Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на гос маш в зем.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

13. Система технічного обслуговування с.Г машин.

Технічне обслуговування с.г машин складається з щозмінного, періодичного, і післясезоного технічного обслуговування.

Щозмінне ТО складається з таких операцій, як зовнішнє очищення машин, перевірку стану, регулювання та змащування вузлів і механізмів, усунення підтікань.

Періодичне ТО складається з операцій щозмінного ТО і додаткових операцій, таких як змащування вузлів, перевірка й регулювання механізмів спеціальних комбайнів і с.г машин.

Післясезонне ТО передбачає очищення, миття машини, перевірку технічного стану деталей і вузлів, регулювання, усунення виявлених несправностей, підготовку до зберігання або підготовку машини до роботи після зберігання. Кількість цих доглядів залежить від циклу виконання польових робіт.

14. Порядок постановки машин на зберігання згідно стандартів.

Оскільки с.г виробництво сезонне, більшість с.г машин протягом року працюють тільки 150- 300 год, що становить менше 10% загального річного календарного часу. Решту часу їх доводиться зберігати.

Згідно з існуючим Положенням про зберігання с.г машин діють три способи зберігання машин; - закритий, відкритий і комбінований.

При закритому способі зберігання машин організовують у гаражах, ангарах.

При відкритому способі зберігання машини розміщують на підготовленому майдані з твердим покриттям. Машини розміщують так щоб їх в любий час можна було вивезти.

Майданчики розміщують не ближче як за 50м до житлових будинків, і не ближче як за 150м до місць зберігання нафтопродуктів.

Комбінований спосіб зберігання машин передбачає поєднання закритого і відкритого способу.

Крім того Розрізняють міжзмінне ( до 10 днів), Короткочасне ( від 10 днів до 2 місяців) і тривале ( після закінчення сезону або при перерві більше як 2 місяця) зберігання.

15 Поняття про основний обробіток ґрунту як система заходів щодо підвищення родючості ґрунту.

Обов’язковим агротехнічним заходом для вирощування культур є зяблева оранка на відповідну глибину залежно від природно – ґрунтових умов. Якщо орний шар малий, зяблеву оранку проводять на повну його глибину, що забезпечує знищення бур’янів, а також сприяє нагромадженню і збереженню вологи в ґрунті. Глибока оранка підвищує ефективність дії органічних добрив, сприяє інтенсивному розвитку кореневої системи культурних рослин, рослини краще переносять посуху, менше вигорають, дають сталі врожаї. Найкраще впливає на підвищення врожаю с\г культур зяблева оранка проведена в ранні строки ( у першій половині вересня.)

Якість оранки і затрати механічної енергії на її виконання залежать від правильності комплектування і підготовки агрегату, стану робочих органів плуга способу руху.

16. Особливості передпосівного обробітку ґрунту комбінованими агрегатами.

При обробітку ґрунту комбінованими агрегатами виконують декілька операцій за один прохід. Наприклад дискування, культивація на глибину від 6…12 см. вирівнювання, прикочування з одночасним розбиванням грудок. При цьому відрізаються та подрібнюються пожнивні рештки та бур’яни, розпушується шар ґрунту на глибину висіву, вирівнюється поверхня ґрунту та закривається волога. Крім цього при використані комбінованих агрегатів господарство менше затрачає паливо – мастильних матеріалів, зменшує строки обробітку ґрунту та заощаджує важливу вологу для росту культурних рослин.

17. Способи посіву зернових та зернобобових культур.

Сівба – це дуже важлива операція технологічного процесу виробництва продукції рослинництва, від своєчасності і якості проведення якої залежить урожай, а тому організація робіт на сівбі треба приділяти велику увагу.

Основним способом сівби зернових колосових є звичайний рядковий, проте часто застосовують вузькорядний і перехресний спосіб висіву.

При звичайному способі висів проводимо з міжряддям - 15см. при вузькорядному - 7.5см. і при перехресному з міжряддям – 15 см. Для сівби використовують лише кондиційне насіння, яке відповідає стандартним вимогам; насіння 1 категорії повинно мати схожість - 99,5 %, 2 категорії – 98%, і 3 категорії – 95%.

Перед сівбою перевіряють технічний стан всіх вузлів, регулюють сівалку та встановлюють необхідну норму висіву і глибину загортання насіння. Під час сівби необхідно забезпечити рівномірність основних та стикових міжрядь.