Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom_realnyy1.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

1.1 Призначення та основні відомості про технологічний механізм ,його конструкція та принцип дії,загальний вид,кінематика і режим роботи

Сьогодні важко собі представити металургійне підприємство без конвеєрів різних типів. На сьогодні конвеєра є самим економічно вигідним і зручним транспортом для доставки вантажів усередині підприємства. Подивимося на дробильний Цех №1, що перебуває на Криворізькому ПГЗКі.

Пo принципу дії машини розділяють на дві самостійні конструктивні групи: машини періодичної й безперервної дії. Конвеєра ставляться до другого (їх також називають машинами безперервного транспорту й транспортуючих машин). Конвеєрний транспорт у цих умовах більше економічний, чим залізничний або автомобільний.Отже, конвеєри є складовою й невід'ємною частиною сучасного технологічного процесу - вони встановлюють і регулюють темп виробництва, забезпечують його ритмічність, сприяють підвищенню продуктивності праці і збільшенню випуску продукції. Конвеєри є основними засобами комплексної механізації й автоматизації транспортних і вантажно-розвантажувальних робіт і з технологічних операцій.Конвеєри на сучасних підприємствах застосовують у якості: - високопродуктивних транспортних машин, що передають вантажі з одного пункту в іншій на ділянках внутрішньозаводського й у ряді випадків - зовнішнього транспорту; - транспортних агрегатів потужних перевантажувальних пристроїв (наприклад, мостових перевантажувачів, отвалоутворювачів та інших) і вантажно-розвантажувальних машин; - машин для переміщення вантажів виробів по технологічному процесі потокового виробництва від одного робочого місця до іншого, від однієї технологічної операції до іншої, що встановлюють, організуючий і регулюючих темп виробництва й що сполучають, у ряді випадків, функції накопичувачів (рухливих складів) і розподільників вантажів-виробів по окремих технологічних лініях;

- машин і передатних пристроїв у технологічних і автоматичних лініях виготовлення й обробки деталей і складальних одиниць виробів. Тісний зв'язок конвеєрів із загальним технологічним процесом виробництва обумовлює їхню високу відповідальність. Порушення роботи хоча б одного конвеєра в загальній транспортно-технологічній системі викликає порушення роботи всього комплексу машин системи й підприємства в цілому. Будь-яка автоматична технологічна система не може працювати при несправності транспортних агрегатів. Варто також мати на увазі, що конвеєри по транспортно-технологічному призначенню, як правило, не мають дублерів.

Рисунок.1.1. Геометрична схема стрічкового конвеєра СК-2

Стрічкові конвеєри відносяться до класу механізмів безперервної дії, для яких основним є статичний режим роботи механізму, пуск і гальмування виконуються відносно рідко. Дані конвеєри мають високу продуктивність і надійність у роботі. Вони широко застосовуються в гірничорудній і вугільній промисловості, у будівництві для транспортування сипучих матеріалів.

Спрощена геометрична схема конвеєру СК-2 зображена на рис.1.1.

При русі конвеєра приводний двигун повинен долати статичне навантаження, обумовлене силами тертя у всіх рухомих елементах, а також складові сили тяжіння вантажу, що транспортується на похилих ділянках конвеєра. Сили тертя виникають в підшипниках обертаючихся елементів, в місцях контакту роликів і катків з опорою, у тяговому елементі при його вигинах і внаслідок значної протяжності конвеєра і великої кількості рухомих елементів.

Сучасні стрічкові конвеєри, що працюють на відкритих розробках корисних копалин, забезпечують продуктивність до 20 тис.т/год при швидкості стрічки до 6 м / с.

Стрічкові конвеєри є найбільш поширеним типом транспортуючих машин безперервної дії у всіх галузях промисловості. З більш ніж півмільйона конвеєрних установок, що експлуатуються в нашій країні, 90% становлять стрічкові конвеєри. Вони використовуються в гірничодобувній промисловості - для транспортування руд корисних копалин та вугілля при відкритій розробці, в металургії - для подачі землі і палива, на підприємствах з потоковим виробництвом-для транспортування заготовок між робочими місцями і т. д. Відстань транспортування стрічковими конвеєрами досягає декількох кілометрів , а їх траса може мати цілком відмінну схему, що дозволяє пристосовувати конвеєри до реалій виробництва і місцевості.

Умови робочої експлуатації стрічкових конвеєрів вирізняються великою різноманітністю: від спекотного і вологого клімату тропіків до роботи на відкритому повітрі в суворих умовах при мінусових температурах. Стрічковий конвеєр умовно можна розбити на три основоположні відділи: головний, середню і хвостову. В якості головного несучого (транспортує) і тягового органу застосовуються гумовотканинні стрічки з гладкою поверхнею. Верхня гілка стрічки, в більшості випадків, має жолобчасту форму за рахунок застосування жолобчастих роликоопор. Завантаження верхньої гілки стрічки проводиться завантажувальним пристроєм (або кількома пристроями), розташованим у хвостовій частині конвеєра.

Розвантаження конвеєра найчастіше проводиться через приводний (головний) барабан. У ряді випадків необхідна проміжна розвантаження конвеєра в середній його частині, тоді застосовується барабанна розвантажувальний візок або плужковий скидачі. У рух конвеєрна стрічка приводиться фрикційним приводом. Привід конвеєра складається із приводного барабана і приводного механізму, з'єднаних між собою тихохідної муфтою. Приводний механізм складається з двигуна, редуктора і з'єднуючої їх муфти, які встановлюються на своїй рамі.

Конвеєрна стрічка розташовується на роликових опорах: верхня гілка стрічки на верхніх (жолобчастих або прямих), нижня гілка на нижніх прямих. Забезпечення фрикційного зв'язку приводного барабана зі стрічкою здійснюється шляхом натягування стрічки натяжним пристроєм. Натяжні пристрої можуть бути гвинтові,вагові і комбіновані. Крім того, на стрічковому конвеєрі є засоби автоматизації його роботи: центруючі роликові опори, пристрої проти сходу і розриву стрічки та ін.

Приводний барабан і натяжний пристрій встановлюються на свої опори, а роликові опори на секції, які самі встановлюються на стійки середньої частини. У ряді випадків, доцільно нижню гілку стрічки підтримувати прямими верхніми роликовими опорами, які встановлюються на стійках з кронштейном.

Стаціонарні стрічкові конвеєри загального призначення повинні проектуватися для кожного конкретного випадку застосування. При проектуванні конвеєра визначається схема його траси, вихідні дані (продуктивність, швидкість стрічки, характеристика вантажу, що транспортується) та інші умови експлуатації даного конвеєра.

1.1.1Кінематична схема СК-2

Кінематична схема стрічкового конвейера СК-2 зображена на рис.1.2.

рис.1.2.

Стрічковий конвеєр має наступне електромеханічне обладнання:

1. Електродвигун (мотор);2. Муфта; 3. Вал швидкохідний; 4. Вал-шестерня швидкохідної щаблі; 5. Корпус редуктора; 6. Підшипниковий вузол з глухою кришкою; 7.Зубчасте колесо швидкохідної щаблі;8. Вал-шестерня тихохідної щаблі;9. Вал-шестерня проміжна;10. Зубчасте колесо тихохідної щаблі;11.Барабан приводний стрічкового конвеєра;12.Вал приводного барабана;13.Опора підшипникова приводного барабана;14. Стрічка конвеєра;15. Муфта.

1.1.2 Вимоги до електроприводу

Конвеєри залежно від їх призначення і області застосування можуть експлуатуватися в найрізноманітніших умовах і в тому числі вкрай несприятливих: на відкритому повітрі, на висоті над рівнем моря, що перевищує 1000м, а також у приміщеннях, що містять пари активних речовин і характеризуються підвищеною вологістю, забрудненістю, високою температурою навколишнього середовища. Це висуває жорсткі вимоги щодо безпеки та простоти обслуговування електроустаткування, надійності його роботи:

- приводний двигун повинен мати закрите виконання і володі типідвищеним пусковим моментом;

-забезпечувати плавний пуску і гальмування;

- надійне обмеження прискорення та ривка, а також максимального моменту двигуна і його похідної (останні вимоги обумовлені наявністю великих поступально рухаючихся мас, приведений момент інерції яких може на порядок перевищувати момент інерції електродвигуна). Різке додавання моменту при наявності пружних механічних зв'язків викликає механічні коливання при пуску, в результаті чого в стрічці виникають додаткові динамічні зусилля, що призводить до механічних коливань у тяговому органі.

- забезпечувати рівномірний розподіл навантаження між двигунами (нерівномірність навантаження обумовлена відмінністю механічних характеристик двигунів і відмінностями у зчепленні двигунів з конвеєрною стрічкою);

- забезпечувати регулювання швидкості конвеєра в залежності від обсягу переміщуваного вантажу з метою зниження споживання електроенергії і зменшення зносу конвеєрної стрічки.

1.1.3 Технічна характеристика СК-2

Ширина стрічки, мм 2000

Швидкість руху стрічки, м / с 2,32

Продуктивність, т / год 4700

Сумарна встановлена потужність, кВт 1600

Повна довжина конвеєра, м 1021

Висота підйому, м 185,35

Максимальний кут нахилу конвеєра, град 6

Матеріал що транспортується руда

Насипна вага, т/м3 2,1

Максимальний розмір шматків, мм 180

Діаметр привідного барабана, мм 1640

Кількість приводних барабанів, шт 1

Кількість приводних двигунів, шт 2

Частота обертання ротора приводного двигуна, об/хв. 740

Напруга на статорі приводного двигуна, В 6000

Передаточне число, 27,36

Кількість редукторів,шт 2

Товщина робочої обкладки, мм 20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]