Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
admin_file_20120313130613.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
585.73 Кб
Скачать

Тема 7. Структура девіантноі поведінки.

Багатоаспектність визначення девіантноі поведінки. Діалектика феномену "порушення соціальних норм. Місце і роль соціально дезадаптованої поведінки в структурі девіантноі поведінки. Типологія соціально дезадаптованої поведінки. Детермінантний принцип побудови типології соціально дезадаптованої поведінки. Структурні компоненти девіантної поведінки. Патопластика порушення стереотипів поведінки та соціально дезадаптованої поведінки. Різновиди девіантної поведінки. Різновиди соціальної дезадаптації: біологічно зумовлені, педагогічна занедбаність, ситуативна, власне важковиховуваність. Крайні форми проявів девіантної поведінки: адиктивна, деліквентна, кримінальна. Сфера комспетенції соціального працівника у відповідності до різновидів девіантної поведінки.

Тема 8. Відхилення в психічному розвитку як причина девіантної поведінки.

Визначення понять: відхилення психічного розвитку, часткові і загальні порушення, первинний і вторинний дефект. Затримка психічного розвитку. Визначення сутності та наслідків мінімальних мозкових дисфункцій. Порушення мовлення, їх механізми та вплив на процес соціалізації дитини.

Неврози, невротичні розлади, невропатія, неврастенія, нервова анорексія, дисморфоманія. Сутність цих явищ як різновидів девіантної поведінки. Акцентуації характеру та психопатії. Подібність та відмінність зазначеної патології характеру. Девіантна поведінка як наслідок акцентуацій характеру та психопатій. Порушення потягів та кризові стани. Підлітковий вік як сенситивний період для дебюту психічних захворювань. Проблема диференціації девіантної поведінки від проявів психічних захворювань. Початкові прояви психічних захворювань, що найчастіше виявляються у підлітковому віці: шизофренія, маніакально-депресивний психоз, періодичний органічний психоз, реактивна депресія тощо.

Тема 9. Соціально дезадаптована поведінка неповнолітніх.

Необхідність диференціації соціально дезадаптованої поведінки від девіацій, викликаних порушеннями психічної діяльності. Детермінанти відхилень у розвитку особистості. Новоутворення в структурі особистості дитини, які перешкоджають процесу соціалізації: смисловий бар'єр, афект неадекватності, розбіжність ставлень тощо. Порушення поведінки в підлітковому віці. Кризи підліткового віку як фактор девіантної та соціально дезадаптованої поведінки. Роль групової взаємодії підлітків у формуванні схильності до адиктивної та девіантної поведінки. Психологічні ознаки асоціальних угрупувань неповнолітніх.

Методи діагностики типу соціальної дезадаптації.

Методи інтегральної оцінки особистості дитини в контексті соціальної ситуації її розвитку. Переваги та недоліки проективних методів. Експериментальні методи та умови їх застосування в діагностиці девіантної поведінки. Методи дослідження структурних компонентів особистості та порушень у розвитку психічних процесів. Побудова процедури діагностичного обстеження дітей відповідно до їх віку. Складання психолого-педагогічної характеристики та висновків психологічного обстеження дитини з девіантною поведінкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]