбою поле вирівнюють шлейфами ШБ – 2.5 та при потребі ущільнюють котками.

Цим створюють необхідні умови для рівномірної і потрібної глибини загортання насіння, що сприяє одержанню дружних сходів, вирівнювання стеблестою рослин та збільшення врожаю.

30. Технологічні схеми збирання зернових та зернобобових культур.

Є такі способи збирання зернових культур:- комбайновий – хліба скошують, обмолочують, зерно очищають і збирають у бункер. Всі ці операції виконуються в єдиному безперервному потоці однією машиною – комбайном. Цей спосіб доцільно використовувати тоді, коли хліба повністю дозріли.

- роздільно - комбайновий – хліба у стадії воскової стиглості зерна скошуються валковими жатками і укладаються у валки на стерню. Через три чотири дні хліба у валках дозрівають і їх підбирають з валків комбайнами, обладнаними підбирачами, Роздільний спосіб дає можливість починати збирання на 5 – 8 днів раніше, ніж комбайновий