Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
admin_file_20120313130613.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
585.73 Кб
Скачать

Тема 10. Індивідуальна та групова соціально-психологічна корекція осіб з девіантною поведінкою.

Методи й принципи консультативної роботи з девіантами. Запит на консультування та визначення консультативної задачі. Етапи проведення консультування. Розподіл функцій соціального працівника, психолога, лікаря. Особливості консультування при дисгармонійному розвитку особистості, з людьми, що знаходяться в кризових станах, з соціально дезадаптованими неповнолітніми та дорослими. Консультування як складова психодіагностичної та психокорекційної роботи. Специфіка консультування з неповнолітніми засудженими та з тими, що повернулись з місць позбавлення волі.

Мета та зміст психокорекційної діяльності. Межі компетенції соціального працівника. Теоретичні основи та організаційні форми соціальної роботи з метою психокорекційних впливів. Планування та здійснення тематичних тренінгів відповідно до цільових груп. Теоретико-методологічні та методичні засади роботи з групою. Групова динаміка. Переваги та обмеження групової роботи.

Форми і методи роботи з агресивними дітьми. Навчання агресивних дітей засобам прояву гніву в прийнятній формі. Навчання засобам саморегуляції, відпрацювання навичок спілкування у конфліктних ситуаціях. Форми і методи роботи з гіперактивними дітьми. Визначення понять: активність, гіперактивність, синдром дефіциту уваги. Розвиток дефіцитарних функцій (уваги, самоконтролю). Відпрацювання навичок взаємодії з дорослими та однолітками, соціально-психологічний тренінг з метою позбавлення від негативних емоцій.

Тема 11. Зміна соціальної ситуації розвитку дитини як одна з умов

психологічної корекції

Багатоаспектність проблем зміни соціальної ситуації розвитку дитини. Система різнобічної оцінки як засіб психолого-педагогічної корекції підлітків з девіантною поведінки, шляхом зміни соціальної ситуації розвитку.

Особливості соціальної роботи з підлітками, девіантна поведінка яких детермінована розбіжністю ставлень. Оптимізація соціальної ситуації розвитку дитини шляхом диференціювання навчання. Школи соціальної реабілітації та інші виховні заклади для дітей з девіантною поведінкою. Медико-реабілітаційні центри для з адиктивною поведінкою. Психологічні особливості соціальної роботи з "дітьми вулиці". Причини виникнення феномену "діти вулиці" та психологічні особливості їх особистості. Специфіка виховання дітей позбавленних батьківського піклування в інтернатних закладах, дитячих будинках сімейного типу, прийомних (фостерних сім’ях). Проблема бездоглядності неповнолітніх в Україні та шляхи її вирішення. Соціальна робота з дітьми з девіантною поведінкою: сучасна ситуація в Україні та перспективи.

Блок 4. Психологічні чинники виникнення та розповсюдження девіантної та адиктивної поведінки.

Тема 1. Причини та вікові особливості адиктивної поведінки.

Форми прояву та психологічна сутність узалежнення від психотропних речовин. Психологічна сутність адиктивної поведінки. Соціально-економічні передумови зростання числа осіб з адиктивною поведінкою. Культурно-історичні фактори виникнення адиктивної поведінки. Рівні вживання алкоголю; поняття "доза алкоголю" та "зловживання алкоголем". Фізіологічні механізми процесу виникнення узалежнення від психотропних речовин. Стадії алкоголізму та їх критерії. Біологічна схильність до алкоголізму. Алкоголь та спадковість. Різновиди психотропних речовин та їх вплив на психіку людини. Динаміка виникнення узалежнення від наркотиків у підлітків та молоді. Стадії наркоманії. Ознаки вживання наркотичних речовин. Складові психологічної готовності до вживання психотропних речовин.

Роль сімейного виховання у виникненні особистої схильності до адиктивної поведінки. Роль акцентуацій характеру у виникненні психологічної готовності до адиктивної поведінки. Вікові особливості адиктивної поведінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]