Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на гос маш в зем.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
83.46 Кб
Скачать

1. Класифікація машинно тракторного агрегату.

М.Т.А що використовуються в сільському господарстві, класифікуються за;

- за способом виконання технологічних процесів вони бувають – мобільні та стаціонарні.

- за типом технологічних машин – прості та комплексні ( виконують за один прохід декілька операцій.

- за способом з'єднання технологічних машин з джерелом енергії – причіпні, начіпні, напівначіпні, тягово –привідні, самохідні.

- за видом виконуваних робіт – орні, посівні, збиральні, та інші.

- за розташуванням машин відносно джерела енергії - симетричні, асиметричні.( вісь трактора не проходить через вісь симетрії с\г машини.

2. Основні експлуатаційні властивості тракторів.

Основними експлуатаційними якостями тракторів є:

  • техніко – економічні ( найважливіші –продуктивність і економічність).

  • якості трактора як мобільної тягової машини ( сила тяги на гаку, керованість і безпечність руху)

  • загально технічні ( міцність, надійність, зручність технічного обслуговування і ремонту.)

  • спеціальні експлуатаційні ( агротехнічні).

3. Порядок вибору оптимальних швидкостей в конкретних виробничих умовах.

Швидкість руху МТА на виконанні технологічних операцій залежить від вимог агротехніки до даного процесу і технічних можливостей енергетичних засобів ( потужність двигуна, тип ходової частини, її стан та інші фактори). Основним показником при виборі швидкості руху є агротехнічні вимоги для окремих с\г операцій, які будуть дуже різноманітні при виконані різних робіт, дослідженнями встановлено, що на обробітку грунту ( оранка, культивація, боронування, Лущення тощо) доцільно застосовувати підвищені швидкості.) Розрізняють теоретичну і робочу швидкість руху. Теоретична швидкість агрегату – це швидкість, яку розвивав би трактор при номінальній частоті обертання колінчастого вала двигуна і відсутності буксування коліс трактора. А робочою швидкістю називають різницю між теоретичною швидкістю і швидкістю втраченою під час пробуксовування.

4. Кінематика мта.

Під час виконання технологічних операцій агрегати здійснюють робочі і холості ходи. Холості ходи поділяються на дві групи: а) холості ходи, пов’язані безпосередньо з робочим процесом ( холості заїзди і повороти в кінці загінки під час оранки);

б) допоміжні холості ходи ( переїзди від місця зберігання агрегату до місця роботи тощо.

Під час виконання технологічних операцій агрегати можуть рухатись гоновим, круговим або діагональним способом.

При гоновому способі агрегат може рухатися всклад, врозгін і човником

При діагональному способі руху агрегат здійснює робочі ходи під кутом до боків загінки. Можливий також і діагонально – перехресний спосіб руху, який являє собою поєднання діагонального і перехрехресного способу руху ( весняне боронування та при сівбі зернових колосових).

5. Основні вимоги до комплектування мта.

Однією з найголовніших умов, яка забезпечує ефективне використання техніки, є правильне комплектування агрегатів. Правильно скомплектований агрегат повинен відповідати вимогам агротехніки, забезпечувати раціональне використання тягового зусилля трактора на найвищу продуктивність агрегату, мінімальні затрати при отримані максимальних врожаїв.

Кількість машин в агрегаті визначають експериментальним або розрахунковим способом.

Експериментальний спосіб полягає у використані для складання агрегату набутого досвіду, заводських інструкцій та довідникових матеріалів.

Розрахунковий спосіб визначення кількості машин в агрегаті точніший і менш трудомісткий. Він виконується графічним, графо – аналітичним або аналітичним методом з наступною перевіркою роботи МТА у виробничих умовах. При використані розрахункового способу комплектування МТА коефіцієнт завантаження трактора повинен бути в межах 0.88 – 0.93 якщо перевести в процентне відношення то завантаження агрегату повинно бути в межах 88 – 93 %